2009. 11. 28.

VKF! XXX: Karácsonyi ajándék a konyhából - Karácsonyi teakeverék

Chef Viki - nagyon praktikusan - a jubileumi XXX. VKF! témájának a konyhából kikerülő karácsonyi ajándékokat választotta. Jócskán lesz munkája az összefoglalóval, mert igencsak megmozgatta ez az kiírás a gasztrobloggerek fantáziáját, már eddig is számtalan remek ötlet látott napvilágot.

Néhány régebbi konyhában készült ajándékomról már írtam itt és itt. További ötleteket pedig az "ajándék a konyhából" elnevezésű címke alatt találhattok.

A mostani ajándék mindenféle főző- vagy sütőtudomány nélkül egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Bár eddig elkerült minket az igazi novemberi időjárás, de decemberben beköszönthet a hideg és egyébként is, karácsonykor jó teázni (meg máskor is). A teakeverék az ízesítésétől, fűszerezésétől válik karácsonyivá.



Hozzávalók
  • szálas fekete tea ízlés szerint
  • aszalt csipkebogyó
  • szárított narancshéj
  • szárított piros rózsaszirmok (elmaradhat)
  • egész fahéj
  • egész szegfűszeg
Ehhez a teakeverékhez szálas teát vegyünk alapnak, a filteres most nem jó. Fajtáját ízlésünk szerint választhatjuk ki. Ha szorgalmasak voltunk ősszel, van saját gyűjtésű, szárított, kimagozott csipkebogyónk, de természetesen vásárolhatunk is gyógynövényboltban. Narancshéjat otthon könnyen száríthatunk, aromásabb és illatosabb mint a készen vásárolt. A narancs héját vékonyan hámozzuk le, vigyázva, hogy a keserű fehér részt érintetlenül hagyjuk. Szétterítve meleg helyen (fűtőtest, kályha közelében) pazar illatokat árasztva 1-2 nap alatt csörgősre szárad. A piros rózsaszirom inkább csak dekorációs célokat szolgál, jól mutat a keverékben. Eszünkbe ne jusson virágbolti rózsából készíteni, inkább hagyjuk el. A fűszerezés ízlés kérdése, de tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb több!


A végén nem marad más hátra, tegyük a keveréket egy csinos üvegbe.

5 megjegyzés: