2008. 12. 18.

Cukrozott narancshéj

A fagyasztóm dugig volt már narancshéjjal, nem halogathattam tovább a cukrozott narancshéj készítését. Régebben a hagyományos 3 nap áztatás, 3 nap főzés módszerét alkalmaztam, nem is gyakran szántam rá magam a macerára. Amióta Stahl Judit Végre otthon! című könyvében olvastam az alábbi módszert, azóta mindig így csinálom. Bár az ötlet - gondolom - nem tőle származik, hiszen Mary Hooper Édességek kicsiny boltja című regényében szinte szó szerint ez a recept olvasható.

Tehát a hozzávalók
  • narancshéj
  • 50 dkg cukor + a hempergetéshez
  • víz
A felcsíkozott és fehér részétől megtisztított narancshéjakat annyi vízbe tesszük egy lábasba , amennyi bőven ellepi. Felforraljuk, pár percig főzzük, majd leszűrjük. Újabb víz, újabb forralás, szűrés - összesen négyszer.
Az így előkészített narancshéjakat 0,5 liter vízből és 50 dkg cukorból készült szirupba tesszük és 1 órát főzzük benne. Alaposan lecsöpögtetjük és beleforgatjuk kristálycukorba. Néhány óra alatt megszárad és akkor már csomagolható.


Ajándékba is adható, de sok sütemény hozzávalója is. Vigyázat, függőséget okoz!

4 megjegyzés:

  1. Jajjdejó, hogy beírtad, nekem az a három napos kutyulós nem sikerült!

    köszi!
    B

    VálaszTörlés
  2. Kedves Judit! Itt köszönöm meg kedves soraidat - véletlenül kitöröltem az e-mailedet.

    VálaszTörlés
  3. Remek, pont egy ilyen egyszerű, nagyszerű leírást kerestem. Első próbálkozásomhoz nagy segítség! Köszi! :-)

    VálaszTörlés