2009. 05. 17.

Karfiolpakora

Pécsről hazafelé tartva a Balaton felé kanyarodtunk - utazás közben nem szeretek kétszer azonos úton menni. Nem messze haladtunk el a Krisna-völgytől, de sajnos időhiány miatt most nem tudtunk bemenni. Pedig néhány évvel ezelőtt, amikor itt jártunk, nagyon jól éreztük magunkat. Nagy élmény volt körülnézni és természetesen megkóstoltuk ételeiket is. Aki teheti, látogasson el ide, nem bánja meg!


És ha már az indiai ételekről nosztalgiáztam, eszembe jutott, milyen régen készítettem karfiolpakorát. A pakora - a fűszeres bundában sült zöldségek- indiai és pakisztáni étel, hasonló az európai rántott zöldségekhez. Tulajdonképpen bármilyen zöldségből elkészíthető, sőt, gyümölcsből is (bár ennek kicsit más a tésztája). A módszer, ahogyan készítem Egyedi Péter A vegetáriánus főzés örömei (1982) című könyvéből származik. Más fűszerezésű (autentikusabb) Vegavarázs pakorája.

Hozzávalók
  • 25 dkg csicseriborsóliszt vagy esetleg sárgaborsóliszt
  • feketebors
  • pirospaprika
  • szerecsendió
  • római kömény
  • majoranna
  • víz
  • 1 fej karfiol
  • a sütéshez olaj vagy ghí
A liszthez keverem a sót és a fűszereket (1-1 mokkáskanálnyit) és annyi vizet adok hozzá, hogy sűrű palacsintatészta-állagú masszát kapjak. Kicsit pihentetem, addig a megtisztított karfiolt rózsáira bontom. A karfiolrózsákat megmártom a tésztában és a felforrósított olajban aranyszínűre sütöm. Forrón tálalom. Magában is finom vagy egy kis mártogatóval, de saláták mellé vagy főzelékek feltéteként sem utolsó.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jó néz ki! A zöldséges pakorát szeretem, de az indiai konyha nem áll közel hozzám :))

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    nekem mindegy, mibe van csomagolva, imádom a bundázott zöldségeket!
    És nagyon szépek a fotók, igazán élménygazdag lehetett ez a kirándulás, ráadásul - a fotókból úgy tűnik - az idő is nagyon szép volt...
    Még nem jártam jártam a Krisna-völgyben, csak hallottam róla...

    VálaszTörlés
  3. De jól néz ki, Palócprovance! Ez nagyon finom lehet! Képzeld, én sem jártam még a Krisna-völgyben, pedig itt van egy köpésre hozzánk. Na, majd egyszer!

    VálaszTörlés
  4. Én imádom az indiai konyhát, ez be is van tervezve; jönnek már a friss zöldségek, el is készítem.

    VálaszTörlés
  5. Én is jártam néhány éve Somogyvámoson és az ismerőseim aggódtak, hogy nehogy ottragadjak! Ez a veszély nem fenyegetett, de ettől függetlenül nagyon tetszett, ahogy ott élnek.

    VálaszTörlés
  6. Limara, amennyire ismerem az indiai konyhát, kedvelem. Bár én szeretem a fűszeres, egzotikus ízeket. :)

    VálaszTörlés
  7. Napmátka, csak azt sajnálom azóta is, hogy otthon felejtettem a fényképezőgépet, így mobillal készült csak néhány kép. Egy okkal több, hogy egyszer visszatérjek. :)

    VálaszTörlés
  8. Duende, legalább egyszer érdemes lenne elmenned! :)

    VálaszTörlés
  9. KataKonyha, bármilyen zöldségből elkészíthető, csak én a karfiolpakorát szeretem a legjobban, na meg a tökből készültet. :)

    VálaszTörlés
  10. Minyike,tényleg példaértékű az életformájuk, az, amit megvalósítottak a semmi közepén!

    VálaszTörlés