Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 08. 30.

Eső után

Már nagyon hiányzott egy kiadós eső, de a 105 mm-t (!) két nap alatt azért túlzásnak éreztem (normál esetben ez két havi csapadékmennyiség). A növényeknek azonban nem volt kifogása a dolog ellen, a cukkini ismét ontja a terméseit,


a halódó chilipaprika új erőre kapott


és a karácsonyi kaktusz is remekül érzi magát.


2013. 08. 28.

Kakukkfüves tojásburger


Maradékok hasznosítására remek ez a recept, olcsó és kiadós fogás bármilyen salátával, körettel vagy akár főzelékkel.



Hozzávalók
  • 6 db kemény tojás apró kockákra vágva
  • 2 db nyers tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej finomra vágott hagyma
  • 3-4 szelet szikkadt kenyér bele ledarálva
  • bors
  • csipetnyi chilipehely – elhagyható
  • 2-3 szál friss kakukkfű levelei
  • néhány szelet füstölt szalonna

Az olajon pároljuk meg a hagymát, kicsit hagyjuk hűlni, majd keverjük hozzá a szalonna kivételével a többi hozzávalót. A masszából formáljunk burgereket, sorakoztassuk őket egy kiolajozott tepsire, tegyük a tetejükre a füstölt szalonnát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük a burgereket aranyszínűre és a szalonnát ropogósra.


Tipp: A friss kakukkfű nagyon intenzív ízű, módjával adagoljuk!

2013. 08. 26.

Mexikói habcsók



Hozzávalók
  • 5 db tojásfehérje
  • 20 dkg finom szemű kristálycukor
  • csipetnyi só
  • csipetnyi borkősav
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 púpozott evőkanák átszitált kakaópor

A tojásfehérjéket verjük fel habbá a sóval és a borkősavval, tegyük bele a vaníliakivonatot, majd habverés közben kanalanként adjuk hozzá a cukrot is. Végül óvatosan forgassuk bele a kakaóport és a fahéjat.

Sütőpapírral bélelt vagy teflonozott sütőlapra rakjunk egymástól kicsit távolabb evőkanálnyi halmokat a masszából. 150 fokra előmelegített sütőben süssük egy órát, majd hagyjuk kihűlni a kikapcsolt sütőben.

2013. 08. 24.

Szent Bertalan napja



Szent Bertalan Jézus apostolainak egyike volt, elevenen megnyúzva szenvedett vértanúhalált, ezért a szűcsök és csizmadiák védőszentje. Napját (augusztus 24.) a néphagyomány az ősz kezdőnapjaként tartja számon. Az e napi időjárásból jósoltak a várható őszi időjárásra:

„Amilyen Bertalan napján az idő, olyan lesz az ősz is.”
„Ha sok eső esik ilyenkor, jó káposztatermés lesz.”
„Bertalan nap fénylik, ősszel a puttony is tellik.”

A Bertalan-napon köpült vajnak gyógyító erőt tulajdonítottak.

Forrás:
Csáky Károly: Szent Ivántól Erzsébet-napig
Magyar Néprajz





2013. 08. 22.

Ipoly-menti szardínia, avagy sneci olajban

A Fiúk kivételesen zsákmánnyal tértek haza a pecázásból, a snecikből (hivatalos nevén szélhajtó küsz – Alburnus albumus charusini) jutott üvegekbe is, olajban tartósítva.


A receptet Horváth Ilona majd' minden magyar háztartásában meglévő szakácskönyvéből vettem, ott szardíniával szerepel, de más apróhallal is tökéletesen működik.

Hozzávalók
  • 1 kg tisztított sneci
  • 5 dl étolaj
  • 2 dl víz

A lepikkelyezett, kibelezett halak fejét is vágjuk le, majd kívül-belül alaposan sózzuk be a halacskákat. Tegyük őket egy éjszakára a hűtőbe. Másnap alaposan mossuk át a felesleges sótól, öntsük fel a borsos olaj-víz keverékével és alacsony hőfokon, lefedve pároljuk 2 órán keresztül.

Tegyük kisebb üvegekbe a halakat, öntsük rá a párolólevet, ha nem lepné el teljesen, akkor egészítsük ki olajjal. A lezárt üvegeket mérettől függően vízfürdőben gőzöljük 1,5 – 2 órán keresztül.



2013. 08. 20.

Ízőrzők


A celebszakácsokkal fémjelzett gasztrosorozatok mellett üdítő változatosságot hoz Móczár István és Róka Ildikó a Duna Televízióban futó Ízőrzők sorozata, ahol valódi konyhákban valódi ételek készülnek. A régi, házias ízek bemutatása mellett a települések életébe is bepillanthatunk, megismerve kicsit természeti- és néprajzi értékeiket, hagyományaikat is.


A receptek könyvsorozat formájában is elérhetőek. Eddig ezeken a településeken járt a forgatócsoport (a linkekre kattintva olvashatók a receptek):

Baranya megye
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Csongrád megye
Fejér megye
Győr-Moson-Sopron megye
Hajdú-Bihar megye
Heves megye
Jász-Nagykun-Szolnok megye
Komárom-Esztergom megye
Nógrád megye
Pest megye
Somogy megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Tolna megye
Vas megye
Veszprém megye
Zala megye




2013. 08. 18.

Nagyboldogasszonyi búcsú

Nagyboldogasszony napja (augusztus 15.) - azaz Mária mennybemenetelének ünneplése - Szent István óta parancsolt ünnep. A búcsújárások kedvelt napja, mivel Nagyboldogasszony számos templom, zarándokhely védőszentje, így a bernecebaráti templomé is.


Bernecebaráti Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt katolikus temploma úgynevezett erődtemplom, egy Árpád korabeli földvár dombján áll.


A Templomhegyet a 12. században erődítették, a sánc ma is látható, ahogyan a lőréses kőfal is.


A középkori, keleti tájolású templomot 1770 körül alakították át barokk stílusúvá, csehsüveg boltozattal, barokk szószékkel és főoltárral.


A templomi búcsú napján még ma is szokásban van, hogy a családtagok, távolba szakadt rokonok, barátok összegyűlnek egy nagy eszem-iszomra, a gyerekek pedig búcsúfiát kapnak (talán itt figyelhető meg leginkább a változás). Néhány helyen még a régen szokásos bált is megtartják ilyenkor.







2013. 08. 17.

Tepsis egytálétel

Amikor nem akarok túl sokat bajlódni az ebéddel, egyszerűen egy tepsibe dobálom az éppen otthon fellelhető hozzávalókat és már mehet is a sütőbe. Most például krumpli, sárgarépa, cukkini és lila hagyma volt az alap, sóval, borssal és rozmaringgal megszórva.


Vegetáriánusok meglocsolhatják kevés olívaolajjal, de én inkább a kolbászra


és a kolozsvári szalonnára szavazok.


Körülbelül 1 óra alatt sül készre. Már csak egy kis hideg kovászos uborka kell mellé, de a tejföl sincs kárára.

2013. 08. 16.

Darázsfészek

Ilyenkor nyáron különösen résen kell lenni, mert a darazsak mindenhová fészket akarnak építeni. Néha a legváratlanabb, leglehetetlenebb helyeken, szerencsés esetben látható helyen. Például az eresz alatt.




Jó szolgálatot tesz ilyenkor egy darázsírtó spray. A mi kedvencünk a Vape márkájú, ez akár 6 m távolságra is hatékony, így nem kell túl közel menni a felbőszült fullánkos sereghez.


2013. 08. 15.

Vörösboros szilvaleves

Ez a mályvaszínű leves jól behűtve az igazi! A fahéj ízesítés adná magát, de most inkább vanília került bele a változatosság kedvéért, na meg egy kis görög mazsolabor.


Hozzávalók
  • 50 dkg kimagozott szilva
  • cukor ízlés szerint
  • 1 vaníliarúd
  • 1 dl víz
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejszín
A szilvát a vízzel, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a vaníliarúd kikapart magvaival (az üres vaníliarudat is tegyük bele) fedő alatt főzzük puhára. Vegyük ki a vaníliarudat, adjuk hozzá a bort és a tejszínt. Egy botmixerrel dolgozzuk simára. Jól behűtve tálaljuk - akár egy kevés tejszínhabbal is.

2013. 08. 14.

Kerti furcsaságok

Az elmúlt hetek hősége nem csak minket viselt meg, de a növények „agyára” is ment. A lilaakác (Wisteria sinensis) ismét virágba borult, miközben a rózsa már termést érlel.


A pink kála (Zantedeschia rehmannii) is most lenne nyugalmi állapotban, de erről ő mit sem tud.




2013. 08. 13.

