Az egyiptomi falafelről, a szárított lóbabból készült ta'amiyaról már született bejegyzés, ez a mostani a friss lóbabból készültről szól (ilyet kóstoltunk Egyiptomban is). A lóbabültetvényem termése kínálta magát, hogy az eredeti verziót is elkészítsem.
A lóbab hatalmas zöldtömeget ad, ehhez képest a termés mennyisége viszonylag csekély. (Talán ez volt az oka, amiért nálunk takarmányozásra használják inkább, a favizmus, egy öröklődő enzimhiányos betegség valószínűleg nem játszott szerepet ebben.)
Hozzávalók
- 50 dkg frissen fejtett lóbab
- 1-2 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 teáskanál római kömény - ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- só
- bors
- néhány evőkanál liszt - ha szükséges
- csipetnyi sütőpor
- szezámmag - elhagyható
- a sütéshez bő olaj
A friss lóbabot daráljuk össze a fűszerekkel, formázzunk a masszából kisebb pogácsákat vagy golyókat (ha szükséges, adhatunk hozzá kevés lisztet is). Ízlés szerint megforgathatjuk szezámmagban is, végül bő olajban süssük meg.
Nagyon érdekes recept. Brit földről származó receptekben gyakran találkozom a lóbabbal, sajnos piacon még nem láttam, pedig szívesen kipróbálnám.
VálaszTörlésPiacon még én sem láttam nálunk.
VálaszTörlés