2008. 12. 09.

Borlikőr

Gyerekkoromban Karácsony előtt Anyukám gyakran készített borlikőrt. Már én folytatom a hagyományt, azzal a különbséggel, hogy nem rumot használok hozzá.

Hozzávalók:
  • 1 üveg (7 dl) jóféle vörösbor - természetesen száraz
  • 2 dl brandy
  • 20 dkg cukor
Egy megfelelő méretű üvegben jól összerázzuk az összetevőket és ezt naponta megismételjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ízesíthetjük vaníliarúddal, narancshéjjal, stb.
Minimum 2 hétig hagyjuk állni, de minél tovább érik, annál finomabb lesz.



8 megjegyzés:

  1. Nagyon kedves a blogod, és zseniális a címe! :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Egy kis kerülő úton jutottam ide a borlikőrhöz... mákos muffint kerestem, és találtam is nálad:) És micsoda ötlet h a muffinra gumibékát ragasztunk:D Nagyon ötletes és mutatós lett! Aztán még megnéztem a cserépben sült kalácsot:) ami szintén szuper karácsonyi ajándékötlet! Jómagam cukrász vagyok, de szégyen, nem szégyen eszembe sem jutott eddig h a kalácsot cserépben is meg lehet sütni...Ezenkívül az aszalt gyümis kalács is fantasztikus lehet:) Köszönöm a recepteket ill. az ötleteket!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy egy cukrász is talál nálam ötleteket! :)

    VálaszTörlés
  4. A kacsák miatti bánatomat feledtetendő, gyorsan összedobtam egy borlikőrt, narancshéjjal :-D de csak ásványvizes üvegben fért el (most költöztünk, még a befőttesüvegeimet is kitessékeltem), meddig lehet abban tartani? Úgy tudom, nem a legjobb a bornak a műanyag... egyébként amióta megcsapott az adventi készülődés szele, nem tudok elszakadni a blogodtól, olyan varázslatos a hangulata :-)

    VálaszTörlés
  5. Már többször vettem termelői bort műanyag flaskóba palackozva és soha nem volt semmi bajuk, így gondolom a borlikőr is kibír benne néhány hetet. Vagy valamelyik új szomszédasszonynak biztosan van egy felesleges befőttes üvege. :)
    És köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  6. Még csak egy hete érik a borlikőr, de nem bírtam ki, megkóstoltam, isteni :-) narancshéjat is tettem bele. Te mivel szoktad ízesíteni? Mert bor még van, meg egy üveg brandy is, amit úgysem innánk meg... karácsonyig még van idő, a teszt eredménye alapján biztos, hogy idén többen kapnak ilyet ajándékba ;-)

    VálaszTörlés
  7. Örülök, hogy ízlik! :)
    Én nem szoktam különösebben semmivel ízesíteni, de a forralt borhoz is használt fűszerek (narancshéj, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors) bármelyike jó hozzá, de a vaníliát is el tudom képzelni hozzá.

    VálaszTörlés