2009. 05. 19.

Bodzafagyi

Egy szem gyermekem sikeresen letette az angol nyelvvizsgáját is, ennek örömére készült ez a fagylalt. Így a két nyelvvizsgával már megközelítően annyi pluszpontja van, mintha én analfabéta lennék, Ő meg lányanya. Nem, nem akarom én szidni a felvételi rendszert - megtették már helyettem ezt mások. Csak valahogy nem kedvelem a megkülönböztetést, legyen az pozitív vagy negatív. Az esélyegyenlőség biztosítását nem itt kellene elkezdeni, hanem már jóval korábban. Mondjuk születéskor...

De nem is erről akartam írni, hanem a bodzafagyiról, ami igen jól sikerült.


Hozzávalók
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl bodzaszirup, esetleg bodzaszörp
  • 5 tojássárgája
  • 3 evőkanál porcukor
A tojássárgákat kikevertem a cukorral, majd a bodzaszörppel végül hozzákevertem a tejszínt és a tejet. Folytonos kavargatás mellett takaréklángon besűrítettem (az óvatosabbak vízfürdő felett tegyék ezt!). Néha megkeverve kihűtöttem.

Akinek van fagylaltgépe, innentől semmi dolga, a gép elvégzi amit kell. Nekem azonban nincs, így a mélyhűtőben fagyasztottam meg a fagyit, szorgosan felverve eleinte félóránként, majd óránként. Ez azért kell, hogy ne legyenek jégkristályok a kész fagylaltban.

22 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon jó ötlet!Ettől biztos felfrissül az ember!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a lányodnak!
    Persze a fagyihoz is:)!

    VálaszTörlés
  3. A nyelvvizsgához is, és e remek, főzött fagylalthoz is szeretettel gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok a lányod sikeres vizsgájához és Neked a fagyihoz is, nagyon jól néz ki! Én eddig csak bodza szörpöt csináltam (a szirupos, tömény fajtát), egyszer ki fogom próbálni a fagylaltodat is!

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok a lányodnak! Ez a fagyi nagyon jó ötlet és elég egyszerűnek tűnik, ha már megvan a bodzaszörp. De az is elég egyszerű, nálunk is készülődik már az ezévi adag egy része...

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok a lányodnak! (Küldhetnél egy adagot az én lányomnak is, mert az övé is most derült ki a hétvégén, hogy sikerült:)) Mert a fagyi biztos jó lehet, van hozzá minden, szerintem kipróbálom.

    VálaszTörlés
  7. Tavaly május végén ettem először bodza, illetve hársfavirág fagyit, viszont utána egész nyáron rájártam a cukrászdában. Ha finom fagyit akarok enni Fehérváron, akkor csakis ide megyek. Itt tényleg maguk készítik a fagylaltot, nem mellékesen valódi, friss alapanyagokból (innen rendeltük a menyasszonyi tortánkat is, ami szintén nagyon finom volt). Azóta vártam a bodzaszezont, hogy én is készítsek :) (csak nekem még a bodzaszörpöm nem készült el)

    VálaszTörlés
  8. KataKonyha, köszönöm a nevében is és nagy gratula a Te lányodnak is! :)
    Sajna a fényposta nem működik, így jobban jársz, ha megcsinálod! :)

    VálaszTörlés
  9. Ok, Röné, de Fehérváron hova konkrétan?!Hátha valaki ara jár...

    VálaszTörlés
  10. Jaj, má Te is?! :)) Az előbb csorgott a nyálam Napmátkánál... Irtó jól néz ki, és gyönyörű a fotód is! :)

    VálaszTörlés
  11. Szfvár, Erzsébet út (nemtomhány), Viniczai cukrászda ;)

    VálaszTörlés
  12. Hű, de jól néz ki és milyen egyszerűnek tűnik! Még nem volt alkalmam bodzát szedni, de hamarosan megteszem és akkor kipróbálom!

    VálaszTörlés
  13. Sedith, köszi! És nem csak egyszerűnek tűnik, de az is.:)

    VálaszTörlés
  14. Nálunk délután 4 óra óta hűl a mélyben:) Csak az az érdekes, hogy az enyém tisztára sárga színű lett, most nézem, a tied olyan barackszínű; vajon miért?

    VálaszTörlés
  15. Az enyém a valóságban csak kicsit barackos árnyalatú (a fotó este készült), talán a tojássárgája miatt.

    VálaszTörlés