2009. 10. 27.

Mákos zserbó

Egy ideje már tervezgettem a zserbósütést, de nem volt elegendő dióm hozzá. Amikor azonban megláttam Náray Erika zsermák (mákkal készült zserbó) receptjét, tudtam, mi a megoldás. Mert mondanom sem kell, mákom sem volt elég, így született meg a kettő kombinációjából a diós-mákos zserbó (remélem, Gerbeaud Emil nem forog a sírjában).




Hozzávalók

a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír (esetleg margarin)
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só
a töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg darált mák
  • 1,5 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 nagy üveg szilvareszter vagy hígabb szilvalekvár
a mázhoz:
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 dl víz
  • 5 dkg vaj

Először a töltelékeket készítettem el. A vizet felfőztem a cukorral és felét a dióra, felét a mákra öntöttem. Összeállítottam a tésztát, amit 5 egyenlő részre osztottam és mindegyiket a 22x35 cm-es tepsim méretére nyújtottam. (Eredetileg csak 4 tésztalap lenne, de én szeretem, ha vékonyabb a tészta és inkább a töltelék dominál.)

Az első tésztalapot a tepsibe fektettem, villával kicsit megszurkáltam és megkentem a szilvareszter negyedével. Rákentem a diótöltelék felét és erre terítettem a következő tésztalapot (legegyszerűbb a sodrófára felcsavarva áttenni a tepsibe). Ezt is megszurkáltam, megkentem a lekvárral és rátettem a máktöltelék felét. Újra, tészta, lekvár, dió, stb. A legfelső tésztát szintén megszurkáltam és a tepsit előmelegített sütőbe tettem. 160 fokon 40 percig sütöttem.

A kihűlt süteményt bevontam a mázzal, amihez a vizet felfőztem a cukorral és a kakaóval, maj a tűzről levéve, belekevertem a vajat is. A máz megszilárdulása után szeletelhető.


22 megjegyzés:

  1. A zserbót nem szeretem, de ebből tudnék enni :)

    VálaszTörlés
  2. Én a zserbót is imádom, de ez...
    Jáááááj, mákos!
    Imádnivaló!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ez a vegyes változat, igaz, hogy nálam másként készül a tésztája és tölteléke is, de erről majd bővebben karácsony környékén írok. :) És lehet, hogy az ötletedtől fellelkesülve majd vegyes - mákos és diós - töltelékkel fogom készíteni. :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon tetszik, én nem vagyok oda az eredeti zserbóért, de ezt kipróbálom, finom lehet és nagyon szép is lett!
    Kicsit a flódnira hajaz,de kevesebb macerával:))

    VálaszTörlés
  5. Nekem is „szöget ütött a fejembe” a mákos zserbó, el is határoztam, hogy karácsonyra sütök szokásosat is meg olyat is. Ez a vegyes változat is biztos finom!

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon finom lehet, már csak azért is, mert külön-külön szeretem a mákosat és a diósat is, de együtt fenomenális, karácsonyos ízorgia biztos ez a süti!

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon ötletes. Szerintem én is kipróbálom Karácsonykor...vagy inkább még előtte :)

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon szuper! Mentettem. :)

    VálaszTörlés
  9. Én a zserbót nem szeretem, pont a dió végett. De a mákot egyszerűen imádom! És a hétvégén el is fogom készíteni. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  10. Nézz be hozzám, vár egy kis meglepetés. :) http://fakanalforgato.blogspot.com/2009/10/dij-ajandek-meglepetes-es-gabojsza.html

    VálaszTörlés
  11. Mandy,ha a diót nem szereted, próbáld ki csak mákosan (bár így vegyesen annak is ízlett, aki nem szereti a diót)!

    VálaszTörlés
  12. Szepyke, szerintem is mindegy, hogy diós, mákos vagy mindkettő! :))

    VálaszTörlés
  13. Alíz, nekem is van másik tésztával készülő receptem is, de ebben pont az tetszett, hogy omlós tészta és nem élesztős.

    VálaszTörlés
  14. Moha, Köszi! :)Flódnit még nem próbáltam csinálni, de már terveztem...

    VálaszTörlés
  15. BeckZsu, szerintem remek így vegyesen!

    VálaszTörlés
  16. Zsuzsa, tényleg pazar és nem csak karácsonyra! :)

    VálaszTörlés
  17. Ágianyu, karácsonyig még sok idő van, inkább előtte! :)

    VálaszTörlés
  18. Annamarie, szerintem nem fogsz csalódni! :)

    VálaszTörlés