2009. 12. 14.

A tyúk ruhája

Régóta terveztem Bangó Margit töltött tyúkruhájának elkészítését és végre elérkezett az idő, sikerült vennem egy méretes tyúkot. A tyúknak azonban nem tetszett az ötlet vagy túlságosan szégyenlős volt, nem nagyon akart megválni a ruhájától. A makacsságom erősebbnek bizonyult és hosszas harcok árán lerángattam a gúnyáját, ami némi foltozás után alkalmassá vált a töltésre. Eredetileg tyúkhúslevesben kellene megfőzni a madarat, én inkább a tepsiben való sütést választottam és nem bántam meg.



Hozzávalók
  • 1 egész tyúk (ebből most csak a bőrét, máját és a mellét használjuk fel)
  • 3-4 szelet szikkadt kenyér
  • 3-4 tojás
  • bors
  • ízlés szerinti egyéb fűszer
  • petrezselyemzöld
Óvatosan lehúzom a tyúk bőrét (a szárnyait meghagyom), vigyázva, hogy lehetőleg sehol se szakadjon ki. Ha mégis megtörténne a baj, utólag pamutcérnával és egy nagy méretű tűvel összevarrom a bőrt, ahogy a nyílásokat is. Csak egy nyílást hagyok, ahol megtöltöm. A tyúk mellét kicsontozom és ledarálom, összekeverem a szintén ledarált szikkadt kenyérbéllel, a májjal és a tojásokkal. Fűszerezem és a kissé lágy masszát betöltöm a bőrbe.



Tepsibe téve, némi vizet öntve alá, lefedve 180 fokon előmelegített sütőben 1 órát sütöm, majd fedetlenül pirosra sütöm. Felszeletelése előtt egy kicsit állni hagyom. Hidegen talán még finomabb, mint melegen.

16 megjegyzés:

  1. Hú de guszta! Szép pirosropogós!
    Megkóstolnám! :))

    VálaszTörlés
  2. Hű, csak a bőr és csupa töltelék? Nyami!! De szép duci tyúkocska lett belőle!
    Szerintem is jól tetted, hogy sütötted és nem főzted.

    VálaszTörlés
  3. Duende, köszi! Sajna, már elfogyott! :)

    VálaszTörlés
  4. Én ezt egy szlovák főzős műsorban láttam. Ez autentikus cigány étel, vagy máshogy kapcsolódik Bangó Margithoz?

    A műsorban nekem nagyon furcsa volt látni a hatalmas csirkét, ahogy a levesben felfújva főtt. Nem mondom, hogy szép látvány volt, sőt...
    A tiédnek gyönyörű színe van, szerintem jól választottál, amikor nem főzted, hanem sütötted...

    VálaszTörlés
  5. Nekem nagyon tetszik, én nem láttam a műsort, de ez remek ötlet! Felszeletelve is megnézném!:)

    VálaszTörlés
  6. Szepyke, nem tudom, hogy autentikus-e vagy Ő találta-e ki, a könyvében is benne van a recept. Engem sem vonzott a főtt változat.

    VálaszTörlés
  7. Napmátka, örülök, hogy tetszik! Készült 1-2 kép a felszeleteltről is, de sajnos nem lettek elég élesek a képek. Nehéz nézhető fotókat készíteni, ha az éhesek hada már türelmetlenkedik...

    VálaszTörlés
  8. Igazán nagyon jól néz ki!
    Nem láttam azt a műsort, de hallottam, hogy ilyesmit csinálnak a Nyírségben is, a töltelékben keménytojással.
    És a fő ötlet: a bőr alá biciklipumpával fújnak be, így könnyebben elválik a hústól.

    VálaszTörlés
  9. Köszi! Na, itt lehetett a hiba, nem volt biciklipumpám! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép, mi így töltjük a csirkét, gyakran csak a nyakbőröket (liba, pulyka, tyúk).


    És tényleg alá kell fújni, könnyebben jön le, bár a biciklipumpa még nem jutott eszembe, mi szívószálat használtunk a művelethez.

    VálaszTörlés
  11. Luca napja alkalmából Te varrtad be a tyúk tojókáját. :-)

    VálaszTörlés
  12. Vörösbor, a szívószálról már hallottam, de úgy gondoltam, nem elég hatékony...

    VálaszTörlés
  13. Hédi, ez még szombaton készült! :)

    VálaszTörlés
  14. Hát mit mondjak, gyönyörű lett! Már én is próbálkoztam ezzel, de én a levesbe főztem bele, úgy is isteni finom lett! Legközelebb, ha tyúkot vágunk, biztos, hogy így is elkészítem.
    Te hogyan szedted le a bőrét, hogy ennyire egyben maradt? Nekem majdhogynem végig kellett hasítanom a mellét, hogy lejöjjön a "ruhája".
    Üdv: Zsuzsa

    VálaszTörlés
  15. Köszi! :) Nem adta könnyen magát. Az ujjaimmal nyúltam a bőre alá, úgy lazítottam meg. De talán érdemesebb a BeckZsu által leírt biciklipumpás módszert kipróbálni.

    VálaszTörlés