Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 01. 26.

Esetem a granolával

A granola pazar cucc - feltéve, ha túléli az ember. Elkészítése előtt nem árt tudni, nincs-e agavé allergiánk. Nekem van. Most már tudom. Egyszer vettem egy üveg agavé szirupot, régóta állt felbontatlanul, gondoltam pont jó lesz a granolához mivel éppen elfogyott a méz. Rossz ötlet volt. A frissen elkészül granolát csipegetve hamarosan kiderült, hogy miért. Először csak furcsán bizsergett a nyelvem és a szájpadlásom, majd gyorsan feldagadt a garatommal együtt. Azonnal megittam két calcium-sandózt (más nem volt itthon), közben azt fontolgattam, hogy csak úgy pizsamásan átmegyek a szomszédban lakó Dokihoz. Szerencsére elkezdett csökkenni a duzzanat (még jó, hogy folyamatosan szedem az allergiagyógyszeremet) és én szó szerint fellélegeztem. Járhattam volna rosszabbul is, szóval csak óvatosan az agavé sziruppal.



A granola receptje Sarah Brittont dícséri.

Hozzávalók
  • 4 csésze zabpehely
  • 1 csésze durvára vágott mandula
  • 1,5 csésze kókuszpehely (nem reszelék)
  • 1/3 csésze méz vagy agavé szirup (feltéve, hogy nem vagyunk rá allergiásak)
  • csipetnyi só
  • 4 evőkanál olaj (kókusz, napraforgó, stb., esetleg ghí)

A hozzávalókat keverjük össze, majd terítsük el egy tepsiben és 175 fokon süssük 25 percig. Közben 5 percenként keverjük át. Kihűlve jól záródó dobozban tároljuk. Joghurttal együk, de adhatunk hozzá még friss gyümölcsöt is.

2012. 01. 21.

Egy szelet Budapest Svédországból

A Budapestbakelse (Budapest-sütemény) a fáma szerint egy svéd cukrász találmánya, aki a 60-as években egy budapesti cukrászversenyre készülve alkotta meg receptjét, ami olyan sikeres volt, hogy a mai napig is kapható a svéd cukrászdákban.


A receptet a Svédasztaltól kölcsönöztem és csak picit változtattam rajta.

Hozzávalók

a tésztához:
  • 6 tojásfehérje
  • 4 dl cukor
  • 15 dkg darált mogyoró (esetleg dió)
  • 0,5 dl keményítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
a töltelékhez:
  • 3 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 10 dkg barackkonzerv
a tetejére:
  • kevés olvasztott étcsoki
  • durvára vágott pörkölt mogyoró

A tojásfehérjéket felvertem, hozzáadtam a cukrot és azzal kemény habbá vertem. Belekevertem a vaníliakivonatot és a keményítővel elkevert darált diót (én dióval csináltam). Zacskóba töltve csíkokat nyomtam a papírral bélelt sütőlapra.


175 fokon kb. 20 percig sütöttem. Megvártam, hogy kihűljön, addig felvertem a tejszínt a porcukorral, óvatosan beleforgattam a lecsepegtetett és felkockázott befőttet, majd rákentem a tésztára. A papír segítségével feltekertem a hosszabbik oldalán (természetesen a papírt közben lehúztam). Elvileg a megsült tészta hátoldalára kerülne a töltelék, de én nem bonyolítottam a dolgokat.

A tetejét meglocsoltam az olvasztott csokival. A mogyoró most elmaradt róla.







2012. 01. 19.

Vadkacsacomb saját zsírjában sütve

A kitalálósdi kellőképpen borzolta az idegeket, de végül megszületett a jó megoldás: vadkacsacomb. Hogy egészen pontos legyek, egyik vadászható fajunk, a tőkés réce "hatalmas" combja látható a képen. Degeszre nem ehetjük vele magunkat (vagy legalábbis jó sok comb kellene hozzá), de cserébe az íze kárpótol minket. Tulajdonképpen olyan ízű mint házi rokona, de valahogy mégis intenzívebb, "kacsásabb". Elkészítésének legegyszerűbb módja, ha saját zsírjában sütjük meg.



Hozzávalók
  • vadkacsacombok
  • bőrös vadkacsaháj (vagy házikacsa zsírja)
  • bors
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • 1 kupica pálinka

A combokat a szokásos módon készítsük elő, sózzuk meg.


A bőrös hájat  vágjuk apró kockákra és süssük ki a zsírját. A kisült töpörtyűt szedjük ki (remek csipegetnivaló), kicsit hagyjuk hűlni a zsírt, majd tegyük bele a combokat bőrükkel lefelé a fűszerekkel együtt. Ha nem fedné be a zsír a combokat, kiegészíthetjük házikacsa zsírjával, de akár némi vízzel is. Fedő alatt nagyon lassú tűzön pároljuk puhulásig, végül süssük zsírjára.


Ez tulajdonképpen a confit de canard (pontosabban confit de canard sauvage). Nem csak combból, de mellből is elkészíthető, de célszerű nem együtt sütni a combokkal, mert nem egyszerre puhulnak meg.

2012. 01. 13.

Pastéis de Nata

A  Pastéis de Nata (vagy Pastell de Nata) eredeti verziója a  Pastéis de Belém, amit a belémi (ma már Lisszabon egyik negyede) Szent Jeromos kolostor apácái készítettek egészen az 1820-as évek végéig. A recept szigorúan titkos volt, és még ma is az. Az eredeti változatot egyedül a Tejo partjához közeli Casa Pastéis de Belémben kóstolhatjuk meg, vagy elkészíthetjük a Pastéis de Nata számtalan receptjeinek egyikét.




