2008. 12. 16.

Mézeskalács 3. - Tari Márta mézestésztája

Tari Márta mézeskalácsvilága elvarázsol mindenkit. Felsorolni is lehetetlen, hogy hol állította már ki alkotásait szerte a világban. 10 éve jelennek meg mézeskalendáriumai mindenki gyönyörűségére.
Kerámiamézesének receptje egy régi Praktikában jelent meg. És bár soha nem fogok tudni olyan bájos figurákat formázni, mint Ő, ez azonban nem veszi el a kedvemet, attól, hogy a magam módján próbálkozzam.



Bátran ajánlom mindenkinek, igazi Angyalváró tevékenység.
A tészta nem tartalmaz duzzasztó anyagot, így alkotásunk nem torzul el sütés közben.

Hozzávalók
  • 15 dkg virágméz
  • 25 dkg átszitált porcukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 mokkáskanál kakópor
A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a felmelegített mézet és a tojásokat. Alaposan összegyúrjuk, majd zacskóba téve 5 napig a hűtőben felejtjük. Ennyi pihenő kell a tésztának, hogy olyan képlékeny legyen, mint a gyurma. 1 hónapig is eláll, tehát nem kell egyszerre feldolgozni.
A formázásnál csak arra kell ügyelni, hogy a részek összeérjenek. A figurákat 2-3 napig száradni hagyjuk és csak utána sütjük. Díszíteni ugyanúgy lehet, mint az egyéb mézeseket.

18 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a mézes! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Citromfű és Limara! :-)))

    VálaszTörlés
  3. Bocsánat, idegenként betoppantam ide és csak ámultam-bámultam a sok érdekes és hasznos olvasnivalón.
    Szeretném megkérdezni, hogy ez a recept ütőfával is működne szerinted? Mennyire marad kemény?

    VálaszTörlés
  4. Nincs miért bocsánatot kérned Strombus, örülök, ha bármi is tetszett.
    Ütőfával még nem próbáltam, de szerintem működne. Gyurmaszerűnek kell elképzelni a tésztát, aszerint is alakítható.
    Fontos momentum a sütés előtti szárítás!

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Tudom, hogy ez dísznek való tészta, ugye el nem lehet fogyasztani? (Tojás van benne és 5 napig áll a hűtőben majd formázás után 3 napot szárítjuk (gondolom ezt szobahőmérsékleten)).

    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  6. De, el lehet fogyasztani, de nem nagyon szokták (azért volt rá példa). Inkább dísznek való.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a választ, még egy kérdésem lenne: egy ilyen vastagabb, több rétegből álló mézest milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni?

    VálaszTörlés
  8. 160-180 fokon szoktam sütni, az idő a mérettől függ.

    VálaszTörlés
  9. Hű, ez nagyon szép! Olyan térhatású az egész, felesleges is lenne írókázni. Gratulálok! Tudom, hogy ez tavalyi bejegyzésed, de muszáj volt megjegyeznem... :)

    VálaszTörlés
  10. Bocsánat, már tavalyelőtti. :))) Kár, hogy nem vettem észre karácsony előtt..:(

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen! :) Kár, de egyrészt lesz karácsony idén is, másrészt szerintem nem csak karácsonyhoz kötődik a kerámiamézes, máskor is lehet készíteni.

    VálaszTörlés
  12. Csak most bukkantam erre a csodára az oldaladon. Nagyon ügyes vagy, igazán tetszik!
    Az idén a mézestészta az én fantáziámat is erősen megmozgatta, nagyon sok mindent lehet belőle készíteni. :)

    VálaszTörlés
  13. Koszike a receptet ,kiprobálom :)
    Legyen szép napod :)

    VálaszTörlés
  14. Szia!

    Érdeklődnék, hogy formázás után vagy sütés előtt lekened valamivel (víz, tej, tojás) a mézest?

    Sütés előtt a 3 nap pihentetés kötelező? Ez gondolom levegőn szobahőmérsékleten történik.

    Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés