Decemberben Európa szerte sok családnál sül a mézeskalács, illatával igazi karácsonyi hangulatot árasztva. Nem mindig kötődött a karácsonyi ünnepkörhöz ez a sütemény. A XII. századtól kezdve kolostorok szerzetesei kezdték el készíteni és elterjesztették egész Európában, így Magyarországon is. Később a céhekbe tömörült mézekalácsosok vásárokon árulták portékájukat. Az északi kereskedelmi utak középpontjában fekvő Nürnberg mézese is így vált messze földön híressé.
A hagyományos mézeskalács tésztájában 7 fűszer található (ánizs, fahéj, koriander, édeskömény, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) emlékezve a Teremtés 7 napjára.
És most következzen a recept, melynek legnagyobb erénye (azon kívül, hogy finom), sütés után rögtön fogyasztható, nem kell megvárni, hogy megpuhuljon. Fémdobozba téve sokáig friss marad, feltéve, ha eldugjuk kutakodó családtagjaink elől. Eredete a felejtés homályába vész. Talán a 25 ország receptjei című könyvben olvastam valamikor a 80-as években.
Hozzávalók:
Összegyúrom - közben lehet fohászkodni Szent Ambrushoz, a mézeskalácsosok védőszentjéhez . A lágy tésztát egy éjszakát hűvös helyen pihentetem (ő is elfáradt, nem csak én). A kicsit merev tészta nyújtás közben visszapuhul. Kb. 1/2 cm vastagra nyújtom és különböző formákkal kiszaggatom. Tepsire sorakoztatom őket, nem túl közelre egymáshoz (sülés közben egy kicsit megdagadnak). Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm. Nem szabad magára hagyni, gyorsan megsül, 6-7 perc!
A hagyományos mézeskalács tésztájában 7 fűszer található (ánizs, fahéj, koriander, édeskömény, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) emlékezve a Teremtés 7 napjára.
És most következzen a recept, melynek legnagyobb erénye (azon kívül, hogy finom), sütés után rögtön fogyasztható, nem kell megvárni, hogy megpuhuljon. Fémdobozba téve sokáig friss marad, feltéve, ha eldugjuk kutakodó családtagjaink elől. Eredete a felejtés homályába vész. Talán a 25 ország receptjei című könyvben olvastam valamikor a 80-as években.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg cukor
- 25 dkg méz
- 3 db tojás
- 1 narancs lereszelt héja
- 2 kiskanál őrölt gyömbér
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- 2 kiskanál őrölt szegfűszeg (a fűszerek helyett én 1/2 csomag Kotányi mézessütemény fűszerkeveréket használok)
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 csipetnyi só
Összegyúrom - közben lehet fohászkodni Szent Ambrushoz, a mézeskalácsosok védőszentjéhez . A lágy tésztát egy éjszakát hűvös helyen pihentetem (ő is elfáradt, nem csak én). A kicsit merev tészta nyújtás közben visszapuhul. Kb. 1/2 cm vastagra nyújtom és különböző formákkal kiszaggatom. Tepsire sorakoztatom őket, nem túl közelre egymáshoz (sülés közben egy kicsit megdagadnak). Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm. Nem szabad magára hagyni, gyorsan megsül, 6-7 perc!
A mézesek tetszés szerint díszíthetők. A hagyományos tojásfehérjés máz esetében 1 tojásfehérjét 25-30 dkg szitált porcukorral kell kikeverni, nejlonzacskóba tenni, aminek a sarkán pici lukat vágunk. Ezzel az írókával máris rajzolhatunk.
Hagyhatjuk a mézeseket natúran is, egy csésze teával így is finom. Ajándéknak sem utolsó.
Hagyhatjuk a mézeseket natúran is, egy csésze teával így is finom. Ajándéknak sem utolsó.
Szia!Na,eeeeeeeeeezt csinálom meg!
VálaszTörlésBoldog Adventot kívánok-már amennyi még maradt a Jézuskavárásból!
Üdvözlettel:Házisárkány,
aki fajtáját tekintve Palóc Mennydörgő :-DD
:D
VálaszTörlésRemélem, ízleni fog!
Neked is boldog Adventet! :)
Most értem Ide!Elkészítettem,finom puha lett!
VálaszTörlésA párom nem barátja a mézeskalácsnak,de reggelire a kakaója mellé elmajszol párat,én nekiálltam fogyókúrázni,így szilveszterkor tálalom a vendégeknek a forralt bor mellé mert még mindíg finom és puha!
Köszi a receptet!
Szívesen! Örülök, hogy elégedett vagy vele! :)
VálaszTörlésJuhéj!!!
VálaszTörlés:)))
Akkor ahonnan én kaptam, ők is abból a könyvből vették gondolom. Ezt sütöm már x éve, előtte mennyit szenvedtem vele, arról könyvet is írhatnék!
Jó dolog az Internet, ha akkor lett volna, rögtön ezzel kezdem!:)
:))
VálaszTörlésSzerintem is szuper recept, vagy 20 éve ezt használom! Néha elcsábulok és kipróbálok másmilyet is, de mindig rá kell döbbennem, ennél nincs jobb.
És igen, jó dolog az internet (általában).
Tavaly ezt sütöttem, idén is ezt fogom. A legfinomabb mézes, ami létezik, csokimázzal is isteni.
VálaszTörlésEnnek örülök! :)
VálaszTörlésKlassz a blogod!
VálaszTörlésA cukrot egy mézesben én személy szerint szentségtörésnek tartom, az általam évek óta sütött verzióban csakis méz van, fél kiló liszthez 30dkg.
Köszi! :)
VálaszTörlésAmi a cukrot illeti, lehet, hogy szentségtörés, de finom. Na meg sokkal könnyebb formázni a tésztát és sütés után is megtartja az alakját.
Kedves Palócprovenvce!
VálaszTörlésAnnyira bíztam ebben a tésztában,mert bár mindenki azt írja a receptjéhez hogy tutira puha lesz,nekem mindig megkeményedik fémdoboz ide vagy oda.Sajnos nekem ez is kőkemény,már sütés után sem igazán puha,10 perc múlva meg egyenesen beton kemény. Pedig mindent úgy csináltam ahogy le van írva. Egyszerűen nem értem. Mit gondolsz?
Elvileg nem lehetne kemény, pláne kőkemény, ha mindent a recept szerint csinálsz...
VálaszTörlés- fontos a jó sütő, ami egyenletesen süt
- ne legyen túl forró a sütő, de alacsony se legyen a hőmérséklet(pontosan 180 fokos legyen)
- nem szabad túlsütni!!! 6 perc elég, ekkor még picit túl puhának tűnhet, de kihűlés után pont jó lesz
Még néhány hibaforrás:
- pontosan kell kimérni a hozzávalókat
- valódi mézet kell használni
- nem szabad forralni a mézet, csak melegíteni
- fontos az egy éjszakás pihentetés
Ez igen!!!Ez tényleg puha!Lányom tegnap hazajött az iskolából és azt mondta: anya, van egy nagyon finom mézes receptem.Én nagyot néztem,már a 12 éves lányok is receptet cserélnek?Azt hittem ez csak az asszonyokra jellemző, de a gyermekem tudta, milyen rég keresek már egy igazán finom-puha mézes receptet.És milyen jó, hogy ezt tette.Egy valóban nagyon finom "süti" készült a tésztából, és ami még eddig nem sikerült az , hogy minden kiszaggatott forma, kisülve megmaradt olyannak, mint amikor még nyers volt.Köszönjük szépen:Mó és népes kis családja.
VálaszTörlésÖrülök, hogy elnyerte a tetszéseteket! :))
VálaszTörlésNekem az lenne a kérdésem, hogy a cukormázat a tetejére a kihűlt mézesekre vagy melegen kell -e rátenni? holnap kipróbálom. :)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésA kihűlt mézesre kell (különben a melegtől leolvadna róla a máz).
VálaszTörlésEbben a pillanatban sült ki a mézesünk. Nagyon-nagyon finom, nagyon-nagyon puha. Csak ajánlani tudom mindenkinek, tényleg nagyon fincsi. Szuper! Elnézést kérek az esetleges szertelen megfogalmazásért, de tele van a szám... Mézi
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik! :)
VálaszTörlésMéz fűszerekkel és margarinnal összemelegítve, mindjárt begyúrom a tésztát. Holnap jól eljátszunk majd vele a gyerekekkel :-)
VálaszTörlésKarácsony előtt mindig ezt a blogot olvasgatom, ünnepi hangulatom lesz tőle! :-)
Nagyon finom lett! Belefogtam a karácsonyi túrótortába is, a tészta kicsit sűrű lett és emiatt nem tudtam vékonyan elkenni, mikor a tortaformába hajlítottam, eltört, de nem baj, finomnak finom, és a kis karácsonyfák gyönyörűen látszanak. Injekcis fecskendővel csináltam, ahogy az egyik kommentelő ajánlotta. Maradt a tésztából, ezért a mézeseket sütés előtt kidíszítettem vele, nagyon szép és finom lett!
VálaszTörlésKellemes karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új évet kívánok! :-)
Borcsa, köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésBorcsa, nagyon ügyes vagy! :)
VálaszTörlésNektek is szép karácsonyt és boldog új évet kívánok!
Ez a recept kb. hány személyre elegendő? Avagy relatíve hány figura jön ki belőle?
VálaszTörlés