Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 03. 10.

Fűszerkert - A kakukkfű

Régóta adós vagyok ezzel a bejegyzéssel egyik kedves olvasómnak, de elnézve az időjárást, még nem késő. Erzsi kedvéért, aki többet szeretne megtudni a fűszernövények termesztéséről, indítom el a fűszerkert minisorozatomat. Elsőként egyik kedvenc fűszerem, a kakukkfű termesztéséről mesélek. A Földközi-tenger mellékéről származó évelő félcserjének nagyon sok fajtája ismert, leggyakrabban azonban a kerti kakukkfüvet (Thymus vulgaris L.) termesztik.



Napos, száraz fekvésű, sovány, középkötött meszes talajt igényel. Magról is szaporítható langyoságyban  történő palántaneveléssel, ehhez márciusban kell a magokat elvetni. A langyoságynak kicsit macerás az elkészítése és bevallom, még soha nem vállalkoztam rá, na meg nem is tudok friss tehéntrágyához jutni. Akinek a radiátora ablak alatt van, megpróbálhatja oda helyezni a magvető ládát, bár közel sem lesz olyan a végeredmény. Amikor már melegebb a talaj, április-május környékén, akkor szabadföldbe is vethető. Még az olyan kis országban is, mint a miénk, igen eltérő lehet a klíma. Nálunk a Börzsönyben legalább 1 hónapos hátránnyal indulnak a növények a Mecsekhez képest.

A legegyszerűbb megoldás azonban, ha kezdetben kertészetben vásároljuk meg azt a 2-3 tövet, amire pillanatnyilag szükségünk van, a későbbiekben gyorsan terjed és tőosztással (tavasszal vagy ősszel) könnyen szaporítható. A kertészetek mellett szól az is, hogy a kereskedelemben csak néhány kakukkfűfaj magja kapható. Ma már sokfelé lehet üzletláncokban is megvásárolni a cserepes fűszernövényeket, ezek azonban inkább friss fogyasztásra alkalmasak, de megpróbálkozhatunk a kiültetésükkel is. Arra azért figyeljünk, hogy ha már egyszer kiszáradt az ültetőközege (ami tökéletes a csepegtetéses neveléshez, de a későbbi tartáshoz már nem alkalmas), hiába a gondos locsolás, nem fog megeredni (begyökeresedni) az új helyén a növény.

A legtöbb kakukfűfaj nálunk is télálló, de azért nem árt néhány tövet ősszel még a fagyok előtt becserepezni, így a tél folyamán is mindig friss zöldfűszerhez juthatunk. A kakukkfű könnyen szárítható és aromáját sokáig megőrzi, persze azért más, mint a friss.

10 megjegyzés:

jókaja írta...

Kedvenc zöld fűszerem :-)

Az előző kertünkben volt "normál" és u.n. citromízű (illatú?) kakukkfű. Utóbbinak sárga szegélyű levelei voltak - amikor elültettük. Később teljesen kizöldült, fogalmam sincs mitől :-(

Messzenéző Minyon írta...

De jó, hogy indítottad ezt a sorozatot! Most, hogy már van „házikertészem”, előbb-utóbb majd a fűszernövényekkel is próbálkozunk.

Bodzás Vendégház írta...

Örülök a sorozatnak, kíváncsian várom a folytatást! Tiszta jó, hogy az én kakukkfűigényemet kielégítik a legelők, igaz itt az ún. mezei kakukkfű virít, de aromájával, illóolajával nálam helyettesíti a kertit.

dalit írta...

De jó, hogy elkezdted ezt a sorozatot.
Most fogok csak kimenni a kertbe, hogy mi lett a tavalyi kakukkfűvel, és még nem tudom, mit csináljak a többivel. Összesen kb. 2 négyzetméterem van, és nagyon buta vagyok hozzá.

Palócprovence írta...

Jókaja, a citromillatú kakukkfűnek változik a színe, tavasszal élénk aranyszegélye van a leveleknek, őszre pedig az idősebb levelek színe vöröses árnyalatú zöld lesz. A talaj és a napsütés mennyisége is befolyásolhatja a levélszínt...

Palócprovence írta...

Minyon, így könnyű! :))

Palócprovence írta...

Bodzazsuzsa, én is szoktam gyűjtögetni vadontermő kakukkfüvet is, annak más az aromája, nagyon szeretem azt is.

Palócprovence írta...

Ha szerencsésen átvészelték a telet és túl sűrű lenne az állomány, akkor érdemes megritkítani, hogy elég hely legyen a további fejlődésükre. A kiásott felesleges tövek átültethetők máshová. Ha nincs szükséged ennyi kakukkfűre,jó cserealapot biztosítanak, elcserélhetők más növényekre, de ajándékba is adhatók, biztos örülne neki valaki.

mmama írta...

Nekem is csak egy kis ágyásom van, de a kakukkfű minden évben áttelelt
és sűrűsödik.
Már az idén hoztam be belőle, nem tudom mit szól majd szegény a márciusi hóhoz.
Ha ritkítom nagyon szívesen adok belőle annak aki igényli.

Szemi írta...

Palócprovence, de jó, hogy indítottad ezt a fűszerkalauzt!
Ráadásul rögtön elsőre a kedvenc fűszeremről olvashatok! :))
Imádom a kakukkfüvet, mostanában nagyon sok ételbe belerakom Ha nincs friss,jó a szárított is, de azért a friss az igazi!
Eddig én is a nagyobb bevásárlóközpontokban kapható cserepes növénykéket nevelgettem az ablakpárkányon, de sajnos tényleg nagyon hamar elszáradnak.
Az idén mindenképpen szeretnék a kertbe ültetni pár tövet belőle.