2009. 03. 12.

Gyerekkori ízek 7. - A tócsni

A tócsni a palóc konyha oszlopos tagja, még külön rendezvényt is szerveznek a tiszteletére. Természetesen a krumplilepényt más tájegységeinken is ismerik és különböző módosításokkal készítik is. Renata remek összefoglalót írt e témáról.
Gyerekkoromban a hagyományos módon - reszelt, nyers krumpliból, tojással és liszttel készült - tócsni sült, akkoriban természetesen még zsírban. Ma már némi módosítással készítem: Zsír helyett olajban és tojást sem szoktam bele tenni. Így sokkal ropogósabbra sül és már gyerekkoromban is a pirult szélét szerettem.


Hozzávalók
  • személyenként egy jó nagy krumpli vagy két normál méretű
  • egy kevés liszt
  • só, bors
  • a sütéshez zsír vagy olaj
A meghámozott krumplit nagylyukú reszelőn lereszelem, megsózom és amíg melegszik az olaj, állni hagyom. A keletkezett levéből kinyomkodom, borsozom és megszórom egy kevés liszttel. Jól összekeverem és kanállal lepényeket szaggatok a forró olajba, laposra elegyengetem. Aranyszínűre sütöm és jól lecsepegtetve tálalom. Magában is finom, de lehet mellé akár tejfölt vagy bármilyen mártást tálalni.

15 megjegyzés:

  1. Nyami... :))
    Nálunk is rendszeres vacsoraétel ez, isteni. Gyors, finom, megunhatatlan! :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem sem lehet megunni! Isteni kaja...Én tojással és fokhagymával készítem.

    VálaszTörlés
  3. Mi is nagyon szeretjük,én egy kis pohár tejfelbe nyomok egy kövér gerezd fokhagymát,jól elkeverem és ezzel kenem meg a tócsik tetejét.Próbáljátok ki. Manó

    VálaszTörlés
  4. Nyami! Ezt mi is imádjuk. Mi krumplibabának hívjuk. :))) Próbálja ki mindenki, szeretni fogja.

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy ennyi tócsni - vagy akárhogy is hívjuk - fan van! :))

    VálaszTörlés
  6. Egyszerűen imádjuk a tócsnit párommal együtt!

    VálaszTörlés
  7. Hozzáértők, segítsetek: akkor a lapcsánka és a tócsni két teljesen eltérő fogalom? És hogy hívják azt az ételt, ami szintén reszelt krumpliból készül, liszttel, hagymával, de nem olajba dobva, hanem tepsiben-sütőben sütik?

    VálaszTörlés
  8. Ugyanaz a kettő és még rengeteg neve van! A palócoknál: tócsni, toksa, macok, recsege, lapotya, matutka. Másfelé: cicege, egér, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, latke - csak amiket én ismerek, de ennél biztos több elnevezése van.
    Süthető olajban vagy zsírban és tepsiben is. Úgy tudom, hogy a tepsis változatot Zalában krumpliprószának hívják.
    Remélem, most már teljesen összezavartalak! :))

    VálaszTörlés
  9. Tényleg teljesen, mert pl. a gánica az én agyamban eddig az a fura köretféle volt, amit Bozsokon ettem, kb. 15 évvel ezelőtt vadpörkölt mellé. Szerencsére az eltelt évek során sikerült lepiszkálnom a szájpadlásomról.

    És volt egy ételfutár-lapcsánkaverzió is, nemes egyszerűséggel a sós, gombakrémmel töltött palacsintát nevezték így:)

    VálaszTörlés
  10. Igen. Hogy teljes legyen a zavar, bizonyos helyeken a gánica egy köret - lásd nálam ganca néven, szóval az egy másik étel, bár az is krumpliból van. :))

    VálaszTörlés
  11. Máramarosban,Szigeten..ezt KHREMZLI..nek hivják(CHREMZLI)...hogy miért ..?azt nem tudom.de mi is imádjuk...én viszont 4-5 tojást is teszek bele...de akkor egy "Vájlinggal"..készitek(jó sokat!):)))

    VálaszTörlés
  12. :) Igen, eredetileg tojás is van benne.

    VálaszTörlés
  13. Zalában a krumpliprósza teljesen más, illetve abba krumpli, aludttej=kefir, só kell csak. Tojás nincs benne. Ugyanúgy tepsiben is lehet sütni.

    VálaszTörlés