2010. 11. 12.

Bangó Margit töltött gombája

Bangó Margit receptjén szinte alig változtattam.



Hozzávalók

  • 1 kg csiperke (inkább apró)
  • 6 tojás
  • 5 szikkadt zsemle vagy kenyérszelet
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • bors
a panírozáshoz:
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
a sütéshez
  • olaj
Az olajon megpirítottam a felaprított hagymát, majd a finomra vágott gombaszárakat. A tűzről levéve kihűtöttem, hozzáadtam 3 felkockázott keménytojást, a lereszelt/darált zsömléket és a 3 nyers tojást. Fűszereztem, alaposan elkevertem.


A masszából félgömböket raktam a gombakalapokba.



Óvatos panírozás után bő, forró olajban sütöttem meg őket.


Tetszés szerinti körettel, salátával tálalható, de csak úgy, magában is jó. Hidegen is finom!


4 megjegyzés:

  1. Rendszeresen szoktam én is készíteni töltött gombát, csak nem panírozom be,a töltelék ua. mint nálad, hanem tepsibe leteszem egymás mellé, rajtuk a félgömb töltelék és sűrű besamel mártással öntöm le, reszelt sajtot szórok még rá és pirosra sütöm. Nagyon finom és tökéletes vendégségre is, egy fogásnak krumplipürével, de magában is salátával:-)))

    VálaszTörlés
  2. Anyukámnak ma van a szülinapja, azt gondoltam, ez lenne a meglepi vacsora neki, de nem nagyon eszünk olajban sült ételeket. Szerinted mennyi tejből érdemes hozzá besamelt készíteni, vagy inkább úgy kérdezem, mennyire lepje el a gombafejeket? És addig süssem amíg a mártást el nem párolog? Sose készítettem még besamelt, jajj, pedig nem vagyok kezdő a konyhában...:)

    VálaszTörlés
  3. Sajnos, megkéstem a válasszal, de hát nem ülök minden nap a gép előtt...
    Remélem, jól sikerült a meglepetés!
    A kérdésedre válaszolva, szerintem semennyiből, mivel nem szeretem a besamelt. :) Arról már nem is beszélve, hogy pont a recept lényege veszne el besamellel készítve.
    Egyébként 0,5 liter tej elég, hiszen ehhez sűrűbb mártás kell - ha már mindenképpen besamellel akarod készíteni.

    VálaszTörlés