Egy ideje már tervezgettem a zserbósütést, de nem volt elegendő dióm hozzá. Amikor azonban megláttam Náray Erika zsermák (mákkal készült zserbó) receptjét, tudtam, mi a megoldás. Mert mondanom sem kell, mákom sem volt elég, így született meg a kettő kombinációjából a diós-mákos zserbó (remélem, Gerbeaud Emil nem forog a sírjában).
![](//2.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/SuWteiQ4cNI/AAAAAAAACc8/ZS-tV4uWD3g/s280/zserb%C3%B3szelet.jpg)
Hozzávalók
a tésztához:
Először a töltelékeket készítettem el. A vizet felfőztem a cukorral és felét a dióra, felét a mákra öntöttem. Összeállítottam a tésztát, amit 5 egyenlő részre osztottam és mindegyiket a 22x35 cm-es tepsim méretére nyújtottam. (Eredetileg csak 4 tésztalap lenne, de én szeretem, ha vékonyabb a tészta és inkább a töltelék dominál.)
Az első tésztalapot a tepsibe fektettem, villával kicsit megszurkáltam és megkentem a szilvareszter negyedével. Rákentem a diótöltelék felét és erre terítettem a következő tésztalapot (legegyszerűbb a sodrófára felcsavarva áttenni a tepsibe). Ezt is megszurkáltam, megkentem a lekvárral és rátettem a máktöltelék felét. Újra, tészta, lekvár, dió, stb. A legfelső tésztát szintén megszurkáltam és a tepsit előmelegített sütőbe tettem. 160 fokon 40 percig sütöttem.
A kihűlt süteményt bevontam a mázzal, amihez a vizet felfőztem a cukorral és a kakaóval, maj a tűzről levéve, belekevertem a vajat is. A máz megszilárdulása után szeletelhető.
![](http://2.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/SuWteiQ4cNI/AAAAAAAACc8/ZS-tV4uWD3g/s280/zserb%C3%B3szelet.jpg)
Hozzávalók
a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg zsír (esetleg margarin)
- 20 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg darált mák
- 1,5 dl víz
- 20 dkg cukor
- 1 nagy üveg szilvareszter vagy hígabb szilvalekvár
- 3 evőkanál cukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 1 dl víz
- 5 dkg vaj
Először a töltelékeket készítettem el. A vizet felfőztem a cukorral és felét a dióra, felét a mákra öntöttem. Összeállítottam a tésztát, amit 5 egyenlő részre osztottam és mindegyiket a 22x35 cm-es tepsim méretére nyújtottam. (Eredetileg csak 4 tésztalap lenne, de én szeretem, ha vékonyabb a tészta és inkább a töltelék dominál.)
Az első tésztalapot a tepsibe fektettem, villával kicsit megszurkáltam és megkentem a szilvareszter negyedével. Rákentem a diótöltelék felét és erre terítettem a következő tésztalapot (legegyszerűbb a sodrófára felcsavarva áttenni a tepsibe). Ezt is megszurkáltam, megkentem a lekvárral és rátettem a máktöltelék felét. Újra, tészta, lekvár, dió, stb. A legfelső tésztát szintén megszurkáltam és a tepsit előmelegített sütőbe tettem. 160 fokon 40 percig sütöttem.
A kihűlt süteményt bevontam a mázzal, amihez a vizet felfőztem a cukorral és a kakaóval, maj a tűzről levéve, belekevertem a vajat is. A máz megszilárdulása után szeletelhető.
A zserbót nem szeretem, de ebből tudnék enni :)
VálaszTörlésÉn a zserbót is imádom, de ez...
VálaszTörlésJáááááj, mákos!
Imádnivaló!
Ez tetsziiik! :)
VálaszTörlésNagyon jó ez a vegyes változat, igaz, hogy nálam másként készül a tésztája és tölteléke is, de erről majd bővebben karácsony környékén írok. :) És lehet, hogy az ötletedtől fellelkesülve majd vegyes - mákos és diós - töltelékkel fogom készíteni. :)
VálaszTörlésEz nagyon tetszik, én nem vagyok oda az eredeti zserbóért, de ezt kipróbálom, finom lehet és nagyon szép is lett!
VálaszTörlésKicsit a flódnira hajaz,de kevesebb macerával:))
Nekem is „szöget ütött a fejembe” a mákos zserbó, el is határoztam, hogy karácsonyra sütök szokásosat is meg olyat is. Ez a vegyes változat is biztos finom!
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet, már csak azért is, mert külön-külön szeretem a mákosat és a diósat is, de együtt fenomenális, karácsonyos ízorgia biztos ez a süti!
VálaszTörlésEz nagyon ötletes. Szerintem én is kipróbálom Karácsonykor...vagy inkább még előtte :)
VálaszTörlésEz nagyon szuper! Mentettem. :)
VálaszTörlésÉn a zserbót nem szeretem, pont a dió végett. De a mákot egyszerűen imádom! És a hétvégén el is fogom készíteni. Köszi a receptet!
VálaszTörlésNézz be hozzám, vár egy kis meglepetés. :) http://fakanalforgato.blogspot.com/2009/10/dij-ajandek-meglepetes-es-gabojsza.html
VálaszTörlésMandy,ha a diót nem szereted, próbáld ki csak mákosan (bár így vegyesen annak is ízlett, aki nem szereti a diót)!
VálaszTörlésSzepyke, szerintem is mindegy, hogy diós, mákos vagy mindkettő! :))
VálaszTörlésMirelle, :))
VálaszTörlésAlíz, nekem is van másik tésztával készülő receptem is, de ebben pont az tetszett, hogy omlós tészta és nem élesztős.
VálaszTörlésMoha, Köszi! :)Flódnit még nem próbáltam csinálni, de már terveztem...
VálaszTörlésBeckZsu, szerintem remek így vegyesen!
VálaszTörlésZsuzsa, tényleg pazar és nem csak karácsonyra! :)
VálaszTörlésÁgianyu, karácsonyig még sok idő van, inkább előtte! :)
VálaszTörlésDuende, köszi! :)
VálaszTörlésAnnamarie, szerintem nem fogsz csalódni! :)
VálaszTörlésAlíz, köszönöm szépen! :)
VálaszTörlés