2013. 08. 07.

Szilvás lepény

A szilvás lepény alapjának a klasszikus egyensúlytésztát választottam, aminek a lényege, hogy a fő hozzávalókból (tojás, cukor, liszt, zsiradék) azonos mennyiséget tartalmaz.



Hozzávalók
  • 20 dkg tojás (mérettől függően 4 vagy 5 darab)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg olaj (semleges ízű)
  • 20 dkg búza finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

a tetejére:
  • 12 darab nagyobb szilva
  • 3 evőkanál darált dió
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd az olajjal is. Adjuk hozzá a citrom reszelt héját, a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan forgassuk bele a sóval felvert tojásfehérjéket.
A masszát öntsük tepsibe és a tetejét rakjuk ki a kimagozott, felezett szilvákkal.



Szórjuk meg a dió-nádcukor-fahéj keverékével és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük meg.


Tipp: A zsiradék tetszés szerint lehet vaj, margarin, olaj vagy zsír is.

9 megjegyzés:

  1. Örülök! :)

    VálaszTörlés
  2. A 20 dkg olaj kb hány evőkanál lehet? Ezt általában nem szokták dkg-ban megadni. Hétvégén ez lenne a süti, sok a szilvánk. Köszönöm előre is a segítséget!

    VálaszTörlés
  3. Ez az olaj fajtájától is függ, de kb. 15 evőkanál. Nyugodtan használhatsz helyette vajat is.
    Egyébként azért van dkg-ban megadva, mert egyszerűbb a többi hozzávalóval együtt lemérni, mint kanalazgatni, na megy így biztosan mindenből 20 dkg kerül a tésztába.

    VálaszTörlés
  4. Megsütöttem. Isteni finom lett.
    Nálam picit kevesebb olaj kerůlt bele és a súlykülönbözetet tejjel pótoltam. Köszönőm, hogy megosztottad a receptet.

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy ízlett! :)
    Igen, az olajat részben tejjel, de akár tejföllel is lehet helyettesíteni.

    VálaszTörlés