Ilyenkor, cseresznyeérés idején, se időm, se kedvem bonyolult vagy időigényes dolgok sütésére. Most is a jól bevált levelestésztához fordultam és a szokásos édes túrós töltelék helyett a sós ízesítést választottam.
Hozzávalók
- 1 kisebb csomag levelestészta
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- só
- ízesítők ízlés szerint (bors, kapor, aszalt paradicsom, olajbogyó, stb)
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A levelestésztát vékonyra nyújtom (ha fagyasztottat használok előtte természetesen megvárom, amíg kiolvad) és 8x8 cm-es négyzetekre vágom. A túrót villával áttöröm, hozzáadom a tojást és a tejfölt. Sózom. Aktuális szeszélyem szerint ízesítem és elkeverem. A tésztanégyzetek közepére halmozok egy kis tölteléket, a négy sarkát átlósan összefogom és egy kicsit meg is csavarom, hogy ne nagyon nyíljon szét sütés közben. Aranyszínűre sütöm.
Hogy ez mekkora ötlet! Sokkal jobban szeretem a sósat, mint az édeset, úgyhogy biztosan kipróbálom.
VálaszTörlésMég lyánykoromba' egyszer Bulgáriában nyaraltam és ott valamiért nem lehetett sosem édességhez jutni, minden desszert sós volt. Már nagyon vágytunk édességre, de csak a bolti csoki volt, az meg tiszta liszt volt. Amikor egyszer bementünk Burgaszba, egy pékség kirakatában megláttuk a túrós batyut és örvendeztünk, hogy végre édesség! Aztán beleharaptunk és az is sós volt. Most ez a történet jutott eszembe a batyudról. Én is jobban szeretem a sósat, de időnként azért vágyom édesre is és ott esélyem sem volt.
VálaszTörlésÉn is jobban szeretem a sósat... még a túrós tésztát is pirított szalonnakockákkal esszük. Még túróval sosem csináltam ilyet, csak sonkával-sajttal, vagy darált hússal. Jó ötlet, egyszer én is kipróbálom!
VálaszTörlésA túróstésztát én pirított szezámmagal és nagyon kevéske füstölt sajttal eszem :-) vannak, akik képesek cukrot tenni rá, elképesztő :-)
VálaszTörlésM.M. (ne haragudj, de olyan hosszú az új neved! :)), ezek a nagy koppanások, amikor az ember számít egy ízre - legyen ez sós vagy édes - aztán pont az ellenkezőjét kapja.
VálaszTörlésAnnamarie, én is szalonnapörcös és tejfölös vagyok, már amikor eszem túrós tésztát, mert ezért nem vagyok nagyon oda.
VálaszTörlésVegavarázs, a szezámmagos és füstölt sajtos verzió finom lehet!
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a sós változat, remek ötlet!
VálaszTörlésKöszi! :)
VálaszTörlés