Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 05. 31.

Citromkrémes réteges desszert

A citrom íze nekem mindig a meleget, a napsütést idézi, még az ilyen hideg, esős nyarat (holnaptól már hivatalosan is nyár van) is elviselhetőbbé teszi. Nem mellékesen ez a poharas desszert néhány perc alatt elkészül és remekül felhasználható hozzá bármilyen maradék piskóta vagy töltetlen sütemény.



Hozzávalók
  • 3 dl tejszín
  • 1 doboz sűrített tej (397 g)
  • 3 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • némi maradék piskóta apró kockákra vágva
  • tetszés szerinti gyümölcs

A krémhez egyszerűen keverjük össze a tejszínt, a sűrített tejet, a citromok levét és reszelt héját. Rétegezzük poharakba a piskótakockákkal és gyümölccsel felváltva. (Az én változatomba most madeira piskóta és eper került.)


Tipp: Egy nagyobb átlátszó tálban is elkészíthetjük, ha nem akarjuk adagonként tálalni.


2013. 05. 28.

Pünkösd hava


Május havi jele napok:

Májfaállítás – május 1. vagy Pünkösd

Fagyosszentek – Pongrác, Szervác, Bonifác – május 12-14.

Pünkösd – Húsvétot követő 50. nap
Orbán napja – május 25.

2013. 05. 24.

Kávés mandulás sütemény, avagy egy recept születése


Ez a kávés mandulás süti az aktuális kedvencem, mostanában sokszor elkészítettem. A dac szülte a receptjét és a kedvenc hozzávalóimat gyűjtöttem csokorba benne.


Amikor az ember mások receptjeit próbálja ki, mindig ott van a kudarc lehetősége is. Az ízlésbeli különbségeket könnyű kiszűrni (mondjuk magamnak eszembe sem jutna angolos marhasültet készíteni, mivel se a marhát, se a véres húsokat nem szeretem), de gyakran előfordul, hogy hiába követjük pontosan a leírást, egyszerűen nem működik egy recept. Ezért más régóta megfogadtam, hogy csak megbízható forrásból származókat próbálok ki. Ennek ellenére mostanában többször elcsábultam egy-egy kecsegtető sütemény láttán – csúfos kudarc lett mindnek a vége. Így mérgemben elkészítettem a saját verziómat, garantáltan működik.



Hozzávalók 12 darabhoz

  • 12,5 dkg lágy vaj (nem olvasztott!)
  • 12,5 dkg barna nádcukor
  • 2 tojás
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 0,5 dl nagyon erős kávé - hidegen
  • 12,5 dkg darált pucér mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 púpozott evőkanál átszitált holland kakaópor

    a tetejére: olvasztott csokoládé, tejszínhab, gyümölcs



A mandulát keverjük össze a kakaóporral és a sütőporral. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd egyenként a tojásokkal is, közben egy-egy evőkanál mandulás keveréket is adjunk hozzá (így nem csapódik ki a vaj). Tegyük bele a vaníliamagokat (a vaníliarudat dugjuk a vaníliakivonatos üvegbe vagy csináljunk vele vaníliás cukrot). Öntsük hozzá a kávét, végül keverjük bele a maradék mandulás keveréket.

Adagoljuk a muffintepsi mélyedéseibe és 180 fokra előmelegített sütőben 17-18 percig süssük. Önmagában is remek, még másnap is, de tehetünk a tetejére tejszínt, olvasztott csokoládét, gyümölcsöket, de akár az összeset is.


2013. 05. 21.

Én kis kertet kerteltem...

A Természet nem lelkesedik az  ötletemért, hogy 15 év után át akarom venni az irányítást, így csak apránként tudok egy-egy kis földterületet visszaszerezni tőle. A marina után egy kis zöldségágyást alakítottam ki. 


Aprócska mérete miatt állandó élcelődés tárgya kis családom körében, leggyakrabban "homokozóként" emlegetik. 


Persze a kis hely nem akadályoz meg abban, hogy rengeteg növényt zsúfoljak össze benne. Ezen a 80 centiméteren 7 sorban 6 faj (csillagfű, tépősaláta, 3 sor zöldhagyma, rukkola és kapor sárgarépával vegyesen) található. A dolog remekül működik, folyamatosan szedhető a salátánakvaló.


A másik oldalon már virágzik a lóbab, na és a hangyapásztorok munkája is megfigyelhető.


A paradicsom a krumplival


és a cukkinivel osztozkodik a helyen,


a spárgatök pedig a futó virágbabbal és sarkantyúkával. 



2013. 05. 20.

Pünkösdi harmat


Pünkösdhöz is (mint minden jeles naphoz) számos hiedelem, jóslás, varázslás, dologtiltás kapcsolódott a vallásos hiedelmeken kívül is, ezek egyike a pünkösdi harmat.
A napfelkelte előtti pünkösdi harmatnak komoly egészség- és szépségmegőrző erőt tulajdonítottak.


Az sem volt mindegy, hogy milyen növényen lévő harmatban mosakodtak. Szeplő ellen például a búzavirág, rózsa, lencse harmatját ítélték a legmegfelelőbbnek. Volt, hogy vittek is haza a lepedővel összeszedett harmatból későbbre is. Harmatos zsebkendővel, de volt, hogy harmatos almával (hogy pirosak legyenek), harmatos tojással (hogy gömbölyű legyen az arcuk) törölték át az arcukat.

Sok helyen a pünkösdi harmatból tettek a kovászba is (hogy több legyen a kenyér), az állatok takarmányába (egészségesek legyenek, több tejet adjanak), de fogfájás ellen is használták.



Forrás: Tátrai Zsuzsanna – A Pünkösdnek jeles napján
Képek: mek.oszk.hu

2013. 05. 17.

Madeira torta


Ez a recept nem teljesen autentikus változata az angolok kedvelt repedezett, citromos, vajas piskótájának, hiszen három tojás helyett hat van benne. Most mondhatnám, hogy szándékosan lazítottam a tésztán a több tojással vagy hogy el akartam használni a felesleges tojásaimat, mert megérkezett az új szállítmány (igen, már tojásbeszállítóm is van), de egyszerűen megbízhatatlan volt a memóriám, újra el kellett volna olvasnom Nigella receptjét. Így végül hat tojással készült, de nem vált kárára.



Hozzávalók

  • 25 dkg puha vaj
  • 20 dkg finom kristálycukor + 2 evőkanálnyi a tetejére
  • 6 tojás (vagy 3 az eredeti verzió szerint)
  • 30 dkg finomliszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Keverjük ki a vajat a cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd felváltva egyenként a tojásokkal és egy-egy kanál sütőporral kevert liszttel (így nem csapódik ki a vaj a tojásoktól). Adjuk hozzá a maradék lisztet, végül pedig az átszűrt citromlevet.

Töltsük a masszát gyümölcskenyérformába (vagy egyéb hosszúkás, keskeny formába) és szórjuk meg a tetejét a cukorral. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 55-60 percig. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e).


2013. 05. 16.

Meglepi


Mások padlása ódon lomokat rejt, a miénk nyávogó szőrgombócokat.


A fekete anyamacska úgy ítélte, a mi padlásunk a legmegfelelőbb, hogy felnevelje ott porontyait. Tudhat valamit, itt a faluban senki nem fogad be fekete macskát rajtunk kívül.


Képek: Szabó Dániel

2013. 05. 15.

Salátaleves


Sok-sok éve már, hogy készítettem ezt a levest, Apám kedvence volt. Anyám legalább 8 literes fazékkal főzte mindig, pedig Apámon kívül más nemigen ette, nem szerettük, de Ő szinte ezen élt salátaszezonban (akkoriban még nem lehetett egész évben salátát venni). Kép most nem lesz a levesről (kizárt dolog, hogy megcsináljam), de a receptet leírom.

Hozzávalók
  • 3-4 nagy fej saláta
  • 2+2 evőkanál zsír
  • 4-5 gerezd reszelt fokhagyma (ízlés szerint több is lehet)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 liter tej
  • a tálaláshoz ecet


Az alaposan megmosott salátákat negyedeljük el, majd vágjuk vastagabb csíkokra. 2 evőkanál zsírt melegítsünk meg egy fazékban, dobjuk rá a salátát és kevergetve fonnyasszuk meg. Sózzuk meg, keverjük hozzá a fokhagymát és öntsünk rá egy bögre vizet. Fedő alatt főzzük puhára. A másik 2 evőkanál zsírral és a liszttel készítsünk világos rántást, rántsuk be vele a párolt salátát, öntsük fel a hideg tejjel. Forraljuk ki, ízesítsük még, ha szükséges. Hidegen tálaljuk, ízlés szerint ecetezve.

