2009. 12. 09.

Színes karácsony - Zöldséges rizs

Vannak olyan ételek, amelyekhez kimondottan jól illik a rizsköret, de karácsonykor érdemes azért feldobni valamivel. Ilyen egyszerű ötlet a sárgarépa formázása csillagalakú kiszúróval.



Érdemes egy kicsit ducibb répát és a legkisebb kiszúrót használni hozzá. A meghámozott és felkarikázott nyers sárgarépából könnyedén alakítható ki a csillag, amit sok mindenhez felhasználhatunk: levesbetét, önálló köret vagy mint ennek a rizsnek egyik alkotóeleme.



Hozzávalók
  • 2 bögre rizs
  • 4 bögre húsleves vagy zöldségleves
  • 2 sárgarépa
  • 1 bögre zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 bögre kukorica (fagyasztott vagy konzerv)
  • 2 evőkanál olaj
Az olajon megfuttatom a rizst és a csillagalakúra formázott sárgarépát, majd felöntöm a száraz rizshez képest kétszeres mennyiségű húslevessel (vegetáriánusok használhatnak zöldséglevest is) és fedő alatt párolom. 5 perc után hozzáadom a zöldborsót és a kukoricát (ha fagyasztott, a konzervkukoricát csak a párolás vége előtt 1-2 perccel). 10 percig párolom még, majd a lángot elzárva fedő alatt hagyom állni még 5 percet. Ezidő alatt a még maradék folyadékot magába szívja és teljesen megpuhul a rizs. Villával fellazítom az esetlegesen összetapadt szemeket.

8 megjegyzés:

  1. De jó, ennek már a kinézetét is imádom! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Palócprovence, képzeld, a Győr-Moson-Sopron megyei napilap kistérségi melléklete a Te csokis fatörzstortádat hozta a legjobb karácsonyi receptjei sorozatában. Úgy megörültem neki! Itt a kistérségi melléklet linkje, de az e heti szám még nincs fönn. http://www.kisalfold.hu/lajtapress_aktualis_ujsag/

    VálaszTörlés
  3. Azok a kis csillagok! De jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  4. Puszedli, ennek örülök! :)

    VálaszTörlés
  5. Ági, wow! Köszönöm, hogy szóltál! :)

    VálaszTörlés