2014. 12. 27.

Narancsos-rozmaringos-gesztenyés töltött pulykamell

A hagyománnyal szakítva idén Mautner Zsófi receptje alapján készítettem a töltött pulykamellet. A gesztenye mellett itt a narancs és a rozmaring is meghatározó. 


Hozzávalók
  • 1 kg pulykamell
a töltelékhez
  • 2 zsemle felkockázva (eredetileg 3)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg vaj (eredetileg 1 evőkanál kacsazsír)
  • 1 nagy fej vöröshagyma (eredetileg 2) finomra vágva
  • 2 dl tejszín (eredetileg 4 dl tej a zsemle áztatásához)
  • 1 tojás elhabarva
  • 20 dkg hámozott sült gesztenye feldarabolva
  • 1 narancs reszelt héja
  • bors
a tetejére
  • 10 dkg szeletelt bacon (eredetileg nincs)

A töltelékhez a felkockázott zsemléket terítsük el egy tűzálló tálba és locsoljuk meg az olajjal, majd 180 fokos sütőben pirítsuk aranyszínűre. Öntsük rá a tejszínt, hagyjuk, hogy felszívja a folyadékot.
A felaprított hagymát pirítsuk meg a zsiradékon. Adjuk a zsemlékhez a többi hozzávalóval együtt.

Fektessük a pulykamellet egy vágódeszkára, vágjuk be vízszintesen, de ne teljesen, hajtsuk szét, így egy nagy húslapot kapunk. Kicsit klopfoljuk ki, sózzuk és borsozzuk. Terítsük alufóliára. Hosszában halmozzuk rá a tölteléket, tekerjük fel, hajtsuk rá a fóliát és jól zárjuk le.

180 fokon süssük 45 percig, majd bontsuk ki a fóliából, tegyük a tetejére a bacon (ha használunk), süssük még 15 percig.


Szeletelés előtt kicsit pihentessük. Hidegen is finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése