A gözleméről már írtam, ez a mostani a sajtos verzió, mégpedig beyaz peynirrel, azaz török fetasajttal töltött. A beyaz peynir félkemény fehér sajt, sós lében (sok esetben tengervízben) tartósítják. Juh-, kecske- vagy tehéntejből készül, változó sótartalommal. Leghíresebb változata Edirnéből származik.
Hozzávalók
a tésztához:
- 25 dkg rétesliszt
- csipetnyi só
- 1 teáskanál szárított élesztő
- kb. 2 dl meleg víz
- 1 evőkanál olívaolaj
a töltelékhez:
- 20 dkg beyaz peynir vagy feta elmorzsolva
- 1/2 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
A szokásos módon készítsünk kelt tésztát, majd meleg helyen hagyjuk megkelni. Osszuk 4 részre, nyújtsuk vékonyra. A gözlemét hagyományosan egy "saj" nevezetű, lapított félgömb alakú vaslapon sütik (ma már van gázzal és elektromosan működő változata is), de tökéletesen megfelel egy vasserpenyő vagy palacsintasütő is.
Süssük meg a lepények mindkét oldalát, tegyük rá a tölteléket, hajtsuk félbe, jól nyomkodjuk össze és még süssük egy kicsit, hogy a sajt megolvadjon. Forrón tálaljuk.
Recept: Casa Moro
Ps: a napokban egy másik változatát is ettem Isztambul Gülhane negyedében. Ennek a tésztája nem tartalmazott élesztőt, és bár a tölteléke vajas krumpli volt, valamint sütéskor is vajjal kenték, mégis száraz, nyögvenyelős volt. Nem igazán ízlett...
Alapvetően az általam hetente gyártott naan is ugyanígy néz ki. (Mondjuk, többnyire abba is reszelt sajt meg tejföl kerül...)
VálaszTörlésPéter
Szeretem a török konyhát, a török ételeket.
VálaszTörlésMintha megint Mersinben lennék vagy Izmirben...
Viszem!
Nagyon szeretem az ilyen jellegű lepénykéket, fetával töltve nagyon finom lehet! Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésÉn is kacérkodom már egy ideje a gondolattal, hogy ki kellene próbálnom valamelyik változatot:)
VálaszTörlésNekem gözlemeböl a daralt husos - padlizsanos a kedvencem. Azert ez sem rossz, nyami :)
VálaszTörlés:)
VálaszTörlés