Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 03. 29.

Kókusztejes málnaturmix

A málnaszezonra ugyan még várni kell egy kicsit, de ehhez a turmixhoz a fagyasztott málna is tökéletesen megfelel, és a kókusztejjel együtt garantáltan a meleget idézi.


Hozzávalók személyenként
  • 2 vagy 3 dl kókusztej (attól függően, mennyire sűrűre szeretnénk)
  • 10 dkg málna (fagyasztott is lehet)
  • ízlés szerinti mennyiségű cukor vagy egyéb édesítőszer
A kiolvadt málnát turmixoljuk össze a kókusztejjel és a cukorral.

2012. 03. 26.

Érdekes helyek Rómában - "Te is fiam, Brutus?!" - avagy az Area Sacra di Largo Argentina

Az Area Sacra di Largo Argentina a köztársaság idején épült 4 templom romjainak együttese. A hajdani Mars-mezőn egy kerek és három szögletes templomot emeltek a Kr.e. 3. és 2. századokban. A romok mögött még ma is áll egy tufából készült pódium, ami Pompeius híres Curiájának része volt. Itt hangzott el az ominózus mondat: "Et tu, mi fili, Brute?"(Te is fiam, Brutus?), azaz itt ölték meg Julius Caesart Kr.e. 44. március 15-én.


A romok között sok macskát láthatunk heverészni, ami nem véletlen, hiszen 1993-ban Silvia Viviani és Lia Dequel itt alapította meg a Colonia Felinia Torre Argentina macskamenhelyet, sterilizációs és örökbefogadási programmal.

2012. 03. 22.

Keftatekercsek

A kefta a darált húsból (általában bárány vagy marha) készülő ételek neve Marokkóban (máshol kofta, köfte, kifte, küfte, stb). A fűszerezett húsmassza vékony tésztába töltve a keftatekercs.



Hozzávalók 8 darabhoz
  • 1 csomag 8 lapos rétestészta
  • néhány evőkanál szmen vagy olaj
  • 30 dkg darált hús (bárány vagy marha, esetleg csirke)
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • bors
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 teáskanál harissa
  • 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 kis csokor koriander apróra vágva
a tetejére:
  • szezámmag
Eredetileg jóval fűszeresebb, különösen a római kömény dominál, de én egy kicsit visszavettem a fűszerezésén (persze, ízlés szerint emelhetünk rajta).



1 evőkanál szmenen vagy olajon pároljuk meg a hagymaféléket, majd a húst is süssük néhány percig (amíg a színét elveszti), végül fűszerezzük. Hagyjuk kihűlni.

A réteslapokat vágjuk ketté, a szmennel vagy olajjal vékonyan kenjük meg őket és kettesével rakjuk egymásra. A fűszerezett húsmasszából tegyünk a rövidebb oldalukra egy evőkanálnyit, hajtsuk rá a tésztát - először felülről, majd a két hosszabbik oldalról is - végül tekerjük fel.

A tekercsek tetejét is kenjük meg szmennel vagy olajjal és szórjuk meg szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sülnek. Még forrón tálaljuk.

2012. 03. 19.

A pajod

Azt hiszem, kevesen hallottak még a pajodról, erről az égitestet evő mitikus lényről.

A palóc hit szerint a nap- és holdfogyatkozás idején az égitesteket valamilyen állat, természetfeletti lény vagy kereszteletlen gyerek eszi meg. A leggyakoribb a markoláb alakja, amely leginkább egy hosszú szőrű, nagy, fekete kutyára hasonlít és napfogyatkozás idején megeszi a Napot, majd kihányja. 

A markoláb szinte az egész Palócföldön ismert valamilyen formában, ezzel szemben a pajod csak néhány faluhoz köthető: Ipolyvece, Patak, Tereske, Magyarnándor és Bernecebaráti.





2012. 03. 12.

Érdekes helyek Rómában - A titokzatos kulcslyuk

Rómában két olyan területet találunk, ami nem Róma része (természetesen a követségeken kívül). Az egyik Vatikán városállama (ahová - annak ellenére, hogy nem az Unió tagja - útlevél-ellenőrzés nélkül beléphetünk), a másik pedig a Szuverén Máltai Lovagrend területenkívüliséget élvező két palotája.

Az  1834-ben Rómában letelepedett Máltai Lovagrend egyik palotája, a Villa Magistrale sull' Aventino az Aventinus dombon helyezkedik el. Érdemes ide felsétálni és a Giovanni Battista Piranesi által tervezett palota kapuján bekukucskálni - ahogy ezt oly sokan teszik.


Az időjárástól függően vagy azt látjuk, amit én láttam



vagy szerencsésebb esetben  (amikor nincs pára) ezt


Ez pedig nem más, mint a Szent Péter Bazilika kupolája.



2012. 03. 08.

Meggyes mákos muffin

Ez tipikusan a ronda, de finom kategóriájú sütemény.


Hozzávalók

  • 5 dkg darált mák
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé (80 %-os)
  • 5 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő egyéb édesítőszer (vagy ízlés szerint)
  • 2 tojás
  • 30 dkg magozott meggy - szezonon kívül fagyasztott vagy alaposan lecsepegtetett befőtt
Ha fagyasztott meggyet használunk, hagyjuk felengedni. A vajat a csokival együtt olvasszuk meg, majd kicsit hűtsük,  keverjük el benne a tojásokat, végül adjuk hozzá a meggyet is. A többi hozzávalót keverjük össze, forgassuk bele a csokis keveréket.
A masszát adagoljuk a muffintepsibe és180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb 20 perc) süssük.


2012. 03. 05.

Boza

Nem, most nem a törökök híres erjesztett italáról lesz szó, hanem a palóc bozáról vagy viricsről. Ez pedig nem más, mint a nyírvíz. A tavaszi nedvkeringés megindulásakor a nyírfák (néha a cser, szil, juhar  vagy bükk) kérgét megcsapoták és felfogták a kicsurgó édeskés levet, ami sok értékes ásványi anyagot tartalmaz.

A nyírvíz kinyeréséről -  a viricselésről itt látható egy kisfilm. Természetesen, régen nem műanyagpalackot használtak, hanem pl. kiszárított tökhéjat.



2012. 03. 01.

Camelot Club hotel és étterem


A hétvégére már szép tavaszi időt jósolnak, így érdemes kirándulni valamerre. Amennyiben a Dunakanyart választjuk, ebédre betérhetünk a Camelot Club Hotelbe.


Vác irányából a 12-es úton haladva Verőce előtt, a Duna-parton találjuk a hotelt és az éttermet,


valamint a mini állatparkot


és a kis kalandparkot.



Már csak azért is érdemes nem főszezonban ide látogatni, mert így találunk szabad asztalt és még ilyenkor az esküvői szezon sem kezdődött el.