2011. 11. 25.

Madárkalács

Szóval nem madárlátta kalács, hanem madaraknak való kalács. Bár a legtöbb madárnál a napraforgómag, esetleg a fél dió a favorit, néhányan szívesen fogyasztják a madárkalácsot is. Készen is megvásárolható, de nagyon egyszerű otthon is elkészíteni. A magvakat (napraforgómag, lenmag, köles, kendermag, lenmag, dióbél, stb.) zsiradék (marhafaggyú vagy sertészsír) tartja össze.


Amikor már nappal is mínuszok vannak, akkor megfelelő a sertészsír is, egyébként inkább marhafaggyút használjunk. A megolvasztott zsiradékba legalább kétszer annyi magkeverék kerüljön. A kissé lehűlt masszából formálhatunk egyszerűen egy gömböt is (természetesen ne feledjük ki belőle a felakasztáshoz való zsineget se) vagy süteménykiszúrók segítségével különféle formákat is kialakíthatunk.


Madárbarátoknak ajándék is lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése