2010. 01. 27.

Vaníliamártás



A klasszikus vaníliamártás nem tartalmaz lisztet, sem egyéb sűrítőanyagot, csak a tojássárgája sűríti be. Általában lehűtve tálaljuk, de előfordul, hogy melegen vagy langyosan fogyasztjuk. Ennek megfelelően adagoljuk hozzá a tejet készítése során. A melegen tálalt mártásba kevesebb tej kerül, így nem lesz folyós, a hidegbe tehetünk több tejet, mert a hűlése közben besűrűsödik. Természetesen a cukor mennyisége is igazodik ehhez: kevesebb tej = kevesebb cukor.




Hozzávalók
  • 4 vagy 5 dl tej
  • 6 tojássárgája
  • 10 vagy 12 dkg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai vagy helyette vaníliakivonat
A hozzávalókat jól elkeverem és takaréklángon kevergetve besűrítem. Amennyiben hidegen tálalom, hűlése közben néhányszor megkeverem, nehogy megbőrösödjön a teteje (nem szoktam rá folpackot teríteni).


10 megjegyzés:

  1. Ez lényegében a madártej teje, nem? Tényleg, de rég csináltam már madártejet!

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép színe van. Mentettem a receptet!Köszi

    VálaszTörlés
  3. Ezt még vaniliasodó-nak is nevezik. Főleg Angliában használják (custard) mindenféle sütemény mellé. Nagyon finom, a mi konyhánkon is gyakran elkészitjuk.

    VálaszTörlés
  4. Minyon, a madártejnél sűrűbb, de lényegében ugyanúgy készül.

    VálaszTörlés
  5. Tündi Daika, igen, hívják sodónak vagy szósznak is

    VálaszTörlés
  6. Drága Palócprovence!
    Valami egészen máshoz szólok most hozzá. Nálad találtam anno... egy műzliszelet receptet, ami nálunk azóta - utólagos engedelmeddel - "állandó süteménnyé" lépett elő. Hozzávalók mindig vannak itthon, és nagyszerű "csak úgy bekapnék valamit" desszert. Dolgozóba is ezt viszem, reggeli helyett, a lányom is mindig igényli, ha itthon van. Hálás vagyok érte, hogy közzétetted. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket! :)) Egyébként nálunk is nagy kedvenc...

    VálaszTörlés