2009. 03. 22.

Rácsos almatorta

Étteremalakítás...

Az ötletadó Lajos Mari Pozsonyi almatortája volt, ezt készítettem el némi módosításokkal.



Hozzávalók

A töltelékhez:
  • 1,5 kg alma
  • 10 dkg vaj
  • 15-20 dkg cukor
  • 2 citrom
  • 1 kiskanál fahéj
  • 10 dkg darált dió
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 1/2 zacskó szárított élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojássárgája
A formához:
  • kevés vaj vagy margarin
  • kevés liszt
A tetejére:
  • 1 tojásfehérje
A meghámozott, elnegyedelt almákat kimagoztam, vékonyan felszeleteltem. Felhasználásig az egyik citrom levét tartalmazó vízbe tettem, hogy ne barnuljon meg. Leszűrtem, a vajon a cukorral, fahéjjal és a másik citrom levével és reszelt héjával együtt megpároltam. Hagytam kihűlni, addig elkészítettem az élesztős omlós tésztát. A hozzávalókat összegyúrtam, kétharmad részét kinyújtottam és a kivajazott, lisztezett gyümölcstorta formába tettem. Villával megszurkáltam az alját. Elterítettem rajta a darált diót, azon a párolt almát.
A maradék tésztát kinyújtottam és derelyevágóval ujjnyi széles csíkokat vágtam belőle. A tésztacsíkokat rácsszerűen a töltelék tetejére helyeztem, majd megkentem a tojásfehérjével. Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 fokon 1 órán keresztül sütöttem. Tegyünk alufóliát a tetejére, ha túlságosan pirulna!

10 megjegyzés:

  1. Szia, nagyon szép blogod van! Szerintem nem lakunk egymástól messze... És nekem is Provance az örök szerelmem:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, nagyszerű torta, megsütöm!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon mutatós, és biztosan fini is. Szeretem az almás sütiket, jövő hétre én is tervezek, csak még nem döntöttem, milyet. Valami egyszerűt, az biztos! (Ahogy magamat ismerem... )

    VálaszTörlés
  4. Igazából a szépsége ragadott meg.Engem valami széppel mindíg el lehet csábítani.Gratulálok!

    MGL

    VálaszTörlés
  5. Szívesen, Napmátka! Szerintem ízleni fog...

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Megsütöttem, nagyon ízlett a családomnak!
    A "torta" különlegessége nem abban rejlik, hogy időigényes lenne, és nem is abban, hogy drága, hanem a megjelenése egy egyszerű hétvégi ebédnek is ünnepi hangulatot teremt!
    Köszi a receptet!:)
    A "cukrászlány"

    VálaszTörlés