Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 30.

Rozsdafarkú saga - pihenés

Grillezett sajtsaláta

Eredetileg ez a saláta kecskesajttal készülne, azonban éppen nem volt itthon kecskesajt, ezért paneert grilleztem hozzá. A salátakeverék minél többféle "zöldből" áll, annál jobb.


Hozzávalók
  • 20 dkg salátakeverék
  • 30 dkg grillezhető sajt
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg olívabogyó
A vinaigtette-hez:
  • 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál almaborecet
  • 1 kiskanál magos francia mustár
  • bors
A tálaláshoz:
  • bagett
Először elkészítjük az öntetet. A megmosott, leszárított salátaleveleket tányérokra rendezzük, rátesszük a diót és az olajbogyót, meglocsoljuk a vinaigrette-tel. A felszeletelt sajtot grillezzük meg. (A bagettszeleteket is megpiríthatjuk.) Rögtön tálaljuk!

Málnás tortácskák

Rajongok a málnáért! Na, nem szedni, enni. A boldogasszony csipkéjének is nevezett, a rózsafélék családjába tartozó növényt senkinek sem kell bemutatni. Szerintem az egyik legpazarabb gyümölcs a gyümölcskosárkák töltéséhez is.


A recept Nigellától származik, de némiképpen átalakítottam. Bár a tésztakosárkákhoz én is kakaót használtam (remekül illik a fehér krémhez és a rubin színű málnához), ez nyugodtan elhagyható, ha valaki nem fogyasztja, de ekkor a liszt mennyiségét ennyivel meg kell emelni. (Esetleg karobporral is kipróbálható.)

Hozzávalók

a tésztához:
  • 17,5 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • csipetnyi só
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál jéghideg víz
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 1-2 evőkanál porcukor ízlés szerint
  • 10 dkg fehércsoki
a tetejére:
  • 30 dkg málna
A legegyszerűbb késes robotgéppel összeállítani a tésztát (vagy gyors mozdulatokkal kézzel). A vaj és a víz kivételével keverjük el a tészta hozzávalóit, majd dolgozzuk bele a felkockázott vajat is, végül pedig a vizet. A cipóvá formázott tésztát folpackba csomagolva tegyük fél-egy órára a hűtőbe, hadd pihenje ki a fáradalmakat.

A tésztát nyújtsuk ki és a formáknál kicsit nagyobbra szaggassuk ki, majd béleljük ki a formácskákat. Tegyük ismét a hűtőbe őket egy kicsit, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 10-15 perc alatt sülnek meg a tésztakosárkák. A hűtés és a kis méret miatt nem szükséges a vaksütés alkalmazása.

A töltelékhez olvasszuk meg (vízgőz fölött) a fehércsokit és hagyjuk langyosra hűlni. Addig lazítsuk fel a mascarponét a tejszínnel, keverjük ki a porcukorral, majd forgassuk bele a csokit is.

A kihűlt kosárkákat töltsük meg a krémmel és rakosgassuk rá a málnát. Mennyei!

2009. 06. 29.

Az Ipoly a Duna vizét árasztja


Cukkini diós vinaigrette-tel

A klasszikus vinaigrette (francia olajmártás) elkészítése nagyon egyszerű, csak azt a szabályt kell megjegyeznünk, hogy 3 rész olajhoz 1 rész ecetet kell adnunk, majd az ízesítőket. Egyszerűsége ellenére megszámlálhatatlan változata van, hiszen attól függően, hogy milyen olajat, ecetet vagy ízesítőt használunk, a kombinációk száma szinte végtelen.

A cukkinihez remekül illik például a diós vinaigrette.


Hozzávalók
  • 2-3 kisebb cukkini
  • 2 evőkanál olívaolaj
A diós vinaigrette-hez:
  • 6 evőkanál dióolaj
  • 2 evőkanál tárkonyos borecet
  • frissen őrölt bors
A vinaigrette legegyszerűbb egy pici csavaros tetejű üvegben elkészíteni, amiben a hozzávalókat addig rázzuk, amíg opálos színű elegyet kapunk. Üveg híján egy kis tálkában villa segítségével is összekeverhetjük az olajat és az ecetet.

A zsenge cukkiniket nem kell meghámozni és kimagozni, csak a két végét vágjuk le, majd kockázzuk fel. Forró serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg egy kicsit, de ne puhuljon meg túlzottan. Locsoljuk meg az öntettel és készen is van.

Rozsdafarkú saga - éhség

Fenyőmagos zöldbab


Hozzávalók
  • 60 dkg zöldhüvelyű zöldbab
  • 1 maréknyi fenyőmag
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors
A fenyőmagot egy száraz serpenyőben enyhén megpirítom, közben folyamatosan kevergetem és egy pillanatra sem hagyom magára, mert nagyon gyorsan megéghet. Amikor már aranyszínű, rögtön átborítom egy tányérba, mert a forró serpenyőben tovább pirulna.

A zöldbabot megtisztítom, de egészben hagyom. Forrásban lévő sós vízbe dobom néhány percre, majd leszűröm. Meglocsolom az olajjal, sózom, borsozom és óvatosan összeforgatom. Megszórom a fenyőmaggal és máris tálalom.

Paradicsomos-babos krumplisaláta

Ez a saláta Joanne Harris Haricots Blancs en Salade-jának változata. Fájó szívvel kihagytam belőle a zöldhagymát (bevallom, nekem nagyon hiányzott belőle) és a chilipaprikát (a lányom nem szereti).


Hozzávalók
  • 40 dkg főtt fehérbab (2 db 40 dkg-os fehérbab-konzerv vagy 20 dkg száraz fehérbab megfőzve)
  • 40 dkg újkrumpli
  • 40 dkg paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 citrom héja és leve
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • esetleg 1 chilipaprika
Amennyiben szárazbabból készítjük, azt előző este áztassuk be bő vízbe, majd másnap leöblítve, friss vízben főzzük puhára. Babkonzerv esetében szűrjük le a babot és öblítsük át. Az újkrumplit héjában főzzük meg, hagyjuk kicsit kihűlni és daraboljuk fel (előtte meg is hámozhatjuk akár). A paradicsomot is daraboljuk fel, ki is magozhatjuk, sőt, a tökéletességre törekvők meg is hámozhatják (én nem szoktam). A zöldségeket keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá az aprított petrezselymet, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, valamint a chilit, ha használunk. Fűszerezzük és locsoljuk meg az olívaolajjal. Laktató saláta, de köretként is remek.

2009. 06. 28.

Francia karfiol krémleves

Pontosabban majdnem francia, mert átalakítottam kissé, elhagytam belőle a mogyoróhagymát és a szárzellert (ez utóbbit nem nagyon szeretem)


Hozzávalók
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1,2 liter zöldséglé (vagy víz és ételízesítő)
  • 2-3 evőkanál burgonyapehely (nem a burgonyapürés!)
  • bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tejföl
A megtisztított és rózsaira bontott karfiolt puhára főztem a zöldséglében, majd botmixerrel pürésítettem. Fűszereztem, hozzáadtam a vajat, a burgonyapelyhet, végül a tejfölt. Tejföllel és kakukkfűlevélkékkel díszítve tálaltam, de némi Brie sajt sincs kárára. Baguette-tel ettük.


Croissant lusta módra

Szeretjük a croissant, de az igazi croissant tojást is tartalmaz, ezért a Nagy Vegetáriánus Kihívás napján ezt nem lehetett fogyasztani, ezért a mille-feuilles-t (1000 levél), a francia levelestésztát hívtam segítségül. Ritkán készítek levelestésztát, ahogy már írtam is erről, ha mégis, akkor leegyszerűsítem a dolgokat születetten lusta természetem miatt (remélem, franciák most nem olvasnak). A végeredmény így is remek .


A hajtogatás procedúráját így sem úszhatjuk meg, de legalább nem kell megküzdenünk a fagyos vajjal és nem leszünk közben fülig vajasak.

Hozzávalók 24-36 darabhoz
  • 50 dkg liszt
  • 30 + 10 dkg dkg vaj
  • 225 ml víz
  • 1 kiskanál ecet
  • csipetnyi só
A formázáshoz némi cukor és vaj, esetleg kevés tej


Legegyszerűbb késes robotgéppel készíteni, de persze kézzel is csinálhatjuk, de akkor nagyon gyorsan kell a tésztával dolgozni (hogy ne olvadjon meg benne a vaj). Tehát, a lisztet a felkockázott 30 dkg hideg vajjal és a csipetnyi sóval robotgépbe tesszük és morzsalékos keveréket készítünk belőle. Hozzáadjuk az ecettel elkevert vizet és tovább keverjük egy kicsit a géppel (éppen csak összeálljon!). Gombóccá formázzuk és 1 órára hideg helyre tesszük.

Következhet a hajtogatás. A tésztát 1/2 cm vastagra és fekvő téglalap formára nyújtjuk. A meglágyított (nem kell megolvasztani!) maradék 10 dkg vaj egy kis részével megkenjük. A tészta jobb oldali 1/3 részét jobbról balra hajtjuk, majd a bal oldali 1/3 részét balról jobbra hajtjuk. Így a most már háromrétegű tészta szélessége a harmadára csökken. A tészta tetejét ismét vajazzuk és az alsó harmadát felfelé hajtjuk, majd a felső harmadát lefelé. 90 fokkal elforgatjuk a hajtogatott tésztánkat - mindegy melyik irányba, de jegyezzük meg az irányt és mindig erre forgassuk majd. Az elforgatás után kinyújtjuk a tésztát az eredeti méretére és újra hajtogatjuk az előbbi sorrendben, közben vajazva. Elforgatjuk. Még legalább kétszer hajtogatjuk (lehet többször is, annál levelesebb lesz). Ha nagyon melegedne közben a tészta, tegyük be egy kicsit a hűtőbe. A hajtogatás végén hűtsük legalább 1 órát, de még jobb, ha 1 éjszakát.

A lehűtött tésztát kettéosztjuk és nagyjából kerek formára nyújtjuk. Attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb kifliket szeretnénk, egy-egy lapot 12 vagy 16 cikkre vágunk. Megkenjük egy kevés vajjal és megszórjuk némi cukorral. A háromszögek alapjától kezdve felgöngyöljük a tésztát.


