2010. 04. 29.

Zöldfűszeres joghurtkrémsajt


Hozzávalók
  • 1 liter házilag készült joghurt vagy bolti joghurt
  • 1 maréknyi zöldfűszer (ízlés és lehetőség szerint, lehet vegyesen is)
  • 1-2 gerezd reszelt fokhagyma (elhagyható)
A joghurtot lecsepegtetjük egy szűrő segítségével, amit szükség szerint kibélelünk egy muszlin- vagy molinodarabbal (esetleg textilpelenkával).


Krémsajthoz elég fél nap csepegtetés, ekkor kb. 35 dkg sajtot kapunk. Keményebb sajthoz 1-2 nap szükséges és kevesebb sajt lesz a végeredmény.


Az összevágott zöldfűszereket és ízlés szerinti sót keverünk a sajthoz.


Vágható keménységű sajt készítésekor érdemes nedvszívó konyharuhába is becsavarni a sajtunkat, hogy minden felesleges nedvességet felszívjon.


6 megjegyzés:

  1. Meseszép! Érdemes minél zsírosabb tejjel próbálkozni vagy lehet mondjuk másfelessel is?

    VálaszTörlés
  2. Köszi! :) Szerintem a zsírosabb jobb, de kipróbálhatod a másfelest is.

    VálaszTörlés
  3. Bolti joghurtból már készítettem én is krémsajtot, de az előző bejegyzésed olvastakor eldöntöttem, hogy kipróbálom egészen a tejtől. Nem messze tőlem árulnak házi tejet, szerintem abból lesz az igazi... :))
    Nagyon szépek a képek is! :))

    VálaszTörlés
  4. hűű ez de jól néz ki... ki is próbálom :-)

    VálaszTörlés
  5. Eddig a piacon vettem a kész, egyébként nagyon-nagyon finom joghurtot, de az ára ( 580 Ft/ liter) sokkal magasabb mint egy liter tejé, megcsinálom ezt a házit :)

    VálaszTörlés