Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2017. 01. 27.

Gránátalmás csirkesaláta


Egy nehéz hét lezárására tökéletes egy lazulós, főzős délután. Az alábbi recept nem igényel hosszas pepecselést, a hozzávalók pedig könnyen beszerezhetők. A fűszeres, de mégsem tolakodó ízek a hidegnek is hadat üzennek.


Hozzávalók
  • 50 dkg lebőrözött, falatnyi darabokra vágott csirkemell
  • 2 evőkanál kókuszolaj (vagy egyéb olaj)
  • 1 gránátalma
  • 3 megtisztított, lereszelt sárgarépa
  • 1 citrom leve
  • 1 maréknyi korianderlevél
  • 1 maréknyi mentalevél

A fűszerpasztához
  • 2 evőkanál kókuszolaj (vagy egyéb olaj)
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint csilipaprika vagy csilipehely
  • 2 gerezd fokhagyma

A fűszerpaszta hozzávalóiból készítsünk krémes állagú pasztát, forgassuk bele a csirkedarabokat. Tegyük félre 30 percre vagy akár egy éjszakára a hűtőbe. Amíg a hús pácolódik, bontsuk ki a gránátalmából a magokat, a fehér hártyát távolítsuk el.


A maradék 2 evőkanál olajon süssük a csirkét aranybarnára. A reszelt sárgarépát, a gránátalmamagokat, és a zöldfűszereket forgassuk össze a citromlével, tegyük tálra. Tegyük rá a sült csirkét, locsoljuk rá a szaftot is. Langyosan az igazi.


2017. 01. 17.

2017. 01. 12.

28 fok


Elszoktam már az igazi téltől, gyerekkoromban (ami nem mostanában volt) találkoztam vele utoljára. Akkoriban megesett, hogy addig nem tudtam iskolába menni, amíg a felnőttek nem lapátoltak egy utat a nagy hóba a buszmegállóig, ami másfél kilométerre volt onnan, ahol laktunk (Budán éltem akkoriban). Még most is emlékszem arra a furcsa érzésre, hogy a hófalak felett nem láttam ki, a hó illatára és a fényekre, ahogy a ragyogó napsütés megcsillant a hókristályokon.

A mostani száraz, dermesztő - 28 fokos hideg juttatta mindezt eszembe, a Facebook pedig azt, hogy pont ma egy éve + 28 fokban élveztem Lisszabon szépségét. 






2017. 01. 06.

Calavera


Kedvelem a mexikói konyhát, így egyáltalán nem volt ellenvetésem, amikor a lányom a Calavera étterembe hívott ebédelni. Annál is inkább, mert már régóta terveztem, hogy ellátogatok erre a hangulatos helyre.


Kezdésnek egy tequilás koktéllal indítottunk (egyébként 50 tequila van a kínálatukban). Amíg az ételünk elkészültére vártunk fűszeres popcornt csipegettünk, majd következett a remek és bőséges csirkés quesadilla guacamoléval és paradicsomos rizzsel.


A chili szószokból kedvünk szerint válogathattunk. 


Érdemes Újpestre látogatni egy csipetnyi Mexikó kedvéért, na meg a kedves és figyelmes kiszolgálás miatt is! Én még biztosan többször visszatérek ide, hogy végig kóstoljam az étlapot.