A kiflicskék tetejét megkenhetjük egy kevés tejjel és megszórhatjuk cukorral, de ez el is maradhat. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Legfinomabb frissen, langyosan, de ha véletlenül maradna belőle, hidegen is jó.


Ha valaki még nálam is lustább, használjon kész levelestésztát!

A Nagy Vegetáriánus Kihívás Napja - a menü

Ígéretemnek megfelelően következzen hát a menü.

Reggeli: croissant lusta módra és tej



Tízórai: gyümölcs




Ebéd: francia karfiol krémleves, paradicsomos - babos krumplisaláta, fenyőmagos zöldbab és cukkini diós vinaigrette-tel




Uzsonna: málnás tortácskák




Vacsora: grillezett sajtsaláta


2009. 06. 27.

A Nagy Vegetáriánus Kihívás Napja

Nem vagyok (vagyunk) vegetáriánus(ok) és nincs is szándékunkban ezen változtatni, de ennek ellenére szívesen csatlakoztam Hémangi által meghirdetett Nagy Vegetáriánus Kihívás Napjához. Én senkit sem akarok rábeszélni a vegetáriánus életformára, de az ellenkezőjére sem. Mindenkinek a saját útját kell követnie. Én csak azt szeretném megmutatni, hogy a vegetáriánus ételek is lehetnek nagyon finomak és mind a vegák, mind a húsevők étrendjébe beletartozhatnak.




A menü egyenlőre legyen még meglepetés. Annyit azért elárulok róla, hogy némi fejtörést okozott a nehezítő körülmények miatt, hiszen szinte mindenhez használok valamilyen hagymafélét, a sütemények esetében tojást.

Adná magát, hogy a palóc ételek közül válogassak, hiszen elég sok növényi eredetű élelmiszert fogyasztottak régen a palócok, bár nem teljesen önszántukból, a szegénység kényszerítette rá őket (na és persze a vallási böjti előírások). A heti étrendben az úgynevezett húsos napokat is inkább csak a gazdahelyeken tudták betartani, mert a nagy nyári mezőgazdasági munkák idejére (aratás, cséplés) tartalékolták a kevés tartósított húsfélét. A fő táplálékuk a kenyér volt, de a főtt tésztáknak is jelentős szerepe volt, ez utóbbiak is általában tojás nélkül készültek, hiszen a tojás és a baromfi legnagyobb részét eladták. Ezért tartották a tojást a legnagyobb süteménynek és a gyerekágyas asszonyoknak hordott ételek között kiemelt szerepe volt: "egy tál sült tojásért mindennap világra hoznék egy gyereket!" A bab, krumpli, káposzta is gyakori volt, ahogy a mondás is tartja: "hétfőn krumpli, kedden bab, megint krumpli, megint bab, majd csak elgyün vasárnap". Vasárnap már került némi baromfihús az asztalra. A szarvasmarha tartása főként a tejtermelésben játszott szerepet, aminek legnagyobb részét szintén eladták. A szegényebbek kecskét tartottak. Ízelítőül néhány palóc recept, ami akár a Nagy Vegetáriánus Kihívás Napján is asztalra kerülhetne:

Didelle
Poharas
Tócsni


Az egyéb receptek közül ezeket ajánlom:

Banános túrós
Citromos, kakukkfüves kenyér
Csírás tönkölykenyér
Datolyás falatkák
Gyorsan valamit levelestésztából
Joghurtsajt
Karalábéleves (vízzel készítve)
Karfiolpakora
Karfiolpüré
Káposztás csiga
Nyári zöldségleves (hagyma nélkül készítve)
Pita teljeskiőrlésű tönkölylisztből
Sajttal töltött alma
Sós túrós batyu
Szárd galuska
Tabouleh (hagyma nélkül)
Túrós pogácsa
Vaj zöldfűszerekkel


Az irányt végül Dél-Franciaország felé vettem, de erről majd legközelebb.

2009. 06. 26.

Sütemény gépek, eszközök nélkül

Doctor Pepper felhívása kapcsán nekem is van néhány ötletem.

Sütéshez bármilyen hőálló edényt használhatunk, akár egy bögrét is vagy egy új virágcserepet (természetesen nem műanyagból készültet). Ez utóbbit ki kell bélelni, de a többit sem árt, alufóliával vagy sütőpapírral (végszükségben nyomtatópapírral). Reszelés helyett késsel nagyon apróra is vághatjuk a dolgokat. Kenőecset helyett bármilyen új, tiszta ecset megteszi (sokszor használok én is egyszerű festőecsetet), ne adj Isten a habtiszta kacsónk is. Fakanál helyett normál kanállal is kevergethetünk, legfeljebb lassabban megy. A nyújtófa helyettesíthető bármilyen sima, hengeres tárggyal (pl, levágott fa seprűnyél, üvegpalack, nagyobb konzervdoboz). A tészta kiszúrásához különböző méretű poharakat használhatunk. Kis gondolkodással minden konyhai eszköz helyettesíthető (emlékszem, gyerekkoromban, amikor még nem volt semmilyen robotgépünk, Apu az elektromos fúrógépet vetette be).

Akkor következzen a lényeg, először a sütés nélkül készülők, bár ezek így nem sütemények, hanem desszertek, viszont nagyon finomak:



Csokikrém, itt a habosítás el is maradhat, elég egy kis erőteljes kevergetés kanállal.

