Gyermekem vajas zsömlét kívánt, természetesen házi készítésűt. Mit csinál ilyenkor egy anya? Nekiáll dagasztani...
A recept a Mindennapi kenyerünk című könyvből való.
Hozzávalók
- 45 dkg finomliszt
- 3 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 1/2 zacskó szárított élesztő
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj + 5 dkg a kenéshez
Az egyik 5 dkg vaj kivételével a hozzávalókból kelt tésztát készítettem, kidagasztottam, megkelesztettem. Jó ujjnyi vastagra kihúzogattam a tésztát és egy nagyobb bögre szájával (lehet nagyméretű pogácsaszaggatóval is) korongokat szaggattam belőle. Megkentem őket olvasztott vajjal, de előtte behasítottam a korongok közepét egy késsel. Félbehajtva sütőlapra sorakoztattam valamennyit és kívülről is vajkenetet kaptak. Előmelegített sütőben, 200 fokon 16 perc alatt sültek meg.
A gyermek kívánsága mindenekelőtt :) Nagyon jól néznek ki!
VálaszTörlés:)) Köszi!
VálaszTörlésHú, szuperek a kis zsömikéid! Megkívántam...
VálaszTörlés:)) Sajnos, erre csak egy megoldást tudok...
VálaszTörlésGyönyörűek, mosolygósak! :))
VálaszTörlésKöszönöm! :))
VálaszTörlésNagyon étvágygerjesztőek! Bizony, számít a külcsín, nem csak a belbecs...
VálaszTörlésÍgy igaz, sokszor a külcsín nélkül nem kíváncsi senki a belbecsre...
VálaszTörlésEz a kedvenc kenyérsütős könyvem. Ezt is próbáltam, de az én kedvencem a rongyos ka>*lács. Egyszer nem volt kedem külön beletenni az aszalt szilvát és egyből a dagasztógépbe tettem a gyümölcsöt is. A végeredmény? Egy aszaltszilva ízű, "teljes kiőrlésű lisztből" készült kalács:)
VálaszTörlésPont múltkoriban nézegettem a receptjét, most már biztos kipróbálom. :)
VálaszTörlés