2013. 05. 11.

Egyszerű citromtorta


Ez a világ legegyszerűbb citromtortája és még sütni sem kell.



Hozzávalók
  • 20 dkg zabpelyhes keksz (pl. Tastino)
  • 5 dkg vaj
  • 1 csapott evőkanál kakaópor
  • 1 doboz (397 g) cukrozott sűrített tej
  • 3 dl tejszín
  • 3 citrom
a tetejére:
  • eper vagy egyéb gyümölcs – elhagyható

A torta alapját legegyszerűbben egy késes robotgéppel készíthetjük el, a kekszet a vajjal és a kakaóporral daráljuk vizes homok állagúra. A keveréket egyengessük el egy csatos tortaforma aljára.
A krémhez keverjük össze a sűrített tejet a tejszínnel, a citromok reszelt héjával és kifacsart levével. Öntsük az alapra és hűtsük néhány óráig, amíg megszilárdul a krém.

Tipp: Eredetileg zöldcitrommal (lime) készül, abból 4 darabot használjunk.

„A” tésztasaláta


Abban a hiszemben voltam, hogy az évek óta nagy családi kedvenc ebben a formájában már szerepel a blogon, de csak egy másik változata található meg. Gergő kedvéért most pótolom ezt a hiányosságot.



Nálunk minimum dupla mennyiségben készül, de ez a kiindulási alap:

Hozzávalók
  • 50 dkg csirkemellfilé kisebb kockákra vágva
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 1 púpozott evőkanál Kotányi görög gyros fűszerkeverék (vagy oregano, bors, rozmaring, kevés pirospaprika keveréke)
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • bors
  • 30 dkg szárított masnitészta bő, sós vízben kifőzve
  • 4 paradicsom felkockázva
  • 3-4 újhagyma (vagy 1 lilahagyma) felkarikázva
  • 20 dkg balkán sajt (vagy egyéb feta sajt)
  • a tálaláshoz dió és friss bazsalikom ízlés szerint

Egy kellően nagy serpenyőben vagy wokban forrósítsuk fel az olajat, kevergetve süssük benne a csirkemellkockákat. Adjuk hozzá a gyrosfűszert és a fokhagymát, majd pirítsuk készre. Keverjük hozzá a leszűrt főtt tésztát, a paradicsomot és a hagymát. Morzsoljuk rá a sajtot, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Mindenki ízlése szerint tehet rá bazsalikomot és/vagy diót.






Ágyra vele, avagy lekvár az ágyon

Lekvár az ágyon? Nem, ez nem egy dévaj nassolás következménye, hanem újrahasznosítás: mire jó egy felesleges ágy? Például tarthatjuk rajta a lekvárokat. Na, nem a hálószobában, hanem a spájzban - egy ágyból remek polcalapanyagokat nyerhetünk. Csak néhány polctartó kell, amire a szétszedett ágykeret kerülhet.



Szüleim régi, még az 50-es évekből származó barna, politúros ágya türkiz színűre átfestve hosszú évekig szolgált minket is. Amikor feleslegessé vált, egyszerűen szétcsavaroztam és a kamrában a falra kerültek polcként. A két hosszabbik ágydeszka pont végigéri a spájz hosszabbik oldalát. Most a lekvárok és a babos üvegek alszanak rajta...

2013. 05. 07.

Medvehagyma tartósítása - szárított medvehagyma

A legegyszerűbb tartósítási mód a szárítás, igaz ez a medvehagymára is. A szárítás ugyan kicsit csökkenti az aromáját, de ez néha nem hátrány, hanem inkább előny. Fontos, hogy teljesen, zörgősre szárítsuk ki. Ez történhet a Nap segítségével, a sütő legalacsonyabb fokozatán vagy éppen aszalógéppel. Én 35 fokon szárítottam, így jól megőrizte a színét is. Jól lezárva tároljuk, például egy csavaros tetejű üvegben.


2013. 05. 04.

Medvehagymás olaj


A medvehagymás olaj kevésbé intenzív ízű mint a medvehagymakrém.