Meggyleves - ennél egyszerűbb nem létezik.

Tejfölös eper - más aromás gyümölccsel is készülhet.

Banános túrós - hidegen kikeverhető zselatinnal nagyon egyszerű elkészíteni. Bármilyen formába tehető.

A Karácsonyi fatörzs, bár sokakban a téli ünnepet idézi, de szerintem máskor is finom. Legnagyobb előnye, hogy még sütni sem kell, ha készen vásárolt piskótatekercset használunk hozzá. A tojássárgája gőz fölötti főzése is elmaradhat, ha megbízható helyről sikerül tojást vásárolnunk.

A fagylaltokat sem hagynám ki, hiszen nem kell feltétlenül hozzá fagyigép, csak egy fagyasztó. Viszont félóránként alaposan át kell keverni - mondjuk egy villával - a fagylaltmasszát, hogy a jégkristályokat szétverjük. Igaz, így nem lesz olyan bársonyosan sima a fagylalt, mint a géppel készült, de finom, igazi házi fagyi lesz.



Főzött fagylaltalap
Bodzafagyi
Vaníliafagylalt
Tiramisù fagylalt
Rózsafagylalt
Csokifagyi


Ha van sütő, az alábbiakat javaslom:

Datolyás falatkák

A Vasutas szelet tetejéről nyugodtan elhagyhatjuk a tojáshabot, így már egyszerű kevert tészta lesz belőle. Mielőtt belekevernénk a kakaót a tésztába, a tészta egyik felét kiadagoljuk a sütőedényünkbe, majd a maradékba keverjük a kakaót, így még két tálra sincs szükség, csak egyre.

A Csokis-narancsos muffin nem csak muffin-formában süthető meg. Az sem tragédia, ha a száraz és nedves összetevőket nem külön-külön keverjük ki, mehet minden egyszerre egy tálba is.



A Bögrés-mákos is hálás sütemény, még mérleg sem kell hozzá, csak bögre a hozzávalók adagolásához. Bármilyen formában süthető.

A Feketeerdő muffin is könnyedén elkészíthető, hiszen ezt sem kell feltétlenül muffin-formában sütni. A csokit pedig nem muszáj vízgőz felett olvasztani, a mikró is megteszi. Vagy egyszerűen a tésztába valót késsel daraboljuk fel, a tetejéről pedig nemes egyszerűséggel elhagyjuk a csokimázt.

Vaníliás muffin - itt sem létkérdés a muffin-forma.

Bár gondolom, elsősorban édes süteményekről van szó, azért ajánlanék néhány sósat is:

A világ legegyszerűbb túrós pogácsája nevéhez híven tényleg egyszerűen elkészíthető. A tésztája akár kézzel is ellapogatható, de tisztára mosott palack is megteszi nyújtófának. Kiszúrónak egy stampedli vagy kicsit nagyobb pohár is megfelelő. Reszelő híján elmaradhat a sajt a tetejéről és szezámmaggal helyettesíthető.

A levelestészta is mindig jó választás, ha nem a fagyasztottat vásároljuk, még felolvasztani sem kell. Az eleve kinyújtott változatnál a nyújtás sem okozhat gondot, de az is könnyen megoldható. Néhány ötlet a töltelékre:



Mozzarellával, paradicsommal és olajbogyóval - bármilyen hőálló edénykében(akár bögrébe is).

Olajbogyóval - a reszelt sajt helyett a sajtot apró kockákra is vághatjuk.

Túróval

2009. 06. 25.

Lényegtelen dolgaim

Annamarie és Trinity talált meg e játékkal, írjak magamról hat lényegtelen dolgot. Nem is tudom, sokszor amit lényegtelennek tartunk, pont az jellemez minket legjobban...

Lényegtelen, hogy

... nincs jegygyűrűm. Igaz, "rendes" esküvőnk sem volt, csak két tanúnk. Mégis 23 éve vagyunk házasok.
... mi a divat, nyíltan vállalom, hogy nem vagyok trendi. Amikor néha rászánom magamat a ruhatáram felújítására, szinte biztos, hogy könyvvétel lesz a vége.
... nem tudok biciklizni, soha nem éreztem a hiányát.
... a média össznépi társasjátékot diktál: "életed végéig nézz ki 20 évesnek és a súlyod ne lépje túl egy 12 éves gyerek súlyát", nem veszek részt benne.
... nem beszélek jól egy-egy nyelvet, ha a szükség úgy hozza - használom.
...mások mit gondolnak rólam, a saját elvárásaimnak akarok megfelelni.

Én Őket hívom játékba:

Bea
Fahéj és feta
Mignonok
Reni

Meglepetés

A hvg.hu idén is elindította útjára a Goldenblogot és Gasztro kategóriában első alkalommal a Palócprovence is indult. Nagyon erős mezőnyben, a számos nevezésből elfogadott 85 blog közül - legnagyobb meglepetésemre - a 4. helyezést sikerült elérnem. Köszönöm szépen Mindenkinek, aki rám szavazott! Ezúton is gratulálok minden résztvevőnek és természetesen a helyezetteknek!

2009. 06. 24.

Palóc lakodalmi menü 2.

A múlt után kanyarodjunk vissza a jelenbe, bár ez szerintem kevésbé érdekes és nincs nagy különbség a mostanában általánosan elterjedt szokásokhoz képest. Ma már nem tartanak háznál lagzit, de még a falun belül a "Kultúrban" tartott esetében is "kiadják" az ételkészítést (erre szakosodott vállalkozóval főzetnek). Ilyenkor az italt a "gazda" adja, a süteményt a vendégek hozzák (elsősorban házilag készültet, de cukrászdait is)
Az esküvő előtti napon gulyást főznek (a vendégsereg számától függően, de legalább két katlannal) és kínálnak a vendégeknek, valamint hurkát sütnek (ezt azon a héten készítik el). Az esküvői ebéd változatlanul tyúkhúsleves, azonban a csutorát már készen veszik. A tyúkhúsból különböző töltelékű töltött húsok és sült combok is készülnek. Köret többféle is van, de a dinsztelt káposzta elmaradhatatlan. Természetesen savanyúságok is vannak és rengeteg sütemény.

Az esküvői vacsorán általános a tejfölös húsos káposzta, a pörkölt, fasírt, egyéb sültek. A déli maradékokat (húsokat) is feltálalják. Szintén sok-sok sütemény, torta van. A többemeletes esküvői tortát csináltatják és a menyecskepálinka kínálásakor vágják fel.

Manapság a leggyakoribb, hogy étteremben tartják meg az eseményt. Igaz, nem is tartanak már sok száz fős lakodalmakat. Ilyenkor a menü már kevésbé hagyományos.

2009. 06. 23.

Rozsdafarkú saga - kotlás

Sopszka saláta

Ki ne ismerné a sopszka salátát, ami különösen a 70-es években volt népszerű nálunk még a görög saláta előtti időkben. Egyébként a két saláta kísértetiesen megegyezik. Ne tévesszen meg minket, hogy a görögsalátába feta sajt kerül, a sopszkába pedig szirene. Mindkettő ugyanazt a fehér, sós juhsajtot (bár ma már tehéntejből is készül) takarja, csak elnevezésük eltérő. (Romániában branza, Törökországban pedig beyaz peynir ennek a típusú sajtnak a neve.)

A sopszka salátának, ennek a parasztsalátának a születéséről kering egy anekdota, mi szerint egy asszony elpletykálkodta az időt és ezért késve érkezett a szakácsversenyre. Már nem maradt ideje főzni, így gyorsan összedarabolt némi zöldséget és sajtot reszelt rá. Természetesen megnyerte a versenyt...
Ami viszont biztonyosan tudható, hogy a sopszka saláta a bolgár sopsz népcsoport (a rossznyelvek szerint a legkonokabb népcsoport Bulgáriában) találmánya.



Hozzávalók
  • paradicsom
  • uborka
  • hagyma
  • zöldpaprika
  • olívaolaj
  • borecet
  • szirene sajt
  • petrezselyemlevél, olívabogyó



A feldarabolt zöldféléket meglocsoljuk némi olívaolajjal és borecettel, összeforgatjuk. Rámorzsoljuk a szirene-t, valamint megszórjuk a petrezselyemmel és az olívabogyóval (ez utóbbiak nálam most elmaradtak).

2009. 06. 20.

Tökvirág rántva

Kisvirág egy újabb remek gasztrojátékot ötlött ki és mi más is lehetne a téma az Ehető virágokon, mint az ehető virágok?! Most igazán tobzódhatunk az alapanyagokban, kedvcsinálónak pedig ismét következzen egy idézet az egyik kedvenc könyvemből:

Lénárd Sándor: A római konyha (1963):
FRITTO DI FIORI DI ZUCCA
"Amikor a nap úgy perzseli az Örök Várost, hogy a Szent Péter téren az egyetlen hűvösebb hely az obeliszk árnya, az articsóka eltűnik a frittóból. Áldhatjuk a szerencsét, hogy nyomban akad helyettese: a tök virága. Leginkább a zsenge, még kibomlatlan bimbók alkalmasak a kirántásra.
A tökvirág, szemben a fritto eddig felsorolt alkotóelemeivel, nem "aranyozva" (dorato) kerül a tálra, vagyis nincs rajta lisztből és tojásból készült bunda, hanem csak lisztből és vízből való, amelynek pastella a neve.
Hadd jegyezzük meg nyomban: a víz helyettesíthető száraz (de nem savanyú!) fehér borral is, ez csak az étel javára szolgál. Az oly változatosan felhasználható frascati ebből a szempontból is felülmúlhatatlan.
Hozzávalók: tökvirág, 1 pohár langyos víz (ha tetszik, száraz fehér bor), 10 dkg liszt, 1-2 kanál olívaolaj, só, 1 tojás fehérje, 1 kis darab mozzarellasajt, 1 darabka sonka, citromszeletek.
Számítsunk minden 10 dkg lisztre egy pohár langyos vizet (vagy bort), amit egyszerre öntünk rá, és gyorsan elkeverjük, hogy ne rugalmas tésztaszerű massza képződjék, hanem folyékony pastella. Ehhez adunk 1 evőkanál olívaolajat, sót, majd közvetlenül a felhasználás előtt még egy tojás felvert habját.
A pastella legyen selymesen puha és folyékony!
Ebbe a masszába mártogatjuk bele a tökvirágokat, mielőtt a forró zsírba kerülnének.
Mivel mindent a virág sem mondhat el helyettünk, ajánlatos elébb óvatosan felhasítani, és egy darabka mozzarellasajtot vagy egy kis kockányi sonkát (párurait) belerejteni. Ha pedig a két ínyencséget egyidejűleg helyezzük el rejtett "üzenetként": jól tesszük azt is.
Jöhet a refrén, a citromkarika."
Ne szegje kedvünket, hogy néhány virág szezonja már lejárt, találjunk helyettesítőket a többi nyíló ehető virág között.

2009. 06. 19.

Látogató a konyhában

Az új barátom

Figyelmesebb Olvasóimnak talán feltűnt, hogy az utóbbi időben egyre több jeges desszert került fel az oldalamra. Ennek oka nem csak a hőségben keresendő, sokkal egyszerűbb: az új barátom imádja a fagylaltot - készíteni.

Beszereztem ugyanis egy fagylaltgépet. Évekig (mit évekig, évtizedekig) nem éreztem hiányát, hiszen e nélkül is könnyen lehet fagyit csinálni, de ismerve szétszórtságomat, jócskán leegyszerűsíti a folyamatot. A választásom a DeLonghi IC-8500-ra esett, egyrészt kedvező tapasztalatokat olvastam róla, másrészt ezt a legkönnyebb beszerezni (a drágább típusok alapból nem játszottak).

Eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Könnyen kezelhető és tisztítható. Mivel a tartályát mindig a fagyasztóban tartom, nem kell megvárnom a lehűtését, ezért gyorsan elkészül benne a fagylalt. Kellőképpen nagy a tartálya is. Egyedül csak arra kell figyelni a használata során, hogy a járó gépbe kell gyorsan beönteni az előhűtött fagyasztani valót, mert ellenkező esetben rögtön az oldalára fagyna a massza és eltörné a lapátját.

Remélem, hosszú barátságnak nézünk elébe...

2009. 06. 18.

Csokifagyi

Lehet, hogy már nagyon unjátok a főzött fagylaltjaimat, de egyrészt ez a blog elsősorban a lányom miatt íródik, másrészt a variációk száma végtelen az ízesítés szempontjából is. Régen volt már, amikor a szicíliai származású Francesco Procopio dei Coltelli cukrász 1686-ban megnyitotta Párizs első irodalmi kávéházát Café Procope néven. Ez volt a világ első nyilvános fagylaltozója. François Procope-Coûteaux (így franciásította nevét) bűvész attrakció keretében a limonádét megfagyasztotta és ezt árusította. Ez az első citromfagylalt szinte megegyezett a ma is ismert formájával és óriási sikert aratott. Azóta a fagylalt sikere töretlen és több száz ízesítése ismert.



Hozzávalók
Elkészítem a fagylaltalapot, majd belekeverem a csoki 2/3-át felolvasztva. Kihűtöm és ekkor kerül bele a maradék 1/3 csoki apróra vágva. Fagyasztása a szokásos módon történik.

2009. 06. 17.

Rózsafagylalt

A rózsafagylaltot megízlelve a mesés keleten találjuk magunkat (vagy legalábbis a 70-80-as évek bolgár tengerparti élményei jutnak eszünkbe).



Hozzávalók
A főzött fagylaltalapba belekeverem a rózsadzsemet és a rózsavizet. A kicsit sokkoló rózsaíz tompul fagyasztás során, nem kell megijedni. Némi ételfestéket adok hozzá - cseppenként - hogy halvány rózsaszínt kapjak (a dzsemtől barnás árnyalatú lenne egyébként). A fagyasztása a szokásos módon történik. Tálalásnál kandírozott rózsaszirmokkal is díszíthetjük.

2009. 06. 16.

Gyerekkori ízek 8. - Túró házilag

Emlékszem, gyerekkoromban házilag készült a túró - aludttejből. Akkoriban még a bolti tejből is lehetett aludttejet csinálni. Igaz, a zacskós tejnek még a gondolata sem volt, kis tejeskannával küldtek el mindig a tejért a boltba, ahol kimérve árulták (ebből is látszik, hogy nem az ifjabb nemzedékhez tartozom). Nagyon szerettem az aludttejet, különösen nyáron, jól lehűtve. Fenséges volt! Azóta sem ettem ilyet... A túróhoz az aludttejet megmelegítették és közben kivált a túró a zöldes színű savóból. Ekkor leszűrték és kihűlve máris használható volt.


Vegavarázs paneerját olvasva eszembe jutott, hogy az Ő gyors módszerével készítem el a túrót friss tejből. Hiszen a paneer- készítés első állomása a csana, az indiai túró. A végeredmény igazi túró lett, nem a bolti vizes valami, ami melegítés hatására szó szerint eltűnik. Kis családom ugyanis úgy szereti a túrós tésztát, hogy a túrót rá kell melegíteni a tésztára és a legtöbb bolti túró közben egyszerűen köddé válik, csak egy kis tejes lötty marad belőle. Végre "igazi" túrós tésztát ettünk...

2009. 06. 15.

Legyen tető a fejünk felett...

