Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2014. 03. 17.

Anyósom rétese


Anyósom még kézzel húzza a rétest, ahogyan még anyukájától tanulta. A kidolgozott, pihentetett tésztát


liszttel megszórt abroszon áttetsző vékonyságúra húzza.






A vastagabb széleket a végén letépi.


A megolajozott tésztára kerül a töltelék (ez esetben édes (nem sós-borsos) káposzta.


Az abrosz segítségével felgöngyölíti,


tepsibe rakja (a tetejét is megkeni olajjal),


és sütés utána tetejére porcukor kerül.


Hozzávalók 2 tepsinyi mennyiséghez
  • 1 kg jó minőségű rétesliszt – ebből kevés a szóráshoz elvéve
  • 1 tojás
  • kézmeleg víz szükség szerint
  • pici só
  • töltelék ízlés szerint
A pontos vízmennyiség a liszttől függ, de a kész tésztának fánktészta állagúnak kell lennie.


Tetszés szerint a tésztába más töltelék is kerülhet, például almás: