Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Kedvező statégiai helyzetéből fakadóan számtalan hódítónak fájt rá a foga, ebből adódott a sziget mottója is: "minden rossz a tenger felől jön". Ezért aztán a szigetlakók kerülték a tenger közelségét és a hegyvidékre húzódtak. Ez mély nyomott hagyott konyhájukon is, mert talán Szardínia az egyetlen sziget, melynek tradícionális gasztronómiájában nincs szerepe a halnak és a tenger gyümölcseinek. Mára ez változóban van, de hagyományos ételeik a pásztorok és parasztok konyhájára épülnek.
Ilyen az ókor óta ismert malloreddus is, ami durumbúzadarából készül és jellegzetes sárga színét a sáfrány adja. Hagyományosan egy speciális fésűszerű kereten, kézzel készítik, ez alakítja ki barázdás felületét.
Ma már persze szárított tésztaként is lehet vásárolni és nálunk is kapható (sajnos ebből hiányzik a sáfrány). Én is itthon vettem és a mostani kamraszekrény-rendezgetésnél akadtam rá. Nem volt kérdés mi legyen az ebéd...
Klasszikus formájában bárányraguval vagy kevés vajjal és reszelt pecorinoval (juhsajt) , de akár egyszerű paradicsommártással tálalják. Én ez utóbbit választottam.
Nagyon gusztusos!
VálaszTörlésEgyszer láttam egy filmben, hogyan csinálják. Nagyon profik, ügyesek, és persze, nem sztárszakácsok pepecseltek vele. Hanem idős, gyakorlott, gyönyörű mozdulatokkal táncoló asszonyok. :)
Szívesen megnézném ahogy készítik!
VálaszTörlésDuende!
VálaszTörlésMost olvasom a hozzászólásod! :)
Sajnos én is csak a tv-ben láttam, hogyan csinálják, de pont úgy volt, ahogy Duende mondta. Több száz év gyakorlata koncentrálódott ezekben a mozdulatokban...
VálaszTörlésbocsánat.hogy ezt írom, pont ezen a kitűnő blogon,de ritka gusztustalan tészta. Mint a cincérlárvák, vagy sovány cserebogár pajorok. Sosem vennék ennék ilyet.
VálaszTörlésEgyszer már láttam ezt a tésztafélét valahol, tényleg érdekes lehet a készítése. Biztosan finom is volt ezzel a paradicsomszósszal!
VálaszTörlésSzerintem is gyönyörű! Engem a házi csigatészta készíteése is lenyűgöz. Nagymamámtól láttam utoljára, ahogy a pici csigákat készítette! :))
VálaszTörlésKedves Névtelen, semmi gond, hiszen mindenki arra asszociál, amire. :))
VálaszTörlésHa nem látnád és úgy kóstolnád, biztosan megváltozna a véleményed, mert nagyon finom.
Napmátka, tényleg finom volt! Bár mi szeretjük az olaszos paradicsomszószt. Csak azt sajnáltam, hogy pecorino nem volt hozzá.
VálaszTörlésLimara, én is szívesen elnézem a csigatészta készítését. Mindig tervezem is, hogy egyszer megtanulom, hogyan kell...
VálaszTörlés