...mondta a rozsdafarkú és fészkét a fedett teraszra építette.



Levendulás só

A levendulát, ezt az eredetileg mediterrán növényt senkinek sem kell bemutatni. Már az ókori görögök és a rómaiak is jól ismerték és becsülték görcsoldó, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásait. A francia levendula nagyüzemi termesztése Magyarországon dr. Bittera Gyula nevéhez fűződik, aki az 1920-as években a Tihanyi-félszigeten alakított ki - Franciaországból hozott szaporítóanyagból származó - levendulaültetvényt. Állítólag régebben az egész Tihanyi-félsziget levendulaillatú volt július környékén.
Számos kozmetikum tartalmaz levendulaolajat jótékony hatása miatt. Szárított virágja általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni a háztartásokban, de kellemes illatáért és szépségéért is. A kertben a rózsa mellé ültetve elűzi a levéltetveket.

Fűszerként elsősorban Dél-Európában - így Provence-ban is - használják virágait és fiatal leveles hajtásvégeit. Az illatos virágok nem csak a cukornak adhatják át aromájukat, de a sónak is.



Hozzávalók
  • tengeri só (lehetőleg nagy szemű)
  • levendulavirágok
A levendulavirágokat lemorzsolom a száráról és egy csinos üvegbe rétegezem a sóval felváltva.
Hasonlóan készül a levendulás cukor is, amihez tetszés szerint használhatunk porcukrot, de kristálycukrot is.

2009. 06. 14.

Reggeli horror avagy a pók reggelije

Palóc lakodalmi menü 1.

Kisvirág újabb gasztrojátékba invitált minket, most lakodalmi menüket vár. Bár tudom, hogy a jelenkorra kíváncsi, azért én először egy kicsit elkalandozom a múltba...

A régi időkben a mi vidékünkön a párválasztás nem a ma megszokott módon történt, hanem a szülők (esetenként idősebb rokonok) választottak - reményeik szerint gazdagabb - házastársat a gyermeküknek, az érzelmi szempontok nem igazán játszottak szerepet. Mint ahogy a fizikai erő, ügyesség, szorgalom is nagyobb súllyal esett a latba, mint az esztétikai megjelenés. Ezért az udvarlási időszak gyakran lerövidült 1 hónapra.



Lagzit kizárólag csak ősszel tartottak, megvárva a bor elkészültét. Nem ritkán a testvérek közül többen egyszerre tartották a lakodalmukat, így csökkentve a költségeket, hiszen ekkoriban 8-10 gyerek is volt családonként. A szomszédunkban a 87 éves Bori néni mesélte, hogy a szülei esküvőjekor hatos lagzi volt, 3 fiútestvér házasodott és a menyasszonyok egy-egy testvére is, egyszerre.



A mátkatál küldése különféle alkalmakhoz kapcsolódva, más-más formában lelhető fel helyenként, itt a lakodalomba küldték a mátkatálat. A lakodalom előtti napon vitték a jegyinget (a vőlegény inge) és a jegykendőt (díszített papír hirdetve az esküvőt). Este minden asszony összegyűlt és elkészítették orsó segítségével a csutorát (lúdgégetészta, csigatészta) a leveshez. Az udvaron rakott lakodalmi tűz körüli táncot a lakodalom reggelén járták. Ekkor tejeskávét kínáltak. A délelőtti templomi szertartás után a násznép kétfelé indult haza, külön a menyasszony és a rokonsága és külön a vőlegény és rokonsága.


Az ebéd a vőfély tálalásában (versek kíséretében) juhgulyás vagy tyúkleves, utána ludaskása valamint szilvalekvárral töltött kelett (kelt tészta) volt. A lakodalmi díszes nagy kalács, a morvánkalács elmaradhatatlan volt. A kalácsot a nászasszony adta. Akkora volt, mint egy fél asztal, külön állványon (mint a Szent Mihály-lova) vitték. Nagy tepsiben sütötték (ezt sorban, egymásnak kölcsönözték), 12 kg lisztből készült, tejjel, vajjal, morzsával és tojással. Hat ágba kellett fonni, ám nem mindenki értett az elkészítéséhez.



Délután a vőlegény a rokonságával átment a lányos házhoz, elől a fiúk az utcán kint állókat borral kínálták. Cigányzenekar húzta a zenét a tánchoz, majd mindannyian átvonultak a fiús házhoz. A menyasszony fogadását különféle cselekedetek övezték. A vőlegényes házhoz érkező menyasszonynak cukrot adtak és a küszöbön ülő, fekvő gyereket kellett átlépnie. Érkezésekor köcsögöket törtek össze. Éjfél után menyasszonytánc volt mindkét háznál.


Folytatása következik...

Forrás:
Bartus Brigitta: Bernecebaráti története és hagyományai
www.bernecebarati.hu
Magyar Néprajzi Lexikon




2009. 06. 13.

Nyári zöldségleves

Nagyon szeretem a zöldséglevest. Különösen a nyáron készülteket, hiszen a friss, zsenge zöldségekből ilyenkor bő a választék, így szinte minden alkalommal egy kicsit másképpen készíthetem az alapváltozatot. A fűszerezés módosításával pedig a variációk száma tényleg a végtelen felé közelít.


Néhány dolgon azonban nem változtatok, mindig olivaolajat használok hozzá és először saját levében egy picit megpirítom, párolom a zöldségeket az olajon és csak utána öntöm fel vízzel, majd fedő alatt készre főzöm. Mindig teszek bele friss zöldfűszert is, legalább petrezselyemzöldet, ha más nincs kéznél. Minél többféle a zöldség, annál jobb. A legfinomabb persze a kertből szedett és azonnal felhasznált, sajnos, ez nem mindenkinek adatik meg.

Csak a fűszerezés megváltoztatásával kirándulást tehetünk más népek konyháiba, kísérletezzünk bátran! A levesbetétek is nagy lehetőségeket rejtenek, bár én legjobban mindenféle betét nélkül szeretem a zöldséglevest. Természetesen, soha nem rántom be és a nyári változatba nem teszek se tejfölt, se tejszínt.

2009. 06. 12.

Természeti erők tombolása

Tegnap csak álltam az ablakban és néztem, hogyan tombol a vihar.


A Medárd környéki időjárás ismét kitett magáért. Elvileg Medárd napja az utolsó fagyosszent, de az időjárás úgy látszik nem tud róla.


Közben elmerengtem az ember kiszolgáltatottságán. 10 perc és egy év (vagy akár több év) munkája mehet kárba. Most megúszták a ribizliültetvények. Kezdődhet a szüret...

2009. 06. 11.

Sós túrós batyu

Gyorsan valamit levelestésztából...

Ilyenkor, cseresznyeérés idején, se időm, se kedvem bonyolult vagy időigényes dolgok sütésére. Most is a jól bevált levelestésztához fordultam és a szokásos édes túrós töltelék helyett a sós ízesítést választottam.


Hozzávalók
  • 1 kisebb csomag levelestészta
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • ízesítők ízlés szerint (bors, kapor, aszalt paradicsom, olajbogyó, stb)
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A levelestésztát vékonyra nyújtom (ha fagyasztottat használok előtte természetesen megvárom, amíg kiolvad) és 8x8 cm-es négyzetekre vágom. A túrót villával áttöröm, hozzáadom a tojást és a tejfölt. Sózom. Aktuális szeszélyem szerint ízesítem és elkeverem. A tésztanégyzetek közepére halmozok egy kis tölteléket, a négy sarkát átlósan összefogom és egy kicsit meg is csavarom, hogy ne nagyon nyíljon szét sütés közben. Aranyszínűre sütöm.

2009. 06. 09.

Kis "titkok"

Maimoni gurította felém a labdát: áruljak el 7 dolgot magamról. A látszólag egyszerű feladat nem is olyan könnyű...

  1. Alapvetően nyugodt, béketűrő természetem van, de ha túlfeszítik a húrt, gyorsan és elevenbe vágóan szúrok vissza, nem hiába skorpió az aszcendensem.
  2. Félek a mélyvíztől. Ezért - bár elvileg tudok úszni - a dunai úszások alkalmával férjuramat előreküldöm a habokba (természetesen gyalogolva!), nézze már meg, hol milyen mély a víz. Utána teljes nyugalommal úszom (napszemüvegben).
  3. Családom nem kis derültségére számítógép- és izzógyilkos vagyok. Napjában többször lefagyasztom a gépet (csak és kizárólag nálam fagy le), így a blogolás néha kész rémálom. Stresszesebb napjaimon amerre járok hangos pukkanással égnek ki az izzók. Ilyenkor gyermekem kitilt a szobájából.
  4. Férjem szerint ellenállhatatlan kényszert érzek, hogy a kéményből kutat, a kútból kéményt csináljak. Van benne valami.
  5. Soha nem utazom el úgy, különösen külföldre, hogy előtte ne nyomtassam ki az adott hely nyilvános WC térképét.
  6. Fontosnak tartom a mindennapokban a humort és az öniróniát, könnyebbé teszi még a nehézségek elviselését is.
  7. Szükségem van a szellemi kihívásokra is. Ha nem jön velem szembe, keresek magamnak egyet...
Hirtelen ezek jutottak eszembe. Én Náluk kíváncsiskodnék:

Hémangi
Lúdanyó
Röné
Szepyke
Trinity

A rózsa

A Perzsiából származó rózsának több, mint 5.000 fajtája van. Közülük a két legillatosabb a damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) és

Fotó: innen

a százszirmú rózsa (Rosa centifolia),

Fotó: innen

ezért elsősorban e kettőből állítanak elő illóolajat. Különösen a damaszkuszi rózsa illóolaja jó minőségű. 30 ml rózsaolaj előállításához 60.000 rózsaszirom szükséges, ez magyarázza horribilis árát.

Azonban nem csak illóolaj készülhet belőlük, hanem különböző csemegék is, például lekvár, rózsavíz, rózsaszörp, kandírozott rózsaszirmok, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Természetesen ez utóbbiakat más illatos rózsafajtákból is megpróbálhatjuk elkészíteni, de néhány dologra azért figyeljünk oda. Először is, csak permetezőszereket soha nem látott virágokat használjunk fel ilyen célra, másrészt mindig kóstoljuk meg még nyersen a szirmokat. Mert bár a legtöbb illatos rózsa jóízű is egyben, azért vannak kivételek.