Észak-Afrika egyik tradicionális ételének alapanyaga leggyakrabban a durumbúza darája. A berber eredetű kuszkusz neve készítésének módjára utal: "jól megsodort". Sok helyen még ma is gyakran kézzel készül, a benedvesített és liszttel megszórt durumdarát szitán sodorják át, majd a napon kiszárítják.
Egyre elterjedtebb azonban a gyári változat, sőt az előfőzött is. Hagyományosan a couscoussierben párolják, de e nélkül is elkészíthető.
Fotó: innen
Egy tálban a hideg vízzel leöntött kuszkuszt néhány percig hagyjuk állni, majd szűrjük le róla a vizet. Pihentessük legalább 20 percig, közben mozgassuk át, fellazítva a szemeket. A sűrű szövésű vagy konyharuhával bélelt szitába öntött kuszkuszt azután a ragu vagy forrásban lévő sós víz felett fedetlenül gőzöljük puhára. Amikor készen van keverjünk hozzá kevés vajat vagy olajat, majd tálalás előtt ismételten gőzöljük át. A kétszeres gőzöléssel pergős, lágy kuszkuszt kapunk.
Elkészíthetjük a csomagoláson leírtak szerint is vagy mikróban. Én leggyakrabban pontosan ugyanúgy készítem, mint a rizst. A kuszkusz sós és édes ételek alapja lehet, készülhet belőle egytálétel, köret, de akár desszert is.
A gránátalmás kuszkusz esetében egyszerűen gránátalmamagokat kevertem a kész kuszkuszhoz. Szeretem a gránátalmát. Nekem mindig a karácsonyt juttatja eszembe a sok drágakőként ragyogó vörös magja. Amikor nem levet szeretnénk nyerni a gránátalmából, akkor célszerű nem késsel kettévágni a gyümölcsöt. Ilyenkor csak a kés hegyével kis rést vágok a héján, éppen csak akkorát, hogy a hüvelykujjam körme beleférjen és szétfeszítem. A hártyákat eltávolítom, és ha jó érett a gránátalma, könnyen kipotyognak a magjai, nincs hozzá szükség fakanalas püfölésre.
Elkészíthetjük a csomagoláson leírtak szerint is vagy mikróban. Én leggyakrabban pontosan ugyanúgy készítem, mint a rizst. A kuszkusz sós és édes ételek alapja lehet, készülhet belőle egytálétel, köret, de akár desszert is.
A gránátalmás kuszkusz esetében egyszerűen gránátalmamagokat kevertem a kész kuszkuszhoz. Szeretem a gránátalmát. Nekem mindig a karácsonyt juttatja eszembe a sok drágakőként ragyogó vörös magja. Amikor nem levet szeretnénk nyerni a gránátalmából, akkor célszerű nem késsel kettévágni a gyümölcsöt. Ilyenkor csak a kés hegyével kis rést vágok a héján, éppen csak akkorát, hogy a hüvelykujjam körme beleférjen és szétfeszítem. A hártyákat eltávolítom, és ha jó érett a gránátalma, könnyen kipotyognak a magjai, nincs hozzá szükség fakanalas püfölésre.
Két kedvencem. Kuszkusz és gránátalma! :))
VálaszTörlésÉn még nem ettem gránátalmát, pedig annyira csinos, hívogató gyümölcs. Úgy tudom, hogy hazánkban is megterem néhány helyen. Nálunk a kertben csak dísznövény változata van: csodaszép, de nem lehet megenni...
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA kuszkusz az egyik kedvencem! Van egy francia és egy arab barátom, ők szoktak olyat készíteni, hogy bárányhús, millió zöldségféle, sose hallott fűszerek, kuszkusz edény (egyszerű alumínium) a tetején párolódik a kuszkusz. Leírhatatlan! Csak az a baj, ha meghívnak, akkor le nem veszik a szemüket az edényről, és a fűszerekről! Ismernek!
Hol veszel kuszkuszt? Én még sehol nem láttam!
Főfüge, :))
VálaszTörlésNagyobb boltokban lehet kapni, én általában a környékünkön lévő CBA-ban veszem, de bioboltokban is szokott lenni.
Már azt hittem, hogy Tied az edény...:)
VálaszTörlésA kuszkusz nálunk az egyik SOS-étel.
Jó is lenne, ha az enyém lenne! :))
VálaszTörlés