Vannak ételek, amelyeket hosszú ideig kell főzni (bár néha Papin találmánya lerövidítheti az elkészítés idejét), ezeket érdemes nagy mennyiségben csinálni. Ilyenkor két lehetőség van: vagy egy héten keresztül ezt etetjük a családdal, vagy átalakítjuk őket, hogy senki rá se ismerjen.
Bár szeretem a kocsonyát, véges belőle a kapacitásom, meg eléggé romlékony is, így amikor készítem, a kocsonya mellett lesz még belőle csülök pékné módra és körömpörkölt is.
A kiindulás
- 3 disznóköröm
- 1 nagyobb csülök
- 3 petrezselyemgyökér
- 6 gerezd fokhagyma
- só
- egész bors
Ezekből kocsonyát készítek. A főtt csülök kisebb részét és a lé nagy részét kiporciózom kis tálakba, ez lesz a tulajdonképpeni kocsonya.
A csülök nagyobb részéből csülök pékné módra sül. A főtt csülkön kívül kell még hozzá
- 1 kg krumpli
- 3-4 vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír
- só
- bors
- chilipehely
- 1 bögre víz
A körömpörkölthöz a kocsonyában főtt feldarabolt körmökön és a maradék kocsonyalén (ezek a fagyasztóban is várakozhatnak) kívül kell még
- 1 evőkanál zsír (vagy olaj)
- 3 fej vöröshagyma felkockázva
- 2-3 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- bors
- só
A zsiradékon pároljuk meg a hagymát, keverjük el benne a pirospaprikát, fokhagymát, adjuk hozzá a feldarabolt körmöket, borsozzuk, sózzuk ízlés szerintés. Öntsük fel némi kocsonyalével és rotyogtassuk addig, amíg sűrű szafja lesz.
Tetszés szerinti körettel (főtt krumpi, nokedli, friss kenyér, stb) és savanyúsággal tálaljuk.
Miért kell az embert ily dolgokkal felpiszkálni??? Most állhatok neki én is! De a körmös pacal az én kedvencem! Döntöttem....a hétvégén nem hagyom magam!!!
VálaszTörlésIstenem!
VálaszTörlésÖtletes!
VálaszTörlésMa az átalakítás egyszerű változataival éltem.
Maradék húslevesből alaplé lett a hagymaleveshez, alkamkompót turmixolva átalakult töltelékké a palacsintába.