2009. 01. 21.

Gyerekkori ízek 2. - A ganca

Nagyanyám nagy kedvence volt, gyakran készítette ezt az egész Palócföldön ismert, különböző elnevezésekkel bíró ételt. Csak "öregkrumpliból" lehet csinálni, az újkrumpli keményítőtartalma (pontosabban hiánya) nem alkalmas erre. Manapság már köretként is fogyasztják, de a régi, szegény időkben főétel gyanánt ették.


Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 1 bögre liszt vagy amennyit felvesz
  • 2 tojásnyi zsír
  • 2 fej hagyma
A megpucolt, felkockázott krumplit annyi sós vízben főzöm meg, amennyi éppen ellepi. Még forrón, levében krumplitörővel összetöröm, apránként megszórom liszttel és közben fakanállal keverem. A krumplipürénél sűrűbbnek kell lennie, ezért ha szükséges, adok még hozzá lisztet. Takaréklángon kevergetem, vigyázva, hogy le ne kapjon az alja. Néhány percig "pöfögtetem" majd zsíros kanállal beleszaggatom abba a hagymás zsírba, (apróra vágott hagyma zsírban megpirítva) amit a krumpli főzése alatt készítettem. Kicsit megpirítom a gancákat és forrón tálalom.

Fogyókúrázóknak és kényes gyomrúaknak nem ajánlom!

33 megjegyzés:

  1. Csatlakozom "saját levében"-hez, ez nálunk zalában a dödölle névre hallgat. Isteni! :-)

    VálaszTörlés
  2. Mi is dödölle néven ismerjük (noha Palócföldhöz több közünk van), és nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  3. A Balaton-felvidéken pedig gánica.

    VálaszTörlés
  4. baranyában is gánica, és paprikásan készítik:))
    én is pont ma tettem be a "kifőzdébe" a gánica receptet:))

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Hoztam Neked valamit!

    http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/01/kapsz-egy-lelst.html

    VálaszTörlés
  6. Ezek szerint ez az étel is pályázhatna, ha nem is a száznevű, de mindenképpen a többnevű kategóriába. Nem tudom, miért gondoltam, hogy palóc étel, talán azért, mert olyan gyakori volt Palócföldön.

    Igen, kedves Toma, már én is észrevettem. Ezért is küldtem Neked megjegyzést.:) A paprikás változatot pedig feltétlenül kipróbálom!

    Hiába, nincs új a Nap alatt!:)))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretem!:)) Én is az Őrségben ettem először ilyen dödöllét:))

    VálaszTörlés
  8. Szlovák étel a ganca, a felvidéki konyha stabil alapja a krumli,lásd tócsni, sztrapacska, lepcsánka, gánica,krumplis derelye /pirog/. Anyukám szokott gyakran gancát csinálni, szerintem ő is felvidéki rokonktól tanulta!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Vesta! Távol áll tőlem a politizálás, de Palócföld nagy hányada mindig is a Felvidékre esett és ez nem volt mindig szlovák terület! :)))

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Renáta, már láttam! :)))

    VálaszTörlés
  11. Tudom :)Azért írtam, hogy megerősítselek, nem véletlenül gondolsz palóc ételre !

    VálaszTörlés
  12. Szia napsütötte palócföld tünde lánya! :-9

    Tőlem is kapsz egyet, nem dödöllét. Ölelést, de ez is forró és frisibensült! :-)))

    http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/01/virtulis-lels.html

    VálaszTörlés
  13. :))) Köszönöm szépen! Gyorsabb voltál nálam, de én is ölellek! :)))

    VálaszTörlés
  14. Ahol én laktam, ott is gancának hívták, tehát ebből kiderül hogy én is palóc kislány vagyok, csak a szél kb 180 km-re fújt az otthonomtól. Nehéz volt megszokni itt. Köszi hogy pont a névnapomon nosztalgiázhattam ezzel a gancával.

