Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 08. 18.

Nagyboldogasszonyi búcsú

Nagyboldogasszony napja (augusztus 15.) - azaz Mária mennybemenetelének ünneplése - Szent István óta parancsolt ünnep. A búcsújárások kedvelt napja, mivel Nagyboldogasszony számos templom, zarándokhely védőszentje, így a bernecebaráti templomé is.


Bernecebaráti Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt katolikus temploma úgynevezett erődtemplom, egy Árpád korabeli földvár dombján áll.


A Templomhegyet a 12. században erődítették, a sánc ma is látható, ahogyan a lőréses kőfal is.


A középkori, keleti tájolású templomot 1770 körül alakították át barokk stílusúvá, csehsüveg boltozattal, barokk szószékkel és főoltárral.


A templomi búcsú napján még ma is szokásban van, hogy a családtagok, távolba szakadt rokonok, barátok összegyűlnek egy nagy eszem-iszomra, a gyerekek pedig búcsúfiát kapnak (talán itt figyelhető meg leginkább a változás). Néhány helyen még a régen szokásos bált is megtartják ilyenkor.







Nincsenek megjegyzések: