Előkerült a fagyasztóból a karácsonyi töltött káposzta maradéka. Erről eszembe jutott, hogy szokásos mostanában - de szerintem teljesen felesleges dolog - a töltött káposzta eredetéről vitatkozni. Örmény? Török? Tény, hogy a Balkánon az Oszmán Birodalom közvetítésével terjedtek el a szármák és a különféle töltikék, de más népek konyhájában is találkozhatunk különféle levelekbe csavart ezzel-azzal. Mégis, azt hiszem, hogy a savanyú káposzta felhasználása a töltött káposztánál igazi magyar sajátosság. Már az 1600-as évek elejéről találunk feljegyzéseket a káposztás húsról, a töltött káposzta receptjének első leírását pedig az 1695-ben megjelent Tótfalusi szakácskönyvben találjuk. Hogy ez csak 300-400 éve történt? Na és! A pirospaprika használata csak a 18. században vált általánosan elterjedtté az országban, mégis, a mai magyaros konyha elképzelhetetlen nélküle.
Szinte ahány ház, azaz család, annyi töltött káposzta készítési mód. Én így csinálom:
Hozzávalók
- 1,5 kg szálas savanyú káposzta
- 1 hasáb, azaz savanyított káposztafej
- 0,5 kg darált, kicsit zsírosabb sertéshús
- 2 sertésköröm
- 1 bögre barna rizs
- 1 tojás
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 2-3 babérlevél
- néhány szál apróra vágott kakukkfű
- 1 kiskanálnyi pirospaprika
- 2-3 kanál olaj
- húsleves vagy csontlé
Egy nagyobb fazék aljára teszem a tökéletesen pedikűrözött körmöket, rá a szálaskáposzta felét. Erre ültetem a töltelékeket, közé a babérleveleket, majd a tetejére ismét szálaskáposzta kerül.
Felöntöm annyi hús- vagy csontlével, ami éppen ellepi, ebbe keverem bele a pirospaprikát is.
Fedő alatt, takaréklángon legalább 5-6 órán át főzöm. Nem kell aggódni, nem fől túl. Rántás nem kerül bele. Tejfölt csak tálalásnál adok hozzá.
Fedő alatt, takaréklángon legalább 5-6 órán át főzöm. Nem kell aggódni, nem fől túl. Rántás nem kerül bele. Tejfölt csak tálalásnál adok hozzá.
Tényleg mindenki másképp csinálja, az LGT is megmondta... :-)
VálaszTörlésIstenien néz ki a tiéd is. A kakukkfű jó tipp, illik a káposzta ízéhez. Én csombort szoktam beletenni. Nézd meg az enyémet is, ha gondolod, az egytálételeknél van.
Nagyon szeretem egyébként, az egyik kedvenc ételem. A töltött szőlőlevél (dolmades)mellett, mert azt mégjobban szeretem. Az is van nálam, a sima rizses, görögös változat. Isteni nyáron, jó citromosan! (Ez meg az előételeknél, azt hiszem, ha érdekel.)
Szép napunk van, csak azt nem tudom, mit főzzek?! :-)))
Megnézem őket! Még én sem tudom, mi lesz a vacsora, most értem haza Pestről. Valami gyors.:)
VálaszTörlésSokszor írom: nem vagyok húsos. De azért egy jó töltött káposztára nemigen mondanék nemet. Én is úgy szeretem, ha minden van benne: töltelék, aprókáposzta, bőrös hús (csülök vagy köröm), s ha lehet, még egy kis(!) füstölt íz. S persze sok-sok jó kenyér, tejföl meg egy kis erőspaprika...
VálaszTörlésAz idei farsang igencsak hosszú, így egyelőre nem kell még a böjti ételeken gondolkodnunk. Jöhetnek a finom húsos káposzták, akár...
Hasonló az ízlésünk! :))
VálaszTörlésKedves Blogger!
VálaszTörlésUtólagos engedelmével felhasználtuk a töltött káposzta ételfotóját:
https://www.facebook.com/platebudaors/photos/pcb.1832864540334120/1832864280334146/?type=3&theater
Kérem jelezze,ha szeretne valamilyen kompenzációt,megoldjuk.
Köszönettel és üdvözlettel
Mosberger Csilla
tulajdonos
PLATE étterem Budaörs
Köszönöm, hogy értesített róla! Ritkán fordul elő :)
VálaszTörlésÉs örülök, hogy tetszik a fotó.