Régen a kenyérsütés napjára már elfogyott a kenyér - hiszen így volt kiszámolva, kiadagolva. Ezért a megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy adagot, kinyújtották és még a kenyerek előtt megsütötték a kemencében, úgy, hogy a tüzet félrehúzták. Ez a reggelire fogyasztott sült tészta így kapta a nevét is: lángos, lángelő. Általában zsírozták, fokhagymázták, néhol tejföllel ették. Azonban soha nem került rá reszelt sajt, mint a ma oly divatos töki pomposra. Sokkal közelebb áll a hagyományos recepthez az ipolyszalkai kemencés lepény, amit a tájház asszonyai sütnek a környékbeli rendezvényeken. A pontos receptjét nem ismerem, de mivel már ettem ilyet, így született az én változatom. Bár az igazi az, ami kemencében sül, de azért ez sem rossz!
Hozzávalók
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kihúzogatom a sütőlapon és 200 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütöm. Rákenem a tejfölt a tetejére, elosztom rajta a megpárolt hagymát és megszórom a szalonnapörccel. Visszateszem sülni még néhány percre.
Hozzávalók
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 evőkanál szárított élesztő
- 1 kávéskanál só
- 3,5-4 dl langyos víz
- 20 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 5 dl tejföl
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kihúzogatom a sütőlapon és 200 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütöm. Rákenem a tejfölt a tetejére, elosztom rajta a megpárolt hagymát és megszórom a szalonnapörccel. Visszateszem sülni még néhány percre.
Azt hiszem, hogy ezt mifelénk (az Őrségben)langallónak hívják! Kóstoltuk már (volt zöldséges, szalonnás) nagyon finom volt.
VálaszTörlésApu és mama mindig mesélt erről, a tésztát a háború után mama készítette otthon, kapros-túrós ízesítéssel, aztán a kiszakított kenyerekkel együtt fa tragacson áttolták a pékhez, ott sült ki a kemencében, mert otthon az "új" kockaházhoz már nem épült kemence. Már nem fogom megtudni, milyen volt az igazi.
VálaszTörlésÉn is mindég megfonnyasztom a hagymát, mert sokkal finomabb, mint a nyers.A kapros-túrós változat a dübbencs. Levédethetnénk, mint az olaszok a pizzát. De hát kinek fontos ez?
VálaszTörlésMedveanyám...
VálaszTörlésAnnamarie, én is hallottam már így nevezni is - bár nem felénk.
VálaszTörlésHédi, igen, ezek a régi ízek pótolhatatlanok!
VálaszTörlésDaisy, sajnos keveseknek. Most a magyar konyha szapulása a divat...
VálaszTörlésNadine, :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki!!
VálaszTörlésDe vajon mekkora az az evőkanálnyi szárított élesztő?
Púpozott, csapott, vagy pont egy tasaknyi?
Köszi a választ!! :-)
Az evőkanálnyi az evőkanálnyi, tehát csapott. A púpozottnál szokás csak kiírni, hogy púpozott. :)
VálaszTörlésDe veheted alapul a élesztő zacskójának információját is, mert általában megadják, hogy az adott kiszerelés mennyi liszthez elég. Például, ha egy zacskó 1 kg liszthez elég, akkor jelen esetben 1/2 zacskó élesztő kell, de ha az van ráírva, hogy 50 dkg liszthez elég, akkor az egész zacskónyi kell. Remélem, nem bonyolítottam túl a dolgot.
Tök jó ez az oldal.Miért nincs láthatóbb helyen ,hogy mások is tudjanak róla?!
VálaszTörlésBorokról nem írtok ?Pedig az étel mellett fontos szerepe van.A kettő kiegészíti egymást!
Egy kicsit palóc :)
Köszönöm! Láthatóbb helyen? A letöltések alapján önreklám nélkül is idetalálnak az érdeklődők. :)
VálaszTörlésMivel ez egy személyes blog - nem gasztroblog, e szerint alakul, éppen mi kerül bele. Néha akár a bor is...:)
Köszönöm az oldalon szereplő csodák közzétételét! Sokat sokszor elkészítettem kőzűle, mivel én is palócnak vallom magam, igy igen nagy örömömre szolgál ez az oldal. Sokaknak ajánlottam már. Csupa kellemes visszajelzést kaptam, még az úgymond tirpákoktól is. Köszönöm és sok sikert a továbbiakban is.
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavakat! :)
VálaszTörlés