Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 29.

"Az Ügy"



Nadine hívta fel a figyelmemet "Az Ügyre", amit ezúton is köszönök Neki. Így ír "Az Ügy"-gyel való találkozásáról:

"Muszáj röviden elmesélnem, hogyan keveredtem bele ebbe az egészbe... Karácsony táján olvastam egy cikket a habilitációs központról, az ott folyó kézműveskedésről, valamint arról, hogy a karácsonyi vásár keretében eladott tárgyakból próbálják finanszírozni a további tevékenységet. Érdekelt a dolog, benéztem a műhelybe, és bűbájos tárgyakat láttam. Minden egyes darab más, mindegyiknek lelke van, méghozzá csodaszép... Az ide naponta behozott, különböző fokú sérültséggel rendelkező fiatalok és gyerekek többsége arra képes, hogy az agyagból golyócskákat vagy hurkákat gyúrjon, amiket aztán egy keramikus segítségével formákba töltenek, kiégetnek, ezután az ügyesebbek mintákat festenek vagy karcolnak rájuk. Hasonló elven működik a „varroda” is, a gondozó által előrajzolt sablonokat a gyerekek kivágják, aztán a különféle textilfigurák, párnák, ajtókoszorúk stb. tömését tudják ügyesen elvégezni, gombszemeket, apró csőröket varrnak, szalagokat vágnak...
Ami nagyon megdöbbentett: ezek a fiatalok nem számítanak csökkent munkaképességűnek! Vagyis nem kapnak az államtól akkora támogatást, mint más fogyatékkal élők, pedig legalább akkora hátránnyal küzdenek, ha nem nagyobbal, többen közülük halmozottan sérültek, azaz a szellemi mellé más szervi fogyaték is társul...

Elhatároztam, hogy megpróbálok segíteni nekik. Sajnos, pénzt nem tudok adni, de hátha az is számít, ha eljuttatom a hírüket a világba. Mert ahogy elmúlnak az ünnepek, alig nyitja rájuk valaki az ajtót.

Talán én vagyok nagyon szerencsés, hogy ilyen barátaim vannak, nem tudom, de eddig ahányukat megkérdeztem, mindenki tudott segíteni valahogy. A rövidáruboltos ismerősöm behozza nekik a megmaradt anyagokat, csipkéket, gombokat... Egy másik barátnőm a munkahelyén szervezkedik, hogy segítsenek kifesteni a habilitációs központot, rendbe rakni a kertet. Egy régi barátunk emblémás pólókat nyom az alapítvány csengettyűsegyüttesének, mert nem futja nekik fellépőruhára. De van, hogy valaki bekopog két láda almával, egy-egy tálca süteménnyel, más megszereli a csapat ezeréves mikrobuszát... Természetesen minden pénzbeli támogatás is nagyon elkelne (pl. az adó 1 százaléka), mert ahogy múlnak az évek, úgy szűkültek a habilitációs központ lehetőségei; egyre kevesebb gondozóval próbálják ellátni ezt a nagyon embert próbáló munkát.
Szóval, pörgök ezerrel, mert elküldeni egy-egy e-mailt, nyitott szemmel járni a világban igazán nem nagy dolog. És jó érzés tudni, hogy van egy hely, ahol minden apró segítségnek nagyon örülnek. "



Az érdi akadályozottsággal élő fiatalok terápiás műhelyének működését az Emberi Hang alapítvány támogatja.
E-mail: habilibi@interware.hu; Tel.: 06 (23) 365-192
Emberi Hang Alapítvány adószáma: 18681495-1-13 - itt nagyon jó helyen lenne az adó 1 %-a



Tehát, "Az Ügy" nem más, mint egy lehetőség arra, hogy kedves és valóban egyedi tárgyak megvásárlásával vagy más módon Te is segítsd az érdi akadályozottsággal élő fiatalok terápiás műhelyének működését.



Az eladott tárgyakból befolyó pénzt a habilitációs központ visszaforgatja újabb alapanyagokba, melyek nélkülözhetetlenek a különféle terápiákhoz, vagyis azokhoz a kézműves tevékenységekhez, amelyekkel itt fejlesztik a sérült fiatalokat, gyerekeket.


Biztos felmerült Bennetek a kérdés, hogy miért ilyen módon terjesztjük "Az Ügy"-et. Erről bővebben itt olvashattok (és további fotókat is láthattok).
Az is nagy segítség lenne, ha "Az Ügy" linkjét
http://nadinevilaga.blogspot.com/2009/01/az-ugy_12.html
kitennétek az oldalatokra (természetesen csak akkor, ha van oldalatok)!
Kérdéseitekkel bátran forduljatok Nadinehoz!


5 megjegyzés:

Nadine írta...

Nahát, Palócprovence...:))) Most teljesen odavagyok. Azt hittem, kiteszel egy fotót meg a linket, aztán csókolom. Nagyon-nagyon köszönöm, az érintettek nevében is.
Kérlek, kommentelj egyet nálam, és feltétlenül írd be a blogodnak pontosan ezt a könyvtárát link gyanánt.

Palócprovence írta...

Ugyan Nadine, ez csak természetes! :)
Egyébként kommenteltem már...

Nadine írta...

Köszönöm:)

Nadine írta...

Most nézem, hogy a magyar kaják fotóinál éppen a szent rakott krumpli(ka) van középen, nagyban:)))) Megérdemli, pont ma emlegettem a Kifőzdében!

Palócprovence írta...

Egy kis reklám mindig jól jön :)
Azt hiszem, önteltség nélkül állíthatom, jól sikerült rakott krumpli verzió.