A lebbencs neve utal készítésére. Régen, amikor jól tojtak a tyúkok, az asszonyok nekifogtak tésztát gyúrni. Vékonyra kinyújtották és a nagy leveleket rudakra felakasztották a szellős kamrában, mint egy lepedőt. A huzat lebegtette a száradó tésztát és közben szabálytalan alakú darabok törtek le belőle az alája terített abroszra. Ez a száraztészta sokáig eltartható, könnyen szállítható és alkalmas laktató ételek készítésére, így nem csoda, hogy nagyon népszerű volt a pásztorok körében. A lebbencs-, slambuc- és csuszatészta ugyanazt a tésztát jelöli.
Hozzávalók
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 szál füstölt kolbász
- 1 nagy fej hagyma
- 15 dkg lebbencs
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- 1,5 l víz
- 2-3 krumpli
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- csípős paprika
Gyorsan elkészül, finom és laktató.
Az egyik legnagyobb kedvencem! A világ egyik legjobb és legegyszerűbb levese. Imádom. :)
VálaszTörlésNálam is van itthon lebbencstészta, saját gyúrású. Ezt nem lehet boltiból csinálni...
Dettó igy készitem, csak kicsit levesesebbre, higabbra. Mert életem párja úgy szeretni jobban.
Nálam is fönn van a blon. :)
Imádom én is!:))) És valamiért olyan ritkán készítem... De most majd megfőzöm, jó, hogy eszembe juttattad!:x Jó étvágyat kívánok!;))
VálaszTörlésÉn pedig sosem szerettem a lebbencsleves, de lehet, hogy azért, mert csak menzán ettem eddig. Ez a Tied nagyon gusztán néz ki, lehet, hogy meg kéne próbálni? Na de hogy én lássak neki tésztát gyúrni?? Na ne...
VálaszTörlésHát igen. Látszik a képen, hogy ez aztán az emberes leves!:D
VálaszTörlésÉn is úgy vagyok vele, mint M. Minyon: csak menzán ettem, üres levesnek tűnt, tésztával, nem volt finom. De ez most pont úgy néz ki a képen, mint azok a levesek, amiket szeretek:) Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésÉs annak is örülök, hogy elmondtad, miért hívják így ezt a tésztát. Ma okosabb lettem.
Duende, már pedig én bolti tésztából csináltam. :)) Igaz, Juhász-féle 8 tojásosból és így is tökéletes volt.
VálaszTörlésEgyébként ez is levesesebb volt, bár a képen inkább főzeléknek tűnik...
Melinda, akkor ötletet kaptál! :))
VálaszTörlésMinyon, nyugodtan próbáld ki JÓ MINŐSÉGŰ bolti tésztából!
VálaszTörlésSzepyke, az volt! :))
VálaszTörlésNadine, egy próbát megér! :)
VálaszTörlésKöszi! Majd keresem ezt a tésztát!
VálaszTörlésEddig nem találtam igazán jót hozzá, de neked hiszek! :)
De aztán ne szidjál érte, ha mégse ízlik! :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMost találta rá a bloggra a lebbencslevest keresve.Nagyon tetszik .kb. én is így készítem, csak kolbászt eddig nem tettem bele.Holnap megcsinálom tuti,hogy nagyon finom lesz.
Tuti, bizony! :)
VálaszTörlésItt, a Hajdúságban, Hortobágyon, az étel hazájában a 30-as években még nem hívták lebbencsnek, hanem pirított tíszta levesnek.
VálaszTörlésMáshogyan készítem, kerül még bele fél marék köles (pásztorok ízesítették így) és a végén belebuggyantunk vagy 4 tojást, így tartalmasabb lesz. A rövid levű változatát öreg lebbencsnek hívják.
Köszönöm a kiegészítést!
VálaszTörlés