Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2017. 02. 24.

Tavaszi pillanatok


Végérvényesen megérkezett a tavasz az első kecskegidával, akinek jöttét kíváncsi tekintetek vigyázták.



2017. 02. 17.

Tavaszváró meleg krumplisaláta


Hajnalonként zuzmarás fák sorfala között ereszkedem le a hegyről. Az állandósult, gomolygó köddel együtt - a fényviszonyoktól függően - hol mesebeli a hangulat, hol egy horrorfilmben érzem magam. Délutánra sincs sok változás, hiányzik a napfény. A magam módján várom a tavaszt: egy meleg krumplisalátával.


Az éppen aktuális kedvenceimet sorakoztattam fel benne, a pirított törökmogyoró olajat, a kaprot és a kirmizi bibert  (török csilipehely keveréket).

Hozzávalók személyenként
  • 3 kisebb héjában főtt, falatnyi darabokra vágott krumpli (maradék is lehet)
  • 2 evőkanál pirított törökmogyoró olaj (vagy egyéb tetszés szerinti olaj vagy akár kacsazsír is)
  • 1 zöldhagyma a zöld részével együtt felkarikázva
  • csipetnyi csilipehely és/vagy friss csili ízlés szerint
  • frissen őrölt színesbors
  • maréknyi friss kaporzöld

Az olajon futtassuk meg a krumplidarabokat és a zöldhagymát, akár kicsit le is piríthatjuk. Fűszerezzük és a friss kaporral megszórva még melegen együk meg. Garantáltan jobb kedvre derülünk...