    VálaszTörlés
  15. Én köszönöm és utólag is boldog névnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  16. Amikor kicsi voltam akkor sokat csinált az anyukám ilyet,most is nagyon szeretem.Ő sima zsírral szaggatta ki és túrót tett rá,a radiátorra tette a tálat,hogy meleg legyen.Azt hiszem buktának hívta....
    Legalábbis Herencsényben így hívják...
    Még Bartusné Szandai Terka néni is így mesélt a Palkó és a szerelem című mesében...
    Most,hogy eszembe jutott-van mit olvasnom estére!!!!!!!

    VálaszTörlés
  17. Túróval sem lehet rossz!
    Az említett mesét nem ismerem, de majd utánanézek!

    VálaszTörlés
  18. A nyírségieknél ez a CINKE. És szerintünk is isteni :))

    VálaszTörlés
  19. De jó, ezt nem tudtam. Így vagy úgy, tényleg isteni :))

    VálaszTörlés
  20. Kedves Palocprovence!

    Koszonom a receptet, a ganca nagyon finom volt ma ebedre. Orulok, hogy nagymamaja kedvenc receptjet mi is kiprobalhatjuk. S egyetertek, Felvidek nagy resze bizony sosem volt szlovak (ami teny, az teny, meg ha nem is politizalunk). Tovabbi jo fozocskezest. Karib

    VálaszTörlés
  21. Kedves Karib!
    Örülök, hogy ízlett! És igen, ami tény, az tény. :))

    VálaszTörlés
  22. Szia ! Nagyon tetszenek ezek a hagyományos receptek ! Nagymamám ezt az ételt krumplikásának nevezi (Veszprém megye) és ugyanígy készíti, csak nem szaggatja ki a végén. A sűrű kását a tányérra szedjük, és gazdagon teszünk rá a zsírban sült hagymából - imádom :)
    Boldog blogszülinapot !

    VálaszTörlés
  23. Köszönöm, hogy megosztottad velünk a krumplikása készítését, és köszönöm a jókívánságot is! :)

    VálaszTörlés
  24. Valóban gyerekkorom íze. Sajnos a rokonságom már elment, így eleddig csak az emlékeimben élt ez a bányászoknál túróval+ tejföllel vagy pirított hagymával készített étel. Most már az elkészítését is tudom....KÖSZÖNET érte.

    Ui. A haluskát is kergettem vagy tíz évig mire sztrapacska néven újra sikerült megtalálnom.

    VálaszTörlés
  25. Igazán nincs mit! :)
    A haluska mifelénk a nokedli fedőneve. Más palóc vidékeken pedig a forma elnevezése (a szaggatás módja). Így a sztrapacska = krumpli haluska, nokedli = haluska, stb.

    VálaszTörlés
  26. Kedves "JÓ Palóc"!Gratulálok a
    Blogodhoz,sok ismerettel rendelkezel.Szereted is a környezeted,ételeiket,mint én.Nagyid sütött Neked rég ostyát?Ilyen vasat tettünk fel a Honla
    punkra.Nézd meg,ha lehet:ersekvad-
    kert-multidezo.qwqw.hu Helyileg messze laksz tőlünk?Szeretnélek
    megismerni! Üdvözlettel:Réti Margit

    VálaszTörlés
  27. Kedves Margit, köszönöm szépen! :)
    Igen, a Dédim sütött nekem mó'nárkalácsot.
    Tetszik a honlapotok! :)
    Annyira nem lakom messze, nyáron valamikor majd biztos tudunk találkozni.

    VálaszTörlés
  28. nálunk itt szabolcs megyében szintén cinkének hívják és mi olajon dísztolt savanyú káposztával készítjük.

    VálaszTörlés
  29. Nálunk szuszkónak hívják. Nagyon szeretem, de két napig rosszul vagyok tőle. Ma mégis megkockáztatom. :)))

    egy palóc menyecske

    VálaszTörlés
  30. Nálunk is szuszkó! :) Apukám receptje, aki alsópetényi származású. A hagymás, túrós-pörcös, libazsíros-májas változatot is ismerem, de mi édesen, mákkal esszük! :)

    VálaszTörlés
  31. Udv. A kaposztas cinke receptjet leirna valaki nekem? Nagymamam keszitett meg ilyet, de O" elment mar sajnos, igy azota nem ettem olyan elkeszitesben ahogy keszitette. Koszonom!

    VálaszTörlés