2009. 08. 28.

Foltos stangli


Limara juttatta eszembe ezt a receptet, amit már régóta ki akartam próbálni. Nem sokat változtattam az eredeti kifliken, de a megadott 1 mokkáskanálnyi sót és 1 dl vizet kevésnek találtam.




Hozzávalók

a világos tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • csipetnyi cukor
  • 20 dkg héjában főtt burgonya
  • 2 dl víz
  • 5 dkg vaj
a paprikás tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál élesztő
  • 1 teáskanál só
  • csipetnyi cukor
  • 15 dkg héjában főtt burgonya
  • 2 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • csipetnyi őrölt kömény
a tetejére:
  • köménymag és/vagy
  • nagyszemű só
Az apróra vágott hagymát 5 dkg vajon megpirítottam, belekevertem a pirospaprikát és az őrölt köményt, majd hűlni hagytam. A héjában főtt krumplit még melegen meghámoztam és krumplinyomón átnyomtam (krumplinyomója válogatja, van amelyikhez nem kell előtte meghámozni a krumplit, mert benne marad a héja). Összeállítottam a kétféle tésztát, megdagasztottam és megkelesztettem. Egyforma nagyságúra és vékonyra nyújtottam a két tésztát, egymásra helyeztem és 16 négyszögre felvágtam őket. Feltekertem valamennyit bejgli módjára és stanglikat formáztam belőlük. Megkentem a tetejüket vízzel, megszórtam sóval és köménymaggal. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsültek.



6 megjegyzés: