Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 12. 23.

Betlehemesek

Idén is jöttek a gyerekek betlehemezni. Nagyon ügyesek és aranyosak voltak. 




2013. 12. 21.

Marcipános csokoládés piskóta

Kolonics Zoltán (Gerbeaud) receptjének elkészítési sorrendjén picit változtattam és marcipánt is én készítettem hozzá (ez maximum 3 perc a hozzávalók kimérésével együtt, főleg ha késes robotgépet használunk).


Hozzávalók
  • 200 g jó minőségű egyszeres marcipán -50 %-os mandulatartalommal (vagy
    100g blansírozott, finomra darált mandula
    100 g átszitált porcukor
    1-2 evőkanál víz)
  • 50 g 70% kakaótartalmú étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • 113 g tojásfehérje
  • 6 tojássárgája
  • 70 g tojás
  • 60 g cukor
  • 60 g liszt
  • 24 g kakaópor
Először készítsük el a marcipánt vagy puhítsuk meg, ha boltit használunk.
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a felkockázott vajat is, keverjük simára, hagyjuk kicsit hűlni.
Keverjük össze az átszitált lisztet és – kakaóport.
Verjük habbá a tojásfehérjét.
A tojássárgákat és a 70 g egész tojást verjük fel a cukorral. Dolgozzuk bele a marcipánt, majd a vajas csokit, végül felváltva a kakaós lisztet és óvatosan a felvert tojásfehérjét.
Simítsuk a masszát egy kapcsos tortaformába és 165 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig.
Kihűlése után tetszés szerint tölthető.



2013. 12. 20.

Utolsó perces dekoráció

A felesleges karácsonyfadíszeket egy tálba is tehetjük, de akár egy üres madárkalitkába is.

2013. 12. 19.

2013. 12. 18.

Karácsonyi szalma

A karácsonyi szalma (bárányka, kice) a karácsonyi asztal jellegzetessége volt.

Karácsony este az asztal terítésekor köszöntővel vitték be a szobába és tették az asztal alá, vagy néhol a szoba egész padlóját befedték vele.

„Adjon az Isten bort, búzát, békességet,
országunkban megmaradást,
holtunk után léleküdvösséget!
Valamennyi széna, szalma van a kendtek házoknál,
annyi barmocskájok szaporodjon kendteknek is!”

„Adjon Isten minden jót,
Ami tavaly szűken volt,
Gazdának bort, búzát,
Gazdasszonynak tyúkot, ludat,
Lányoknak legényeknek szép mátkát,
Országunknak csendes békességet
és megmaradást!”

A karácsonyi szalma a házat meglátogató természetfeletti lények és a halottak fekhelyeként szolgált, de Jézus születésére is utalt. Helyenként az egész család is a szalmán aludt.

Karácsony után termékenységvarázslásra használták. Az állatok alá tették, hogy szaporák és egészségesek legyenek, a tyúkok jól tojjanak. A gyümölcsfákra kötözve pedig a jó termést kívánták vele elérni. A Zoborvidéken viszont elégették - „ég a karácsonyi bárányka” mondogatták a tűz mellett. Végül a gyerekek a hamura feküdtek.

Forrás:
Manga János - Ünnepek, szokások az Ipoly mentén
Bakó Ferenc (szer.) - Palócok IV.




2013. 12. 16.

Maja forró csoki

A csokoládé és a chili remekül illik egymáshoz ebben a forró italban, különösen így télen. Fontos, hogy ne a chili domináljon, csak melengetően húzódjon meg a háttérben. John Gregory-Smith receptjén egy picit változtattam, friss chili helyett chilis olajat használtam hozzá.


Hozzávalók 4 adaghoz
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 8 dkg 70 %-os étcsokoládé finomra vágva
  • 1 teáskanál chilis olaj
  • 3 evőkanál méz
A tejet a tejszínnel és a fahéjjal főzzük össze. Kevergetve olvasszuk fel benne a csokiforgácsot. Végül adjuk hozzá a chilis olajat és a mézet.

2013. 12. 14.

Lapozgassunk!

A hétvégén lopjunk magunknak néhány percet és gyűjtsünk recepteket és dekorációs ötleteket a Sweet Paul  magazin téli számából!


2013. 12. 13.