Az alábbi recept (ami több recept összeolvasztása) különlegessége, hogy a krém nem tartalmaz lisztet vagy egyéb sűrítő anyagot, ezért még sütés után is kellemesen lágy marad a töltelék. A tészta formázási módja pedig biztosítja, hogy kellőképpen leveles maradjon, de ne dagadjon ki irányíthatatlanul a formából a leveles tészta.

Hozzávalók 12 darabhoz
  • 20 dkg jó minőségű leveles tészta
  • 6 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • a tetejére fahéjas porcukor - elhagyható
  • kevés vaj a formák kikenéséhez
A tésztát nyújtsuk ki téglalap formájúra, a rövidebb oldala legalább 12 cm-es legyen. A rövidebb oldal felől tekerjük fel jó szorosan, majd vágjunk 1 cm-es szeleteket a hengerből. A csigákat nyújtsuk egészen vékonyra (1 mm-re), szükség szerint egy nagyon kevés lisztet használhatunk. A kivajazott muffintepsi mélyedéseit béleljük ki a tésztalapokkal,  tegyük a hűtőbe amíg a krém elkészül.

A krémhez fehéredésig keverjük a tojássárgákat a cukorral, keverjük hozzá a tejszínt is, majd vízgőz felett kevergetve sűrítsük be a krémet. Szó szerint értendő a sűrítés, egészen krémállagot kell elérni, szóval csak kitartás! 

A kihűlt krémet osszuk el a tésztán, de figyeljünk arra, hogy ne tegyük tele, mert sütés közben felemelkedik.


220 fokra (légkeveréses sütőnél 200 fokra) előmelegített sütőben 20 percig süssük. Ekkorra már barna foltok jelennek meg a tetején, de a töltelék még kellőképpen krémes marad. Azon nyomban, ízlés szerint fahéjas porcukorral megszórva, tálaljuk!


2012. 01. 11.

Pácolt olajbogyó



Hozzávalók

  • 20 dkg magos zöld olajbogyó
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál koriandermag kicsit megtörve
  • fél citrom héjastól feldarabolva
  • néhány kakukkfűág
  • 1-2 chili - elhagyható
  • olaj (lehetőleg olíva) a felöntéshez

Magozatlan olajbogyót használjunk ehhez a recepthez, mert sokkal jobb ízű, mint az előre kimagozott. Az olajbogyókat szurkáljuk meg vagy nyomjuk meg egy kés lapjával, hogy kis repedések keletkezzenek rajtuk (így jobban átveszik a pác ízét).

Az így előkészített olajbogyót a fűszerekkel együtt tegyük egy lezárható kb. 4 dl-es üvegbe és öntsük fel az olajjal. Lezárva 1 napig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, majd hűtőben érleljük 1-2 hétig.



2012. 01. 10.

Az első hó, vagy valami olyasmi

Ma leesett az első hó, ami inkább havas eső volt, de látványra már egészen hószerű.



2012. 01. 09.

Közös tálból jobban esik

A szomszéd macsek gyakran meglátogat minket. Ha szerét ejtheti, máris nyomul a konyhába. Amíg a mi macskánk békésen hortyog az ágyban,


addig megeszi a tányérjából a macskatápot. Ennél már csak a kutya ebédjétől lelkesebb:



2012. 01. 06.

Vízszentelés

Január 6. vízkereszt napja az egyház egyik legrégibb ünnepe és a palócoknál is a vízszentelési szertartáshoz és a napkeleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) ünnepléséhez kötődik, a karácsonyi ünnepkör zárónapja.

 kép

Az Ipoly mentén a vízszentelésre általában a reggeli misén került sor: Az oltár elé helyezett dézsa vízbe a pap sót kevert, majd megszentelte azt. A mise után a hívők egy-egy üveggel hazavittek belőle. A szenteltvizet elsősorban a rossz szellemek elleni védekezéshez használták: a ház földjére locsoltak belőle kereszt alakban, hogy a gonosz szellem ott senkinek se árthasson, de az istálló sarkait is megszentelték vele.

Mágikus erejében  a betegségek elhárítása kapcsán is hittek. A gyerekekkel is itattak egy kortyot belőle, hogy jók és egészségesek legyenek, de torokfájás elleni szernek is tartották. Az állatok ivóvizébe is öntöttek belőle, sőt, a halottak ravatalát is ezzel szentelték meg. Villámláskor pedig ez védte meg hitük szerint a házat.

Forrás:
Csáky Károly: Katalin-naptól Gergely-napig


További vízkeresztről szóló bejegyzések: 

2012. 01. 04.

Diós süti

A cupcake-rajongók általában igen nehezen tolerálják, ha lemuffinozzák kedvenceiket, pedig a cupcake igazából egy puccos muffin. Mint ez a diós süti, aminek a tésztájához a receptet "saját levében"-től kölcsönöztem .(Mondjuk a réteslisztet kihagytam belőle, valahogy elsiklottam felette amikor a hozzávalókat olvastam. De nekem nem is hiányzott...)



Hozzávalók
  • 6 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott csokoládé (70 %-os)
  • egy löttyintésnyi rum
  • 6 tojásfehérje
  • 25 dkg darált dió
a tetejére:
  • 25 dkg tejszínkrémsajt (pl. mascarpone)
  • 10 dkg puha vaj
  • 8 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
  • cukordíszek - elhagyható
A tojássárgákat fehéredésig kevertem a porcukorral, elkevertem benne a langyos olvasztott csokit, a rumot, a darált diót, zsemlemorzsát. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgattam, majd a masszát muffintepsibe adagoltam és 180 fokon megsütöttem.

A tetejére  krémet és cukordíszeket tettem.


2012. 01. 01.

Végre 2012!

Végre - végre eltelt a 2011-es év, itt van 2012!

Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok!