2012. 11. 07.

Zöldségszárítás

Ilyenkor ősszel, na meg télen se az aszalás  az első dolog, ami eszünkbe jut, pedig ilyenkor is bőven van szárítani való. Mindig akad néhány felesleges, néha már kissé fonnyadásnak induló zöldség, ami ételbe már kevés lenne, de vétek lenne kidobni. A legegyszerűbb, ha megszárítjuk őket.


Reszeljük meg vagy aprítsuk fel, terítsük szét egy tepsin. Egy kis só sem árt rá, egyrészt gyorsítja a száradást, másrészt jó ízt is ad a szárítmányunknak, de ez akár el is hagyható.


Ilyenkor már fűtünk, így kivéve azokat, akiknek padló- vagy falfűtése van, mindenkinek van valamilyen fűtőteste (legjobb egy cserépkályha) amire tehetjük a tepsinket, de a sütés után még meleg sütő is tökéletes erre a célra. Igaz, nem lesz olyan gyors a száradás, mint nyáron a tűző napon. 


A már csontszáraz zöldségeket tároljuk légmentesen. Keverhetjük is őket és némi fűszerrel kiegészítve máris kész a tökletes ételízesítő. Amúgy a picit sós változat chips helyett is remek.

Természetesen nem csak zöldségeket, fűszernövényeket száríthatunk, de gyümölcsöket, gyümölcshéjakat is. Szárított citrushéjakra mindig szükség van a süteményekhez, a szárított almahéj pedig teaalapanyag lehet. 

8 megjegyzés:

  1. Úgy szeretem eltenni a kevés kertből -valót is!Zöld paradicsomra ötleted?????:)

    VálaszTörlés
  2. Savanyúság?

    VálaszTörlés
  3. Mammka! az éretlen, zöld paradicsomot a benne levő mérgező szolanin és tomatin nevű alkaloidok miatt nem ajánlott elfogyasztani-legalábbis nem nagy mennyiségben.

    VálaszTörlés
  4. Mammka! egy gasztroblogon nem nekem kellene tanácsot adnom, de ezeket dicsérték máshol: http://gabojszakonyhaja.blogspot.hu/search/label/z%C3%B6ldparadicsom

    VálaszTörlés
  5. Eszter! Igen,ez van az én tudatomban is, de mindig felhasználtam vegyes savanyúsághoz télire.Nem tudom.

    Laci! Köszönöm! Amiben fűszernövény van,az csak jó lehet!
    Egyébként a felnőtt fiaim remekül főznek és van,amit csak a férjem főz meg remekül.:)

    VálaszTörlés
  6. Az éretlen paradicsom mérgező hatását némileg csökkenti a hőhatás és az ecet, ezért is teszik savanyúságba is, de nem árt mértéket tartani.
    Azt viszont nem árt tudni, hogy a klasszikus zöldparadicsomos receptek (USA déli része, Mexikó) más paradicsomfajtákból készülnek (pl. green zebra), ezek éretten is zöldek maradnak.

    VálaszTörlés
  7. És akkor a lekvárral mi a helyzet?????ott nincsen ecet....Hajjaj!:(

    VálaszTörlés