Régi hagyomány a családunkban - bár nem vagyunk vallásosak - mi is gyertyát gyújtunk advent vasárnapjain. A késő délutáni gyertyagyújtás, beszélgetés mellett elmaradhatatlan valamilyen sütemény és némi itóka (nem feltétlenül alkoholos).
A Tarte Tatint nem kell előző nap elkészíteni (így jó esélye van, hogy gyertyagyújtásig nem "párolog el", de gyorsan összedobható.
A Tarte Tatin, a francia karamellizált almatorta "születési" idejét 1898-ra teszik, amikor is a franciaországi Lamotte-Beuvronban működő Hotel Tatin egyik tulajdonosa, Stéphani Tatin egy hagyományos almás pitét készült sütni. Aznap kissé szétszórt volt, így túl sokáig hagyta sülni az almákat a vajban, amit már csak a kissé égett szagra vett észre. Sajnálta kidobni, ezért az almák tetejére tette a tésztát és úgy sütötte meg. A vendégek körében nagy sikert aratott ez a konyhai baki.
Hozzávalók
a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg cukor
- 2 tojássárgája
az almához:
- 5 alma
- 4 dkg vaj
- 10 dkg cukor
A tészta hozzávalóiból készítsünk omlós tésztát és tegyük legalább 30 percre a hűtőbe. Amíg hűl, addig a meghámozott, elnegyedelt almákat süssük egy (kb. 25 cm-es átmérőjű) tűzálló tálban 15 percig a vaj és cukor keverékén. Én egyszerűen egy vaslábasban készítem, de bármi megteszi, csak hőálló legyen.
Az edénynél kicsit nagyobbra nyújtott tésztát tegyük az almák tetejére, a túllógó részeket nyomjuk be a széleken. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sül meg. Rögtön borítsuk egy határozott mozdulattal egy tálra (ha szükséges, előtte körben lazítsuk meg egy késsel). Melegen, de ne forrón tálaljuk!
Eine besonders feine Apfel-Verwertung!
VálaszTörlésLiebe Grüsse aus Wien
:)
VálaszTörlés