Téli torta

Ennek a fehér tortának az alapja maradék tojásfehérjékből készült fehér piskóta, a benne lévő krém is fehér, ahogyan a díszítése is. Amolyan téli torta.


Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához
  • 4 tojásfehérjéből készült fehér piskóta
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg fehér csoki lereszelve
  • átszitált porcukor – ízlés szerint
  • 25 dkg fehér marcipán vagy fehér fondant
  • fehér cukordíszek

Keverjük össze a mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, de vegyük figyelembe, hogy a csoki is édes. Forgassuk bele a lereszelt csokit is. A krémet töltsük a kihűlt és két lapra vágott piskóta közé.

A marcipánt vagy a fondant folpack között nyújtsuk kör alakra, majd borítsuk a tortára. Először a tetejét igazítsuk el, azután oldalt is nyomogassuk a piskótához, a felesleget vágjuk le.


A tetejét tetszés szerint díszítsük.


2013. 12. 12.

A 26 forintos arckrém

A bőr hidratálására és táplálására ilyenkor télen fokozottabban szükség van, és bár a leghatékonyabb, ha ez belülről történik (megfelelő folyadék-fogyasztással és táplálkozással), de egy kis külső segítség sem árt. Megszámlálhatatlan erre alkalmas krémet találhatunk, de hatékonyságában és árában az én kedvencem egy gyógyszertári krém, a Cremor aquosus, egyszerűen verhetetlen.


Az én száraz és vízhiányos bőrömnek eddig ez vált be leginkább, pedig már rengeteg krémet próbáltam ki. A sűrű, kicsit zsíros tapintású Cremor aquosus percek alatt maradéktalanul felszívódik (legalábbis az én bőrömön).

Csomagolása egyszerű tégely vagy tubus, a krém pedig amolyan „gyógyszertár illatú”, de ez senkit ne tévesszen meg. Sok drága, szépen csomagolt krém is hasonló összetevőkkel bír. Általában 100 vagy 200 g-os kiszerelésben kapható, nagyobb forgalmú patikákban érdemes keresni. Árának legnagyobb részét a magisztrális díj (amiért kimérik), a tégely, címke teszi ki, de még így is nagyon barátságos. Azonban ha receptre felíratjuk, 50 g krém csak 26 Ft. (Általában az arckrémek is 50 g-os kiszerelésben vásárolhatóak, ezért adtam meg erre a mennyiségre vonatkozó árat – így könnyű összevetni őket.)

A Cremor aquosus különösen a száraz, vízhiányos bőrrel tesz csodát, de a gyógyszertári alapkrémek között mindenki találhat magának megfelelőt. Az sem hátrány, hogy gyógyszerkönyvi alapanyagokból készülnek és legtöbb esetben tartósítószert sem tartalmaznak.

2013. 12. 11.

Fehér piskóta

Maradék tojásfehérjékből akár fehér piskótát is süthetünk.


Hozzávalók 1 db tojásfehérjéhez
  • 20 g cukor
  • 30 g finomliszt
  • 15 g olvasztott vaj vagy olaj
Értelemszerűen, ahány tojásfehérjét használunk fel, annyival szorozzuk a hozzávalók mennyiségét.
A tojásfehérjéket verjük fel habbá, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, közben tovább verve. Szitáljuk bele a lisztet, végül forgassuk bele az olvasztott vajat (olajat). Simítsuk megfelelő méretű formába és 160 fokon 25-30 percig süssük.

Tetszés szerinti töltelékkel tölthetjük, de akár maradhatunk a fehér színű hozzávalóknál is.

Tipp: A liszt egy részét lecserélhetjük finomra darált szárított kókuszreszelékre vagy blansírozott mandulára. Így továbbra is fehér marad a piskótánk, de új ízekkel gazdagíthatjuk.


2013. 12. 09.

A pergelt dió

A grillázs már a X. században is ismert volt, bár ekkor még nádmézből (nádcukor) és virágok keverékéből állt és köhögés elleni szerként alkalmazták. A pörkölt cukorból megformázott kert Mátyás király esküvői asztalán édességként jelent meg 1476-ban.
Az 1795-ben kiadott szakácskönyvben már krillás néven szerepelt és dióval, mandulával készült.
(Magyar Márton: A magyar vendéglátás története)

A pergelt (perkelt, pörkölt) dióból, más néven diógrillázsból készült torta az 1930-as évektől jött divatba lakodalmakon. Vidéken még ma is készül nemcsak esküvőre, de keresztelőre, születésnapra is.

