2010. 02. 09.

Abárolt szalonna


A tél nem múlhat el abárolt szalonna nélkül. Sokszor tokaalja szalonnából készítik én azonban azt nem nagyon szeretem, így most is hátszalonnából csináltam.



Hozzávalók
  • zsírszalonna
  • fokhagyma
  • pirospaprika
A zsírszalonnát keskenyebb (kb. 10 cm-es) csíkokra vágom és sós, fokhagymával ízesített vízben fedő alatt puhára főzöm (ekkor könnyen beleszalad a villa). Még forrón kiemelem a vízből, lecsepegtetem és késsel bekockázom a tetejét. Reszelt fokhagymából, sóból, pirospaprikából és kevés szalonnafőzővízből sűrű pépet keverek és ezt kenem a vágatokba.
Jól lehűtve fogyasztható.

15 megjegyzés:

  1. Nézz rá erre, és nézd meg a 46. bejegyzést, és a képet...

    http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=54430&p4=5

    VálaszTörlés
  2. Hmmmm. Mi is csináltunk a kóbinak szánt disznó tokaszalonnájából. Nálunk a toka az igazi...

    VálaszTörlés
  3. Én ezt abált szalonnának ismerem... vagy nem ugyanaz? hmmm... végül is az elkészítési módja azonos, csak a neve nem :-)

    VálaszTörlés
  4. Abált, abárolt, kövesztett... Mind ugyanaz.

    VálaszTörlés
  5. JJJAAAAJJJ!

    Amikor káposztát főzök,mindig teszek bele egy kis szalonnát,abároltnak.Isteni!

    VálaszTörlés
  6. Szepyke, Te milyen szemfüles vagy! :)
    Nem fáradozott a recept átírásával vagy hogy kivegye a logót a képről. Mostanában nem feliratoztam a képeimet, de lehet, hogy újra elkezdem...

    VálaszTörlés
  7. Minyon, kinek a pap, kinek a papné! :) Azért ha muszáj, tokaszalonnából is megeszem! :))

    VálaszTörlés
  8. Annamarie, ahogy Minyon is írja, több elnevezése van.

    VálaszTörlés
  9. Jajjj, nem ettem ilyet gyerekkorom ota! Akkoriban nagyszuleim keszitettek disznotor utan, valami mennyei ize van!

    Hajjjaj, mikor fogok en ilyet enni! Addig meg sok viz folyik le a Dunan meg az East River-en...

    VálaszTörlés
  10. És esetleg itt:
    http://www.hungarianmeatmarket.com/h/aboutus.php
    nem lehet venni? Vagy a hozzávaló szalonnát?

    VálaszTörlés
  11. Én is abált szalonnának ismerem, de ahány ház és fazék, annyi szokás :)
    Nem tudom megenni a szalonnát, sajnos beteg leszek tőle, de ez nagyon gusztán néz ki :)

    VálaszTörlés
  12. Engem is sokszor kijavítanak, hogy nem jól mondom, de én is abárolt-ként ismerem.
    Én úgy főzöm, hogy a vízbe teszek sót,borsot, borsikafüvet,majoránnát,hagymát,fokhagymát,köményt. Mindenből csak keveset.
    Tokaszalonnából és hasaaljából is szoktam, csak legyen hús is rajta.
    Most is van három darab a fagyasztóban, csak főzésra várnak.
    Sokkal finomabb, mint a bolti és egyszerúűen elkészíthető.

    VálaszTörlés
  13. Nem kell javítgatni, a különböző tájegységeken eltérően nevezik. Mind helyes. És mind finom:)

    VálaszTörlés
  14. Abárolt, vagy abált: ugyanaz, ezen kár huzakodni.
    A fõzõlevet a legtöbb vidéken abaléek nevezik, nagyon jó "vastagleves-alap" télen. Mi sok fokhagymával csináltuk, kifagyottan, és paprikásan nagyon guszta volt, elsõsorban férfieledel volt télen reggeliként, és boros tea , vagy forralt bor nagyon ment rá. Gyerekkoromban nagyon utáltam a köménymaglevest, de egy rokonunk egyszer erre a lére csinált köménymaglevest, és nem tudtam abbahagyni. Szóval nem szabad kiönteni az "abalevet" :-)

    VálaszTörlés