Még húsvétra készültek ezek a kalácskák és igen nagy sikerük volt. Ízük valahol a kenyér és a kalács között van. Remekül passzoltak a sonkához és a tojáshoz, de szendvicsalapként is beváltak. Piergiorgio Giorilli egy bonyolultabb receptjét egyszerűsítettem.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 1/2 zacskó szárított élesztő
- 2,5 dl tej
- csipetnyi só
- 10 dkg vaj
- 2 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
A tojássárgája kivételével a hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát dagasztok, majd egy éjszakát a hűtőben pihentetem. Másnap átgyúrom, 6 részre osztom és tetszőlegesen formázom. Meleg helyen megkelesztem, megkenem a tojássárgájával és előmelegített sütőben, 200 fokon megsütöm.
Nagyon szépek lettek! S remek ötlet akár a sós ízvilág (sonka) mellé is!
VálaszTörlésKi fogom próbálni.
Irtó helyesek!:)
VálaszTörlésÉn néha kicsi koszorúkat szoktam húsvétra a kalácstésztából. De ez teljesen más forma, nagyon tetszik!
És hogy formáztad, hogy ilyen mutatós lett? A zsemléhez hasonlóan, vagy attól bonyolultabb módon?
VálaszTörlésNapmátka, Duende, köszönöm! :)
VálaszTörlésVesta, zsemleszerűen, csak kicsit lelapítottam. Rányomtam egy bögre száját, késsel bevagdostam. Erőteljesebben kellett volna, mert a kelésnél kicsit összenőtt a virágforma.
VálaszTörlésAzért így is nagyon szép lett a formázás.
VálaszTörlésA kalácskák nekünk is elmaradhatatlanok Húsvétkor. Gusztán néznek ki!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
VálaszTörlés