Sütőben sült szilvalekvár

A szilvalekvárt a hagyományos módon szoktam főzni, de most annyi nagy szemű szilvánk termett (a termés nagy súlya miatt jó néhány ágat le is tört a szél), hogy kezdeni kellett vele valamit, mert ennyi szilvás lepényt még mi sem eszünk, pedig kétnaponta biztosan sütök. A nagy melegre való tekintettel   a sütőben sült változat készült most, jó néhány tepsivel. Ebbe került kevés cukor is.


A tepsibe öntsünk 2-3 evőkanál ecetet (én borecetet használtam), öblítsük át vele a tepsit, a végén NE öntsük ki. A megmosott, kimagozott szilvát tegyük tepsibe, szórjuk meg ízlés szerint cukorral és 150 fokos sütőben süssük 2-3 órát vagy szükség szerint.


Az elkészítési idő nagyban függ a szilva érettségi fokától és nedvességtartalmától, így nem lehet pontosan megmondani. A lényeg: nem szabad kevergetni! Azért figyeljünk rá, mert a városi legendák ellenére ez is le tud égni. Hűlés közben még szilárdul, ezt kalkuláljuk bele. Adagoljuk üvegekbe, és lezárás előtt hagyjuk kicsit szikkadni a tetejét (régen ezt bőröztetésnek hívták).




2013. 08. 12.

Szent Lőrinc könnyei

Szent Lőrinc könnyei idén várhatóan ma este hullanak legintenzívebben, azaz a Perseidák hullócsillagai ma éjszaka  lesznek a leglátványosabbak.


A hispán Szent Lőrinc vértanút amiért nem volt hajlandó hamis isteneknek áldozni, Kr. u. 258. augusztus 10-én rostélyra bilincselve elevenen megsütötték (ezért a szakácsok, pékek, pecsenyesütők és tűzoltók védőszentje is, attribútuma pedig a rostély). A fáma szerint utolsó szavai ezek voltak: „Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik.” Ezért a hívő nép a névnapja, augusztus 10-e körüli hullócsillagokat Lőrinc könnyeinek nevezte el.

Ez a fényes meteorraj a Swift-Tuttle üstökösből (amely nevét a két egymástól független felfedezőjéről kapta) származik. Bár első feljegyzése Kr. u. 36-ban történt Kínában, sokkal régebbi múltra tekint vissza.
A meteorok látszólag a Perseus csillagkép irányából lépnek be a Föld légterébe, nevük is erre utal. Amikor a Föld áthalad az üstökös törmelékcsóváján, akkor meteorzápor keletkezik.

A Perseidák után idén még októberben és decemberben láthatunk hullócsillagokat:









2013. 08. 09.

Csoda a honti hegyek közt

Bernecebaráti kápolnái közül legérdekesebb az erdőben megbújó Nemeshegyi-kápona története.


1933. július 16-án Róth Simon földbirtokos nemeshegyi földjén néhány libapásztorkodó gyereknek a fák feletti fényességben megjelent Szűz Mária. A jelenést később képeslapon is megörökítették.


A jelenés helyére, egy fára helyezett Mária képhez, eleinte csak a falu népe járt, ahol többen ismét látni vélték a Szűzanyát és állítólag csodás dolgok is történtek, így hamar híre ment. Ma 80 éve Az Est napilap 1933. augusztus 9-i számában is beszámolt róla „Csoda a honti hegyek közt” címmel. Ekkor már több ezren zarándokoltak ide, ahol végül az egyházi tiltás ellenére (a Mária-jelenés hitelességét nem fogadta el az Egyház) kápolnát emeltek.

A kápolna először fából készült, a ma is látható lourdes-i barlangot formázó változat későbbi építésű.







2013. 08. 07.

Szilvás lepény

A szilvás lepény alapjának a klasszikus egyensúlytésztát választottam, aminek a lényege, hogy a fő hozzávalókból (tojás, cukor, liszt, zsiradék) azonos mennyiséget tartalmaz.



Hozzávalók
  • 20 dkg tojás (mérettől függően 4 vagy 5 darab)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg olaj (semleges ízű)
  • 20 dkg búza finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

a tetejére:
  • 12 darab nagyobb szilva
  • 3 evőkanál darált dió
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd az olajjal is. Adjuk hozzá a citrom reszelt héját, a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan forgassuk bele a sóval felvert tojásfehérjéket.
A masszát öntsük tepsibe és a tetejét rakjuk ki a kimagozott, felezett szilvákkal.



Szórjuk meg a dió-nádcukor-fahéj keverékével és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük meg.


Tipp: A zsiradék tetszés szerint lehet vaj, margarin, olaj vagy zsír is.