Ha ilyen bonyolult tortákat nem is, de egy egyszerű pergelt diót mi is könnyen készíthetünk, amit sok édességhez felhasználhatunk, de önmagában is finom nassolni való. Akár két hónapig eláll(na)...


Hagyományosan a dió mennyiségének kétszerese a cukor, de én jobban szeretem fele-fele arányban. A diógerezdeket sem vágom apróra csak a kész grillázst szükség szerint.

Hozzávalók
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg dió

Olvasszuk meg a cukrot kevergetés nélkül, csak az edényt mozgatva. Amikor már mézszínű a megolvadt cukor, adjuk hozzá a diót, azzal is pirítsuk rövid ideig. Figyeljünk rá, hogy ne égjen meg! Terítsük egy pici olajjal kikent porcelántányérra. Egy villával válasszuk el egymástól a diószemeket. Kihűlve szükség szerinti éles késsel összevághatjuk egy vágódeszkán.

2013. 12. 07.

Almarózsa

Az almarózsa mutatós, egyszerűen elkészíthető sütemény.


Hozzávalók 12 darabhoz
  • 1 csomag előre nyújtott leveles tészta (275 g)
  • 5-6 alma
  • 4 csésze víz
  • 1 csésze cukor
  • víz + kevés citromlé
  • a tálaláshoz porcukor

Az elnegyedelt és kimagozott almákat vágjuk 2-3 mm-es szeletre és tegyük citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg.


A 4 csésze vizet és az 1 csésze cukrot forraljuk fel, tegyük bele az almaszeleteket, és 1-2 percig főzzük őket - addig, amíg hajlékonnyá válnak, de nem puhulnak meg. Vegyük ki az almaszeleteket, csepegtessük le valamennyit egy konyharuhán. (A cukros vizet tegyük félre, kompótfőzéshez tökéletes.)

A leveles tésztát hosszában vágjuk 12 egyforma csíkra. A tésztacsíkra sorakoztassuk kicsit egymásra fektetve az almaszeleteket. 


Tekerjük fel csiga alakban, az alját kicsit nyomjuk össze.


Tegyük muffintepsibe az almarózsákat és 200 fokon süssük nagyjából 30 percig. Porcukorral megszórva tálaljuk.


Recept: Xenia Khun



2013. 12. 06.

Hópelyhek

Ma a Mikulás esővel érkezett, de akár esik a hó, akár nem, a hópelyhes díszítés mindig jól jön decemberben.














2013. 12. 05.

Lusta pahlava

Nagy kedvencem a pahlava, de néha (vagy nem is néha) a lustaság győz. Ilyenkor tésztanyújtás helyett kész réteslapot használok a készítéséhez és a fűszerezését is leegyszerűsítem. Ebben a változatban inkább a töltelék dominál. A leírása jóval hosszadalmasabb az elkészítésénél.


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
  • 1 csomag 8 lapos réteslap (150 g)
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg nádcukor
  • 5-6 tok zöld kardamom
  • 5 dkg olvasztott vaj
a sziruphoz:
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál cukor

A töltelékhez keverjük össze a darált diót a cukorral és a kardamomtokokból kibontott és összetört magokkal. Az 1 dl vízből és az evőkanálnyi cukorból főzzünk szirupot.

A kicsomagolt réteslapokat ne szedjük szét, a tortaforma alja mentén vágjuk át egyszerre a 8 lapot, összesen négyszer – így 32 tésztalapot kapunk.


A tortaformát vajazzuk ki, tegyünk az aljára egy tésztalapot, rá egy újabb lapot szintén megvajazva, majd egy újabbat, összesen 5 lapot. Erre kerül 3 evőkanálnyi töltelék elterítve. Folytassuk a rétegezést (lapok+töltelék), de már csak 3-3 lappal (mindegyiket vajjal megkenve). A tetejére ismét 5 lap kerül.

Egy éles késsel vágjuk rombusz alakú szeletekre a pahlavát.


180 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. 20 perc sütés után locsoljuk meg a kihűlt szirup felével, majd még 10 perc sütés után a maradék sziruppal is. A formában hagyjuk kihűlni.