Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2017. 03. 29.

A Nagy Tavaszi Selejtezés


Kicsit nehezen ébredek téli álmomból, de egyre inkább érzem egy tavaszi nagytakarítás szükségességét. Előtte azonban megejtem a felesleges dolgok selejtezését. 


A nomád énem és a gyűjtögetős énem örök harcban áll egymással, hol egyik, hol másik kerül ki győztesen. Az elmúlt évek megszámlálhatatlan költözése határt szabott a tárgyak felhalmozásának, konkrétan szinte csak a ruhatáram maradt meg. Így most a gardróbomat fogom szemügyre venni és a nálunk is népszerű, külföldön már évek óta futó, 30 napos minsgame kihívás segítségével  a már nem használt vagy soha sem használt dolgokat selejtezni.

A terv szerint április 1-30 között minden nap annyi holmitól szabadulok meg, ahányadika van aznap. Így 30 nap elteltével 465 darabtól. Látszólag nincs is ennyi cuccom, pláne fölösleges, de majd meglátjuk. Természetesen, naponta beszámolok a fejleményekről. 


2017. 03. 28.

Rozmaringos sült krumpli


A héjában sült krumplinak a héját szeretem leginkább, különösen, ha parázson sütve kicsit meg is pirul. Így nem volt kérdés, hogy Steiner Kristóf tökélestes, ropogós sült krumpliját kipróbáljam-e (aminek alapötlete a Zakaimból származik). Annyit változtattam rajta, hogy (maradék) héjában főtt krumpliból indultam ki és a sütőolajba néhány friss rozmaringhajtást dobtam.


Hozzávalók személyenként
  • 2-3 kisebb héjában főtt/sült krumpli
  • friss rozmaring
  • olaj a sütéshez
  • só, bors

A héjas főtt krumplit kézzel törjük falatnyi darabokra, majd forró olajban süssük aranybarnára a rozmaringgal együtt. A szűrőkanállal kiszedett, olajtól lecsepegtetett krumplit ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Önmagában is mennyei elcsipegetni, de tetszés szerinti mártogatóssal is tálalhatjuk, Egy zöldsalátával már kitesz egy főfogást is, mohóbbak köretként is fogyaszthatják.


2017. 03. 05.

Sült citromos csirkemell csicseriborsóval


A sült citrom és sült csirke mindig remek páros. Nigella sütőben hosszan sült citromos csirkéjével szemben Fűszeres Eszter serpenyős csicseriborsós változata percek alatt elkészül.


Hozzávalók
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom 3 mm-es karikákra szeletelve
  • 2 egész csirkemellfilé falatnyi csíkokra vágva
  • bors
  • 2 doboz (40 dkg-os) csicseriborsókonzerv leöblítve és lecsepegtetve
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 csokor újhagyma fehér része felkarikázva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 friss piros chilipaprika felszeletelve
  • 1 dl méz
  • 1 dl víz
a tálaláshoz
  • 1 csokor apróra vágott friss petrezselyemzöld

Az olajjal együtt hevítsük fel a vajat egy serpenyőben és a citromkarikákat oldalanként 3-3 percig süssük benne. Az aranybarnára sült citromot szűrőkanállal szedjük ki, tegyük félre.

A sózott, borsozott csirkecsíkokat kevergetve süssük 7-8 percig a serpenyőben maradt vajas keverékben.

A megsült húshoz keverjük hozzá a csicseriborsót, a fűszereket, a mézet és a vizet is. 3-4 perc alatt főzzük össze.

Tálaljuk sült citromszeletekkel és petrezselyemmel megszórva.