2013. 08. 05.

Andalúz zsemle

A mollete egy andalúz fehér, puha, lapos zsemle, a fáma szerint a mórok közvetítésével került az Ibériai-félszigetre. Az alábbi változat (molletes de Antequera) Antequera városról kapta a nevét. A receptet Macitól kölcsönöztem. Egy 30 éves évfordulóra készítettem először, ahol a különféle spanyol tapák remek kiegészítője volt.  Hosszas kelesztési ideje ellenére nagyon könnyű elkészíteni, hiszen az idő jelentős részében a hűtőben pihen.



Hozzávalók 12 darabhoz

a vízen kullogó expressz öregtésztához:
  • 4 evőkanál liszt - pl. fehér tönkölyliszt (85 g)
  • ¼ csomag friss élesztő (12,5 g)
  • 1 pálinkáspohárnyi víz (50 ml)
a tésztához:
  • 60 dkg fehér kenyérliszt
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 3,5 dl langyos víz
  • 5 evőkanál olívaolaj
A sütést megelőző nap estéjén készítsük el az öregtésztát: az öregtészta hozzávalóit gyúrjuk össze, formáljunk belőle gombócot, csomagoljuk be folpackba és tegyük egy mélyebb tálnyi meleg vízbe. Amikor úszni kezd a víz tetején (5-10 perc), akkor elkészült.

Az elkészült öregtésztát a tészta többi hozzávalóival együtt kézzel vagy géppel dagasszuk össze. A tálat folpackkal fedjük le és tegyük 12 órára a hűtőszekrénybe.

Másnap osszuk a tésztát 12 egyenlő részre, formáljunk gombócokat, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag ovális lepényekké. Tegyük őket sütőlapokra, kenjük meg a tetejüket olívaolajjal, végül takarjuk be folpackkal és hagyjuk kelni legalább 2 órán keresztül.

190 fokra előmelegített vízgőzös sütőben (tegyünk a sütő aljába egy tűzálló edénybe vizet vagy jégkockákat) 15 perc alatt sülnek meg.





2013. 08. 03.

Kisasszony hava

Kisasszony hava még mindig elsősorban a gazdálkodásról szól (cséplés és egyéb mezőgazdasági munkák) és az ehhez kapcsolódó termés- és időjóslásokról, de a búcsújárások kedvelt időszaka is, valamint a szentek kultuszát is megfigyelhetjük ekkor.

Jeles napok augusztusban:






2013. 08. 02.

Chilis zöldparadicsom

Az apró, zöld cseresznye- vagy koktélparadicsom egészben kerülhet az üvegekbe ízlés szerinti mennyiségű chilipaprika társaságában.

A felöntőléhez literenként:
  • 6 dl víz
  • 4 dl fehérborecet
  • 3 dkg só (jódozatlan!!!)
  • 15 dkg cukor
  • 1 kiskanál egész feketebors
  • 1 kiskanál egész mustármag
  • 1 kiskanál egész koriandermag
  • 1 csapott mokkáskanál Na-benzoát
  • 1 csapott mokkáskanál borkén
A vizet a fehérborecettel és a fűszerekkel együtt forraljuk fel, majd a már hideg felöntőlébe tegyük a tartósítószert és a borként. A tiszta üvegekbe kerül először a zöldség, amit annyi felöntőlével öntsünk fel, hogy teljesen ellepje.

A nagyobb paradicsomokat inkább darabolva, szeletelve tegyük el.


A chili, hagyma mellett kerülhet apró cukkini is a paradicsomhoz.


 Mindegyiket legalább egy hónapig hagyjuk állni fogyasztás előtt.



2013. 08. 01.

Hideg őszibarackleves

A nagy melegben még én is sok gyümölcsöt eszem, bár nem feltétlenül csak önmagában. Az alábbi recept lehet akár leves, de desszert is. Tulajdonképpen a tejfölös eper nyári változata.



Hozzávalók
  • 1 nagy doboz zsíros tejföl (450 ml)
  • 5-6 evőkanál porcukor (ízlés és a barack édességétől függően)
  • 1 dl brandy
  • 4-5 őszibarack
A tejfölt keverjük ki a porcukorral és a brandyvel, tegyük bele a hámozott, felkockázott barackokat is. Alaposan behűtve tálaljuk.

Tipp:

  • Előző nap is elkészíthetjük, jót tesz neki, ha áll egy ideig.
  • Az őszibarack helyett nektarinból is készülhet.