A hagyománnyal szakítva
idén Mautner Zsófi receptje alapján készítettem a töltött
pulykamellet. A gesztenye mellett itt a narancs és a rozmaring is
meghatározó.
Hozzávalók
- 1 kg pulykamell
a töltelékhez
- 2 zsemle felkockázva (eredetileg 3)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg vaj (eredetileg 1 evőkanál kacsazsír)
- 1 nagy fej vöröshagyma (eredetileg 2) finomra vágva
- 2 dl tejszín (eredetileg 4 dl tej a zsemle áztatásához)
- 1 tojás elhabarva
- 20 dkg hámozott sült gesztenye feldarabolva
- 1 narancs reszelt héja
- só
- bors
a tetejére
- 10 dkg szeletelt bacon (eredetileg nincs)
A töltelékhez a
felkockázott zsemléket terítsük el egy tűzálló tálba és
locsoljuk meg az olajjal, majd 180 fokos sütőben pirítsuk
aranyszínűre. Öntsük rá a tejszínt, hagyjuk, hogy felszívja a
folyadékot.
A felaprított hagymát
pirítsuk meg a zsiradékon. Adjuk a zsemlékhez a többi
hozzávalóval együtt.
Fektessük a pulykamellet
egy vágódeszkára, vágjuk be vízszintesen, de ne teljesen,
hajtsuk szét, így egy nagy húslapot kapunk. Kicsit klopfoljuk ki,
sózzuk és borsozzuk. Terítsük alufóliára. Hosszában halmozzuk
rá a tölteléket, tekerjük fel, hajtsuk rá a fóliát és jól
zárjuk le.
180 fokon süssük 45
percig, majd bontsuk ki a fóliából, tegyük a tetejére a bacon
(ha használunk), süssük még 15 percig.
Szeletelés előtt kicsit
pihentessük. Hidegen is finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése