Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 11. 04.

Birssajt

Az Ázsiából (Perzsia, Turkesztán, Kaukázus vidéke) származó és a rózsafélék családjába tartozó birs Magyarországon leginkább birssajtként végzi. Én is szoktam készíteni minden évben. Szokott belőle kerülni a gyümölcskenyérbe, de nassolni is remek.



Hozzávalók
  • birsalma vagy birskörte
  • kilónként 80 dkg cukor
  • 1 citrom leve
Egy konyharuhával alaposan ledörgölöm a birs szőreit, megmosom és négybe vágom. Nem hámozom és nem magozom ki, hiszen pont a héjában és a magházában található a pektintartalma, ami elősegíti a sajt kocsonyásodását. Pont ezért nem használok kuktát sem a főzéséhez, mert nem az a célom, hogy nagyon gyorsan elkészüljön, hanem az, hogy minél jobban kioldódjon a pektin a rostok közül. A hibás részeket természetesen eltávolítom. Annyi vizet öntök a felnégyelt birsre, ami éppen ellepi, majd fedő alatt puhára főzöm.

Leszűröm, a levét megtartom, erre még szükség lesz. Amikor kicsit kihűlt, akkor meghámozom, kimagozom. Lemérem és kilónként adok hozzá 2 dl főzőlevet, 80 dkg kristálycukrot és 1 citrom levét. Botmixerrel pürésítem és egy magasabb fazékban elkezdem főzni. Folyamatosan kevergetve főzöm, de nagyon vigyázok közben, mert sokkal jobban pöfög és köpköd, mint a szilvalekvár. Amikor úgy ítélem meg, hogy elég sűrű lett, egy kanálnyit egy porcelántányérra teszek belőle. Amennyiben nem folyik szét és néhány perc alatt megdermed, késznek nyilvánítom.

Folpackkal kibélelt tepsiben (de bármilyen más tetszőleges formában is lehet) elterítem. Általában egy részébe diót is keverek. Néhány napig meleg, száraz helyen szikkadni hagyom. Ez általában egy szekrény teteje a szobában, itt a cserépkályha miatt kellő meleg van és elég szellős is. Ezután deszkára borítom (a megszikkadt felével lefelé), lehúzom róla a folpackot és így szárítom tovább.


18 megjegyzés:

vegavarázs írta...

Szép lett! Nekem az anyukám csinált. Karácsonykor mindig teszek belőle egy keveset a diós bejgli töltelékébe, nagyon finom lesz, és az állaga is jobb.

Limara írta...

Nagyon szép lett. Nekem az idén kimaradt, de hátha kapok még pénteken birsalmát a piacon :)

Belly írta...

Szép lett.Épp nemrég keseregtem,látván a sok birssajtot,birsses sütit.Itt senki nem termeszti de még csak venni se lehet.Pedig imádom.

Vesta írta...

Nekem is ez volt az első gondolatom: de szép lett!

Hedvig írta...

Képzeld, ma készítettem el életem első birssajtját az idén termőre fordult kis fánk gyümölcséből. Most bőrösödik, kíváncsi vagyok, milyen lesz. (Előbb vágtam bele a főzésbe Horváth Ilona receptje alapján, mint ahogy az írásod olvastam volna, így annyi eszem nem volt, hogy folpackot tegyek a formákba)

Annamarie írta...

Nekem is tetszik! Én is kipróbálom. A diót egészben kell beletenni?

Palócprovence írta...

Vegavarázs, köszi! :) Jó ötlet beletenni a bejglibe (nem mintha szeretnénk a bejglit).

Palócprovence írta...

Limar, köszönöm! Nem tudom, hogy arrafelé lehet-e még venni, én is régebben vásároltam.

Palócprovence írta...

Belly, köszönöm! És sajnálom!

Palócprovence írta...

Vesta, köszönöm szépen! Bár ezt most egyáltalán nem cifráztam, úgyis sütibe kerül...

Palócprovence írta...

Hédi, gratulálok! Biztosan nagyon finom lesz! :) Talán folpack nélkül is kijön a formából, hiszen amikor még nem létezett a folpack, akkor egyszerűen csak kivizezték a formát.

Palócprovence írta...

Duende, köszönöm! Természetesen nyomába sem érhet szépség tekintetében a Tiedével, az íze viszont tuti! :)

Palócprovence írta...

Annamarie, köszi! :) Én egészben szoktam beletenni, de lehet durvára vágva is. Vagy dió helyett más olajos maggal is finom...

Renata Kalman írta...

Én most valahogy nem járok sikerrel birsalmasajt-ügyben, pedig visszatértem a cukormenyiséghez is...

Hedvig írta...

Boldog vagyok, megkötött, kijött, tüllel letakarva szárad a szekrény tetején.

Palócprovence írta...

Renata, sajnálom! :( Mi a probléma?

Palócprovence írta...

Hédi, örülök! :))

Unknown írta...

Első sajtom kész! Ez a recept volt a nekem megfelelő :) Módosítottam izlésem szerint...kicsit kevesebb cukrot(kb.1kg pép/60dkg cukor), citromot használtam és a negyedelt, "kimagozott" megfőtt szeleteket héjával együtt turmixoltam le. Gyorsabb és tartalmasabb, de pépes lett. Amikor a pép, a lábas alján kezd sercegni és az edény oldalán sem folyik, akkor érdemes tesztelni, hogy elérkezett e a kellő sűrűségéhez. Köszönöm! ;)