Az elkészítése csak annyiból áll, hogy az összevágott medvehagymát jól záródó üvegbe tesszük és felöntjük valamilyen semleges ízű olajjal. Jól lezárva egy hétig hagyjuk állni hűvös, sötét helyen, majd szűrjük le. A zöldes színben pompázó olajat máris használhatjuk, azonban ha hosszabban szeretnénk tárolni, akkor érdemes még egyszer átszűrni. A lebegő részecskék eltávolítása után az olaj világosabb zöld színűvé válik.


2013. 05. 03.

A Szira ismét úton van


A Szira ismét úton van, minden értelemben. A Szira patak amolyan száraz patak, csak nagy esők, hóolvadások után telik meg a medre. Akkor viszont nagy sodrással száguld  kiépített medrében az 1928-as faluegyesítés előtti faluhatáron és keresztül a közúton. Mert valamilyen titokzatos okból nincs áteresz az út alatt..

Medvehagymás falatkák levelestésztából


A medvehagymaszezon már nálunk is a végét járja (és a mostani viharok pontot is tesznek a végére), de ezek a falatkák medvehagymakrémmel is elkészíthetőek.


Hozzávalók 12 darabhoz
  • 1 csomag friss, kinyújtott levelestészta
  • 20 dkg balkán sajt vagy kevésbé sós feta
  • 3 tojás
  • bors
  • 1 evőkanál medvehagymakrém vagy helyette friss medvehagyma
  • 3 kisebb paradicsom
  • 12 db fekete olajbogyó

A tésztát vágjuk 12 részre, tegyük egy muffintepsi mélyedéseibe. Habarjuk össze a tojásokat a medvehagymakrémmel és a borssal, morzsoljuk bele a sajtot is. A keveréket osszuk el a tésztakosarakban. A paradicsomokat negyedeljük el, egy-egy félbevágott negyedet és egy olajbogyót tegyünk a tetejére. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig süssük aranyszínűre.

2013. 05. 02.

Görcs, avagy a kötött gombóc


Ez a levesbetét tipikus példa a régi parasztkonyha leleményességére, ahogyan a szinte semmiből képesek voltak ízletes, laktató fogásokat készíteni. A görcs vagy kötött gombóc leginkább Szabolcsban és az Alföldön volt népszerű, általában zöldség- vagy egyszerű krumplilevesbe főzték bele. Az én változatom picit eltér az eredetitől, a formázása haladósabb és nem az elterjedtebb paprikás hagymás zsírral töltött.


Hozzávalók
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • 10 dkg finomliszt
a kenéshez:
  • 1 evőkanál olvasztott zsír
  • bors
  • csípős paprikakrém

Habarjuk össze a tojást a sóval és apránként dolgozzuk hozzá a lisztet, amíg sima tésztát kapunk. Csomagoljuk be folpackba és hagyjuk pihenni 20-30 percig. Kicsit meglisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra (legalább 30x40 centiméteresre). Kenjük meg az olvasztott zsírral, a csípős paprikakrémmel, szórjuk meg ízlés szerint sóval borssal.


Hajtsuk félbe a rövidebb oldalnál. Kicsit nyomkodjuk össze a két tésztalapot (sodrófával is végig mehetünk rajta). Vágjuk ujjnyi csíkokra a rövidebb oldalával párhuzamosan. A kb. 15 cm hosszú csíkokat kössük meg – ez a görcs. Tegyük forrásban lévő levesbe és főzzük puhára.

2013. 05. 01.

Májfa


Május elseje és pünkösd közös jellemzője volt a májfaállítás. A május elsejére állított gyertyánfából készült májfa pünkösdig maradt a lányos ház előtt, de volt ahol pünkösd vasárnap állították a kőrisfa májfát. Néhol két fát állítottak egyszerre. A legény pajtásaival éjféltájban állította fel annak a lánynak a háza előtt, akinek udvarolt, aki már majdnem a menyasszonya volt. Előfordult, hogy két legény is udvarolt a lánynak, így megtörtént, hogy az egyik elvitte a másik fáját és eldugta valahol, ezért távolról őrizték a májfát, hogy a vetélytársak el ne vigyék.


A legények igyekeztek titokban tartani, kik állították a májfát, ezt a lánynak és a szüleinek kellett kitalálnia. Utána megvendégelték a legényeket, de volt, ahol pénzt küldtek nekik valakivel.

A májfák magasabbak voltak a háztetőknél és felállítás előtt feldíszítették őket: kendőkkel (amit a lány adott) vagy színes szalagokkal, papírokkal, de néha pálinkásüveg is került a tetejére.