2009. 11. 17.

Tepsis hurka krumplival

Tulajdonképpen nem tepsiben sült, hanem az üresen is tetemes súllyal bíró vaslábasomban, de nem is ez a lényeg, hanem az ötlet, amit Napmátkától kölcsönöztem. A hurka sütésénél gyakran előfordul a számtalan praktika és óvatosság ellenére is, hogy sütés közben kireped. Nem szoktam bánni, mivel jobban szeretem a megpirult részeket. Ezzel a módszerrel sok-sok megpirult részhez juthatunk és letudhatjuk a köret kérdését is.



Hozzávalók
  • jóféle májas hurka
  • krumpli

  • némi zsír
A hurkasütés kardinális kérdése a jó hurka. Számtalan szörnyű hurkával találkoztam már, de szerencsére ez a mostani, amit kóstolóként kaptunk, igazán remek volt.
A hurkát jó ujjnyi karikákra vágtam, a meghámozott krumplit pedig olyan 1/2 cm vastagra. Váltakozva besorakoztattam a vaslábasba (de akármilyen hőálló edény, tepsi megteszi).




Kicsit megsóztam, öntöttem rá pici vizet és kevés mangalica zsírt tettem a tetejére. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütöttem, amíg pirosra sült. Szerintem savanyú káposztával a legjobb, de végül is akármilyen savanyúság jó hozzá.

15 megjegyzés:

  1. Az én trükköm a hurkasütésnél, hogy kis hőfokon kezdem el sütni, sütőben, ahogy enged ki zsírt megmozgatom többször.Utána emelek a hőfokon, hogy süljön is, ne csak melegedjen. :)) A hentesünk szerint, aki egyben szakács is, nem szabad keményre tölteni a hurkát, mert sülés közben még dagad és amiatt is kirepedhet. Egyébként nekem sem marad 10-ből 10-szer egyben. Most is van a fagyasztóban néhány kanyar májas, jó ötlet amit adtál, adtatok. KÖszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Na tessék, itt is egy disznóság :))
    Én szerettem volna most hurkát is készíteni, de lebeszéltek róla a gyakorlatlanságunk miatt. És igazuk lett: így is késő délután végeztünk. Akitől vettük a malacot, készít hurkát, majd tőle veszünk most kóstolót. Ez nagyon jó ötlet, így készíteni!

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Sokat olvasom a blogot,gratulálok,nagyon jó dolgokat találtam!

    Én jobban szeretem a kolbászt,de ha friss,akkor persze megkóstolom a hurkát is.Régen sokat készítettek Apukámék,de mostanában hentestől veszem.Nem mindig sütöm sütőben,sokszor szoktam teflonedényben is,sosem durran ki.Meg szoktam villával szurkálni,és kijön a gőz.És tényleg,nem szabad keményre sem tölteni.
    El lehet így a kolbászt is készíteni,vagy csak a hurkát?
    Én mondjuk szoktam tenni mellé a tepsibe krumpli,és egy kis oldalast is,nagyon finom lesz az is.De még így nem próbáltam,remek ötlet!

    VálaszTörlés
  4. Thrini, köszi a tippet! :) Bár most kimondottan az volt a lényeg, hogy jól megpiruljon a hurka tölteléke is, ami a bélben sütéskor nem nagyon történik meg.

    VálaszTörlés
  5. Minyon, remélem, hamarosan mi is "disznólkodunk"!

    VálaszTörlés
  6. Brigitta, köszönöm szépen! :) Természetesen lehet kolbásszal is készíteni! Elég gyakran készítem, így nem is értem, hogy nem jutott eszembe hurkával is csinálni. A kolbász sütésénél viszont nem kell hozzá zsír, mert a kolbász eleve sokat kienged magából.

    VálaszTörlés
  7. Úgy próbáltad-már, hogy a savanyú káposztát (a C-vitaminosat, ahogy nálunk mondják:))) is megsütöd mindeközt? Nagyon finom, és igazi gömöri palóc szokás!

    VálaszTörlés
  8. Én már szinte el is felejtettem a saját receptemet, majd egy éve volt. De nagyon jó, hogy eszembe juttattad, mert jön megint a disznóságok ideje!

    VálaszTörlés
  9. Csillagos, még nem próbáltam, de jól hangzik! Ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  10. Napmátka, akkor tényleg jó, hogy eszedbe juttattam! :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm,most jól megéheztem,hétvégére készítek is.:))

    VálaszTörlés
  12. Akkor már nem kell gondolkodnod rajta, mit is főzzél hétvégén! :)

    VálaszTörlés
  13. Medveanyám, hát én a büdös életben nem fogok lefogyni...:))

    VálaszTörlés
  14. Receptolvasástól nem lehet hízni! :)

    VálaszTörlés
  15. Megycsináltam, nagyon finom lett!

    VálaszTörlés