Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 30.

Pita teljeskiőrlésű tönkölylisztből

A pita a görög, török, izraeli és arab szendvicsek kedvelt tölthető lepénykenyere. Zsebes voltának köszönhetően sokkal praktikusabb, mint a sima lepénykenyér.

A receptet Limarától nyúltam le, csak a lisztet cseréltem le benne, én jobban kedvelem a robosztusabb teljeskiőrlésű tönkölylisztet. Így azonban némileg több vizet igényel. Szokás szerint szárított francia élesztőt használtam, nálunk finoman szólva lutri a friss élesztő (már amikor egyáltalán lehet venni). A többi változatlan.


A pita hasába most gyros vagy falafel helyett füstölt tofut és zöldféléket tuszkoltam.


6 megjegyzés:

duende írta...

Hú de guszta Palócprovance! :))

Én is nagyon szeretem a pitát, tényleg. És még nincs is fönn nálam!!! Köszi a figyelmeztetőt... :))) Valamikor beiktatom.

Én is teljes kiőrlésűvel kombinálom, fele-fele, és isteni! :)

Névtelen írta...

Köszi, Duende! Ismét egy közös pont...:))

duende írta...

Szívesen - ami igaz, igaz. A fotódat szemlélem, és nagyon szép! :)

erős ildikó írta...

Ezzel levettél a lábamról! Még jobban, mint a csodaszép fagylalttal!

trinity írta...

Mitagadás: gyönyörű lett!
100%-ban tk. lisztet használtál?

Palócprovence írta...

Köszönöm! :) Igen. Persze, aki nem szereti annyira a teljeskiőrlésűt, keverheti is a liszteket, de én imádom így.